Oro

Kan tycka att jag inte borde känna en viss oro inför Lugis match mot Önnered i morgon men tyvärr så har en viss nervositet infunnit sig. Även om Lugi fortfarande ligger på en fjärdeplats så är finns det flera tecken på att allt inte står rätt till. Laget är på den sämre halvan bade när det gäller gjorda som insläppta mål.och är det enda laget på övre halvan som har minus i målskillnad. Laget har blivit sämre både framåt och bakåt. Men visst borde Lugi ändå kunna slå Önnered hemma inför vad ska vi gissa, 700-800 åskådare?
 
Men det är i ärlighetens namn fler lag som går sämre än väntat. Guif och Sävehof har verkligen inlett skakigt. Guifs förlust mot H43 kom fullständigt oväntat men säkert mycket välkommet för de blå som fått ett avstånd ner till Önnered och direkt nedflyttning. Men det lag som verkar vara i upplösning är Sävehof. Tänk att de ligger utanför slutspelsplats efter 13 spelade matcher. Var det verkligen detta Peter Möller ville uppnå när han sparkade Mikael Franzén?
 
Betydligt roligare överraskningar är Ystad, Hammarby och RIK.
 
Det är riktigt kul att se vilket lyft Ystad gjort med Sebastian Seifert som tränare. Med tanke på att detta är hans första tränaruppdrag så har det gått förvånansvärt bra. Laget lyser av spelglädje. Sen har man ju också haft turen att ha en spelare i laget som verkligen är ett fynd. Jag tanker på Lukas Nilsson. Vad månde bliva? Han borde kunna gå långt med det psyket.
 
Jag är också imponerad av hur mycket Hammarby och RIK får ut från rätt tunna trupper. Här har andra lag en del att lära.
 
Och nu närmar sig årets andra derby för herrarna i Lund. Lugi tar emot H43 på söndag. Det vore väl fasen om det inte kunde bli en handbollsfest. Mer säkert är att det lär bli ännu en jämn match mellan lundalagen. Det brukar trots allt vara så när det är derby.
 

Trötthet

Var på "handbollsfest" i onsdags. Lugis damer och herrar spelade efter varandra samma kväll. Men så värst festligt var det inte.
 
Först fick damerna full rättvist stryk av Skuru. Återigen verkar Lugis damer vara ett lag i spillror. Kan inte förstå att Brljevic får vara kvar som ledare. Finns det något annat lag i eltiserien där det varit en sådan omsättning av spelare? Tänk så många som valt att lämna klubben antingen pga att man tröttnat helt på handbollen eller på Lugi. Det är sånt otroligt slöseri på resurser. Nu senast i raden Vanessa Tellenmark som säger sig ha ha tappat sin spelglädje och motivation. Hon är inte den första att lämna laget med denna motivering och antagligen inte heller den sista. Det står ju utan all tvekan att Brljevic brister i förmågan att motivera och skapa laganda. Och det är också osäkert hur bra han är som tränare. Att lära ut ett offensivt försvar kan han men det är ju otroligt så fantasilöst anfallsspelet har blivit under hans ledning. Det är bara att glömma bort alla tankar på ett guld. Det lär inte ens bli en finalplats i år. Och jag tycker lite synd om Emelie Westberg som lämnade Skuru för att gå till Lugi. Hon fick stryk både mentalt och fysiskt i onsdags. Undrar vad hon tänker om bytet nu.
 
Och herrarna famlar vidare efter spelet. Det är kul att läsa att sportchefen skriver att spelet stundtals sitter som en smäck och att framtiden ser ljus ut. Det är att sticka huvudet ner i sanden som en struts och blunda för verkligheten. För inte har man hämtat hem vinsterna pga ett starkt eget spel. Men det är ju starkt att gång på gång vinna matcher med uddamålet. Men det skulle lika gärna ha kunnat bli förluster. Det känns som om herrarna trots allt haft en hel del flyt. Även om unge Anton Roth gör bra ifrån sig som mittnia nu när han får chansen så är avsaknaden av en mittnia stor. Varför värvade inte Lugi en ny när Anders Hallberg slutade?
 
Den 23/5 uttalade sig Lugis ordförande Tomas Persson om publiktillströmningen. Jag citerar: "Målet är utstakat – Biblioteket måste få fler besökare.– Vi ska ägna två dagar i juni åt det. Vi måste få mer publik. Det är inte enkelt att öka på sponsorsidan, ska vi få större intäkter måste vi sälja fler biljetter och årskort". När ska vi få se resultatet av de två dagarna? Inget har hänt och åskådarsiffrorna dalar. Också fullständigt obegripligt. Man kan ju börja att tala om för lundaborna när det är match. Som det är idag så måste man verkligen vara observant eller mycket handbollsintresserad för att veta när matcherna spelas. Det enda som syns är oftast att det sitter Lugivimplar på stadsbussarna. Det är allt och det säger inget om det är damer eller herrar som spelar.  Kan man verkligen vara nöjda med att det inte kommer mer än 1000-1200 åskådare när det är en herrmatch? Och att ett dubbelmöte som i onsdags bara lockar 900 till damerna och 1200 till herrarna. Har man inga större ambitioner än så?
 
Och jag känner att jag börjar tappa sugen på handboll. Jag är trött på att Lugi envisas med att göra märkliga värvningar, att inget görs för att locka publik, att inga nya grepp tas när det gäller matcharrangemang och att man gör felaktiga tränarval. Det händer alldeles för lite i min smak och jag förstår inte denna passivitet. Varför kan Kristianstad och inte Lugi? Jag tror att det saknas självkritik i ledningen som gör att man inte lyssnar eller vill ifrågasätta sina egna beslut. En slags självgodhet som gör att man är inte är öppen för förändringar. Och inte blir jag mer sugen på att gå och se handboll när det speakern är tafflig och i en arena som har en lång rad av inbyggda fel:
  • ingen jumbotron
  • för trånga bänkrader
  • sittplatser där man inte ser hela planen
  • dåligt ljud
  • en konstruktion som gör att det inte blir en "gryta" och som gör det svårt att få ett riktigt tryck
  • fel storlek (för liten för landskamper och för stor för elitserien)
  • oproffsigt arenabolag
  • etc etc
Sannolikheten att jag fortsätter att se handboll i arenen nästa år är just nu inte särskilt stor. Livet är aldeles för kort.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0