Publiksiffror

Svenskhandboll utropar glatt att publiksiffrorna ökar igen. Man skriver att klubbarna har lyckats att vända den negativa trenden från de två senaste åren. Men fullt så lysande är det inte. Känns nästan lite pinsamt att skriva att det är klubbarna som lyckats vända trenden när lyftet i stort sett bara gäller en enda klubb. Ökningen kan man faktiskt till största del tacka Kristianstad för, vilket man borde ha nämnt. För hur många andra lag har ökat sina siffror? Ta bort Kristianstads hemmasnitt på över 3.900 så ser det inte lika just ut för handbollen.
 
Axnér uttalar sig i Skånska Dagbladet om att han var besviken på VM. Inget lag imponerade i VM. Kan hålla med till del. Spelet i VM och EM är inte lika bra som till OS. Och skälet till detta vet vi ju alla. VM och EM går för tätt, vilket leder till att flera spelare tackar nej samtidigt som de som ställer upp är slitna. Vill man öka kvaliteten och intresset så måste man börja spela VM och EM var fjärde år. Men jag tycker nog att Spaniens försvarsspel var en positiv överraskning. Ryssland, Tyskland, Slovenien och Brasilien överraskade också positivt. Nog fanns det bra saker i VM också.
 
Men hur länge ska vi behöva dras med IHF: s president Hassan Mustafa? Det sticker i ögonen att ha en genomkorrumperad ledare för den internationella handbollen. Vad tillför han? Kan inte låta bli att citera honom från IHF: s hemsida: "Handball is a diamond, which should be polished in order to become a brilliant." Vad är det för trams? Snacka om floskler.
 
Undrar förresten vad den gamle bloggaren Avbytarbänken tyckte om att arrangörerna spelade musik när Spanien anföll under VM-matchen? Det kändes faktiskt minst sagt partiskt.
 
Lugi dam har förlängt kontraktet med Dragan Brljevic. Lugi uttalar sig lyriskt över det försvarsspel han lyckats förmedla till spelarna. Jag är som bekant inte lika förtjust. Tror fortfarande att valet av Dragan kan komma surt efter. Hans ledarstil kan mycket väl leda till flykt från Lugi när det gäller ungdoms- och seniorspelare. Även om han lyckas få fram ett antal kvalitativa spelare så kan dessa mycket väl bli väldigt få.
 
Kul att H65 fortsätter att plocka poäng i damernas elitserie.
 
 
 
 
 

Antiklimax

Här går hela danska folket och laddar upp inför VM-finalen och flera, inklusive undertecknad, tror på en jämn final och så totalhavererar det danska spelet. Det är så länge sedan ett danskt landslag föll samman på det här sättet att jag till och med glömt bort när det hände senast. Snacka om antiklimax! Det här kommer att svida länge i danskarna. Firandet på rådhuset i Köpenhamn är inställt. Och Wilbek som blev deprimerad efter OS blev tydligen så sjuk efter förlusten att han inte kunde vara med på presskonferensen. Snacka om besvikelse.
 
Efter fem raka vinster för Danmark mot Spanien så tog det alltså tvärstopp.
 
Vad var det som hände? Säg det. Men en förklaring kan vara att danskarna trodde på guld till den grad att man inte kunde ställa om när Spanien hade sin dag. Man kunde inte hantera favoritskapet. En annan kan vara att det faktiskt är svårt att ta hem första guldet. Viljan att äntligen ta ett VM guld förlamade laget. Andra förklaringar kan vara att Danmark faktiskt har haft ett sämre försvarsspel i VM än vad man brukar. Och målvaktsspelet har inte heller varit lika bra. Det brukar ju hänga ihop. Sen är det också onekligen så att Danmark har haft ett visst flyt de senaste åren. Man var bara någon sekund för att inte ens gå till mellanrundan i senaste EM. Och man var inte alls långt ifrån att åka ur i kvarten i detta VM. Danmark har en bit kvar till den stabilitet som Sverige hade under sin storhetstid.
 
Men man kan räkna med ett revanschsuget Danmark i hemma-EM nästa år. Vi får hoppas att Sverige kvalar in sig, men jag är fortfarande orolig. Kan aldrig tänka mig att Sverige slår Polen i någon match och då kan det krävas en vinst borta mot Ukraina. Det kan bli tufft.

Finaldomare

Ser nu att de är de jäkla slovenska domarna som dömde bort Sverige i bronsmatchen i Malmö som ska döma finalen. Jag har fortfarande inte kommit över hur jäkla provocerande domarna var då. Och inte blev det bättre av att de dömde OS-finalen som Sverige förlorade. Fattar inte att de kan få förtroendet att döma en finalmatch igen. För i de matcher jag sett paret döma i år så har de fortsatt att utmärka sig negativt. De är ett domarpar som gillar att avgöra matcherna och det borde diskvalificera dem från att döma internationellt. Så frågan är vilket lag som de kommer att gynna idag? Även om de verkar gilla att döma till bortalagens fördel så så undrar jag om de vågar något annat idag än att döma till Spaniens fördel. Men en rolig detalj är att Danmark faktiskt aldrig har förlorat när paret dömer.
 
Och jäkla tv4 visar reklam ända fram till matchen börjar. Snacka om uppsnack inför finalen!
 
Såg förresten professor i danska vm-studion. Han försökte sig på att prata danska varefter den danske kommentatorn bad om ursäkt för att Hellgren pratade svenska. Så kan det gå!

VM final

Just nu råder värsta finalfebern i Danmark. Danska TV2 snackar upp matchen från kl 12.00 idag. Något som skulle vara fullständigt otänkbart i svensk tv. Men det säger mycket om hur stor handbollen är i Danmark och jag kan inte hjälpa att jag känner en hel del avundsjuka. Tänk att få uppleva samma intresse i Sverige! Det är något att längta efter.
 
Egentligen är det mycket märkligt att handbollen inte har slagit igenom på samma sätt i Sverige med tanke på alla framgångar som landslaget har haft under åren. Det beror på bristande kompetens från handbollens sida men också på den förbannade hockeyn. Så länge hockeyfantasterna i allmänhet och inom SVT i synnerhet bestämmer så kommer handbollen att få snålt med tv-tid.
 
Men det är bara att kämpa på. Med framgångar så kommer också mer uppmärksamhet.
 
Hur går det nu i finalen? Jag ska antagligen inte ge mig på att tippa. Har ju gjort flera felbedömningar. Trodde ju att Kroatien skulle slå danskarna men det hade de kanske gjort om inte Duvnjak hade varit magsjuk i semifinalen. Jag dissade också tyskarna i början av turneringen och sen går de in och överraskar. Det är lite pinsamt.
 
Spansk handboll gillar jag inte heller. Tycker att anfallsspelet är alldeles för stabbigt och statiskt. Men det offensiva försvarsspelet är ju lysande när det funkar. Jag hoppas och tror att Danmark vinner. Spelar man den roligaste handbollen bör man vinna. Och jag tror att Danmark är favoriter. Men lite speed ska man väl kunna såga sig igenom det spanska försvaret. Och bakåt tror jag att danskarna kommer att täppa till. Spanien kommer att få svårt att göra mål. Jag tror alltså på en relativt målsnål match som blir jämn och där Danmark vinner med något mål. Och så blir det väl tvärtom ;-)
 
Herrarna elitserie smygstartade igen med Hammarbys vinst mot Alingsås. Hammarby fortsätter att överraska. Märkligt! Känns lite konstigt att börja se elitserien igen efter all VM-handboll. Det är trots allt viss skillnad på kvalitet. Som Lugifan så är den stora frågan om Lugi ska tappa under våren så som man brukar göra eller om man kan ligga kvar uppe i toppen?
 
I damernas elitserie så börjar sju lag rycka loss från övriga och går mot en säker slutspelsplats. Idag spelar Västerås och H43. Om Västerås vinner så ligger Heid och H43 sex poäng efter laget på sjunde plats.
 
 
 
 
 
 
 

Semifinaldags

Måste erkänna att jag tycker det är jäkligt skönt att Frankrike har åkt ut. De har vunnit tillräckligt mycket och så är jag trött på alla utdelade lårkakor från franska knän. Och jag har fortfarande inte förlåtit fransmännen för deras uppträdande efter guldet i Paris 2001. Har aldrig upplevt sämre vinnare.
 
Men det har märkts under de senaste mästerskapen att Frankrike var på väg ner. Sverige hade egentligen en stor chans att OS-guldet. Synd att man inte trodde på chansen riktigt. Förhoppningsvis är den franska dominansen över för den här gången och det känns som om det öppnar för Kroatien och Danmark. Vilka som bekant möts idag. Jag ser verkligen fram emot den semifinalen. Det borde kunna bli en match det slår gnistor om. Den andra mellan Spanien och Slovenien kan bara sluta med spansk seger.
 
Hur går det då ikväll mellan Danmark och Kroatien? Jag håller trots allt Kroatien som favoriter. Danmark har av tradition haft svårt för Kroatien. För en gångs skull går Danmark in i en match med naggat självförtroende. Storförlusten senast i OS har nog inte glömts bort. Och Kroatien ser dessutom bättre ut nu än på länge. Kan mycket väl bli så att Wilbek missar ännu ett VM-guld. Som den ogina person jag är så kan jag tycka att det också hade varit lite kul eftersom det garanterat hade svidit länge i Wilbek.
 
 
 
 

Danskt övermod?

Inför Danmarks kvartsfinal så har VM-temperaturen stigit betydligt på andra sidan sundet. Självförtroendet verkar vara på topp. Ingen verkar tvivla på seger. Men om man läser lite noggrannare mellan raderna så upptäcker man att det finns en liten oro. Den svenska segern i OS har etsat sig fast i minnet. En seger som fick till och med Ulrik Wilbek att bli så pass deprimerad att han funderade på att sluta som tränare i förtid.
 
Man kan t ex läsa handbollsfprofilen Bent Nyegaards inlägg på danska TV2. Han skriver något i stil med att Danmark inte kan förlora ikväll. Det finns inte en chans att man förlorar två kvartsfinaler på ett halvår. Men just att han tar upp förlusten mot Sverige tyder på att det finns en rädsla för förlust. Sen kan jag inte låta bli att citera honom: "OL var det helt store mål, og Danmark var meget store favoritter mod et ufærdigt og skidt spillende svensk landshold". Vet inte om jag tycker att det är en klockren analys. Jag tycker nog att Sverige lyfte sitt spel i finalspelet och spelade förvånansvärt bra. Mot Danmark så lyckades taktiken att få stopp på Knudsen på linjen och det hade danskarna inget svar på. Mot Ungern så var segern trots allt ohotad, även om det blev jämnt på slutet. Och Sverige spelade jämnt mot Frankrike. Hade Kim Andersson bara vågat lite mer i finalen så hade det mycket väl kunnat bli guld. Så jäkla dåliga var nog inte Sverige ändå, Bent Nyegaard.
 
Jag tror det blir jämnt i kväll och rädslan för förlust hos danskarna kan mycket väl fälla avgörandet. Helt otänkbart med en dansk förlust är det verkligen inte. Ungern är inte dåliga men har ju haft svårt att orka en hel turnering. Men denna gång så verkar Nagy vara på humör. Det kan räcka.
 
Till sist vill jag bara korrigera en sak. Nöddesbo är inte ute ur truppen. Det blev Mensah Larsen som åkte ut.
 

Handboll på tv

Måste bara än en gång föra fram hur bra jag tycker Axnér är som expert. Han är analytisk, intelligent, stundtals bitande vass, rolig och framförallt vågar han säga vad han tycker. Finns ingen bättre bisittare när tv visar handboll. Han slår även professor Hellgren. Enda problemet uppstår när han sitter bredvid stolpskottet Daniel Kristiansson. Skillnaden i intelligens och handbollskunskap blir då alldeles för uppenbar och det blir nästan förnedrings-tv av det hela.
 
Axnér betecknade Daniel som bandyexpert på vilket Daniel svarade att han ändå bör klara av att kommentera handboll. Men nej, det gör du inte. Trots flera matcher i bagaget vid det här laget så vet han fortfarande inte vad domartecknen betyder. Han har ingen aning om domarna dömer mål eller frikast. Han vet överhuvudtaget ingenting om vad som händer på plan. I jämförelse är SVT: s Roger Blomqvist rena geniet. Det är ett hån mot alla som gillar handboll att låta Daniel kommentera. Fattar inte hur Axnér står ut.
 
Ryssland var illa ute mot Brasilien igår. Det är antagligen snart dags att varna för brassarna i hemma-OS. De blir bättre hela tiden och har ett rätt ungt lag. Vissa av Brasiliens inhemska spelare borde vara intressanta för klubbar i Europa. Mitt sexan var t ex en trevlig bekantskap. Ryssland lär väl nu få möta Slovenien och då tar väl VM slut för ryssarna. Men det känns ändå som om Ryssland är på väg tillbaka.
 
Tyskland vann rätt komfortabelt mot Makedonien som inte är lika bra utan sin hemmapublik. Det är bra för handbollen som helhet om det går bra för Tyskland i år. Handbollen behöver de tyska sponsorpengarna. Egentligen är det viktigt att det går bra för de fyra stora handbollsländerna: Tyskland, Frankrike, Spanien och Danmark.
 
Island spelade förvånande jämnt mot Frankrike igår. Frankrike känns hittills inte lika bra som vanligt. De är på samma halva som Danmark och Kroatien. Vilket av dessa tre lag som går till final känns helt öppet. Ulrik Wilbek har varit orolig för försvarsspelet och har tagit in Kasper Nielsen i truppen. Och mycket riktigt så blev försvarsspelet bättre i matchen mot Tunisien. Ut åkte istället Nöddesbo vilket innebär en försvagning framåt. Men det tyckte antagligen Wilbek att det var värt. På andra halvan känns vägen däremot krattad för Spanien. Kan inte tänka mig annat än att Spanien kommer till final.
 
Montenegro vann inte en enda match. Hur fasen kunde de slå ut Sverige i kvalet???
 

Imponerad

Har blivit imponerad de senaste dagarna.
 
Först av Lugidamernas enkla seger hemma mot Skuru. Verkligen kul att se hur Lugis offensiva försvar helt tog udden av Skuru. Jag brukar ju klaga på Dragan Brljevic, och tycker fortfarande att det var ytterst märkligt att han togs in istället för Niklas Harris, men något bra måste han ju ändå göra med tanke på det försvarsspel som Lugis damer har. Till min förvåning så gick det ju även bra framåt för Lugi mot Skuru. Det var förvånande att se hur tunga och klumpiga Skuruspelarna verkade. I tv-sändningen verkade det som om en fullständig överraskning att Emma Friberg är bra i målet. Har man missat att hon har två VM-guld i baget, både i junior- och U20-landslaget? Man pratade också upp Carin Strömberg, men jag är inte lika säker på att hon blir en framtida landslagsstjärna. Tror att hon hittills haft mycket till skänks av sin storlek. Den fördelen försvinner med tiden. Landslagskanten Emma Hawia imponerade för övrigt inte heller.
 
H65: s seger mot Västerås är också imponerande. Laget biter sig fast i toppen.
 
I VM händer det också lite roliga saker. Ryssland är äntligen på väg tillbaka. Jag har saknat bjässarna från öst. Är lite imponerad av deras nya unga tränare.
 
Brasilien verkar vara på gång. Satsningen på hemma-OS verkar börja betala sig. Har slagit Argentina och Tunisien. Och då ska man veta att Tunisien spelade jämnt med Frankrike och slog Tyskland. Visst blir man imponerad?
 
Att Danmark har gjort 151 mål på 4 matcher är också imponerande. Försvaret verkar inte lika bra längre men vad gör det när man öser in mål framåt. Fast man har ju å andra sidan hamnat i den troligen enklaste gruppen.
 
Imponerad blir jag däremot inte av Tyskland och Island. Island får nog vänta på några år på nästa storhetstid och även om tyskarna hade haft med sina bästa så hade man ändå inte vunnit guld. Det känns som om tysk handboll är lite efter. Att man har världens bästa liga borde märkas mer på de tyska spelarnas kvalitet. Tror att Tyskland behöver se sig om ute i världen och ta hem nya idéer. 

Överraskande

Det var ju en överraskande rolig och bra insats av det unga landslaget i går. Jag var på gott humör i går och det sitter fortfarande i efter vinsten mot Tjeckien. Nu tror jag visserligen att Tjeckien hade ytterligare någon växel att lägga i men det förringar inte insatsen tycker jag. Jag är både imponerad och förtjust i spelarnas inställning. De flesta vågade visa vad man kan och det hör inte till vanligheten när det gäller debuter.
 
Jag efterlyste ju mer spel av Appelgren i gårdagens blogg och nu förstår ni säkert varför. Låt honom visa vad han går för i fler matcher. Han står verkligen och knackar på porten till landslaget. Hans inledande kvart var ruggigt bra. Och han får väl sägas vara bäst på plan och då befann sig ändå Jicha på samma plan. Markus Olsson visade också att han står på gränsen till landslaget. I går visade han att han inte bara har ett lysande skott och bra spänst. Han visade prov på bra speluppfattning med flera inspel till linjen. Men nästan alla andra var också bra. Anton Månsson, Fredrik Pettersson, Jim Gottfridsson och Marcus Dahlin var också lyckade i går. Lite tyngre gick det för Tobias Aren, Martin Dolk, Andreas Cederholm och Mattias Thynell.
 
I den andra matchen vann överraskande Österrike mot Norge. Det borde innebära en tuff match i kväll mot Österrike. Men spelar man som i går så kan det väl gå vägen i kväll också.
 
Jag har ju flera gånger skrivit att jag ser mörkt på landslagets framtid. Det ljusnade väl lite i går men än så länge står jag fast vid att vi riskerar att få några magra år den närmsta tiden.
 
VM inleds i dag med att Spanien möte Algeriet. När de möttes i Lund i förra VM så blev det jämnt. Men det blir det säkert inte idag. I Lund hamnade jag förresten bredvid Sterbic och Romera i en kö för att köpa öl. Har sällan känt mig så liten som då. Spanien vann VM senast 2005. Någonstans i mitt inre känner jag att det är dags igen i år.
 
 

Nytt lag

På Svensk Handboll presenteras truppen inför helgens landslagsspel.
 
Målvakter: Mikael Appelgren (MT Melsungen), Peter Johannesson (IK Sävehof)
Mitt-9:or: Jim Gottfridsson (Ystads IF HF), Markus Olsson (IFK Kristianstad), Marcus Dahlin (Alingsås HK), Philip Stenmalm (HK Drott), Tobias Aren (Aalborg Håndbold)
Höger-9:a: Andreas Cederholm (IFK Skövde HK).
Vänster-9:a: Mattias Thynell (HK Malmö).
Mitt-6:a: Fredric Pettersson (Århus Håndbold), Anton Månsson (MT Melsungen), Anton Lindskog  (IFK Kristianstad).
Höger-6:a: Viktor Fridén (IK Sävehof), Anton Halén (HK Drott).
Vänster-6:a: Martin Dolk (Hammarby IF HF), Viktor Ottosson (IK Sävehof).  
 
En hel del överraskande namn. Och väldigt orutinerat i landslagssammanhang. Men det ska bli intressant att följa ett lag som borde kunna spela utan press. Hoppas nu att alla tar chansen att visa vad de går för. Men tufft lär det bli för laget. Jag blir överraskad om de kan vinna någon match. 

Stup i kvarten

Nu är vi ju äntligen inne i en period med tv-sänd handboll mest varje dag. Härligt tycker jag som inte kan få nog av denna ädla sport. Den närmsta tiden kan vi följa herrlandslaget ikväll mot Tjeckien och i morgon mot Österrike. Det blir två VM-matcher på lördag, söndag och tisdag, samt en match på torsdag. Har man sen som jag tillgång till danska tv2 så kan man komplettera med danska landslagets matcher på lördag och onsdag. Jag är ett enda stort leende och som annars brukar vara sur och tvär i denna blogg.
 
Eftersom jag nu är på gott humör så känner jag att jag borde ge Stenbäcken en viss upprättelse. I de senaste landskamperna så tycker jag att han visat att han är på gång. Det ser ut som om han gått ner i vikt och det verkar ha gjort honom rörligare. Dessutom tycker jag att han vågar mer på plan än vad han gjort på ett tag. Men det är ju oroväckande att han inte får så mycket speltid i Melsungen.
 
Det var ju trevligt med vinsten mot Island men det kändes som om Island hade en växel till att lägga in. Tyckte att Anton Månsson inte gjorde bort sig under den kvart han fick spela. Han har vuxit i Tyskland. Det var också anmärkningsvärt vilken skillnad det blev när Niclas Ekberg kom in för Zachrisson. Det känns som om Zachrissons stannat i utvecklingen. Tyckte också att Appelgren borde fått mer speltid. Framförallt när Palicka inte gjorde en av sina bättre matcher. I det stora hela tyckte jag ändå att det var ett fall framåt jämfört med de senaste landskamperna.
 
Och så mitt sedvanliga gnäll på Lunds arena. Helsingborgs var en trevlig bekantskap. Återigen en ny skånsk arena som är som en arena ska vara. Hur i hela friden kunde vi lundabor få en sån halvmessyr till arena som vi fick? Arenaprojektets ledning åkte ju runt i Europa och tittade på hallar för att få idéer. Nu börjar jag misstänka att det var betydligt fler ölhallar än handbollshallar som gruppen besökte. I en modern arena ska man sitta bra och kunna se bra. Den ska vara en "gryta" som skapar närhet och tryck. Publikljudet ska verkligen kännas på plan. Den ska naturligtvis ha storbildsskärmar, bra högtalarljud och ha en restaurang där man kan se matchen utan att behöva sitta bakom ett glas. Den ska  ha bra kiosker och inte minst snygga och funktionella toaletter. Den ska ligga rätt i staden och kunna ta rätt antal åskådare. Inget av dessa kriterier lyckas Lunds arena uppnå. Egentligen är det helt otroligt. Snacka om att kasta pengarna i sjön! Jag kan bara gratulera Malmö, Helsingborg och Kristianstad! Bra jobbat!
 
Hur går det nu i VM? Jag tror på Danmark, Kroatien, Spanien (eller Frankrike) och Polen i semifinal. Det känns som att slå in öppna dörrar, men det blir nog ingen uppstickare i år heller. Och vinnare blir Danmark. Men det är svårare att tippa i år eftersom VM spelas på ett annat sätt än förra gången. Borta är gruppspelet i mellanrundan. Istället är det återigen knall och fall med åttondels-, kvarts- och semifinaler före VM-finalen. Det gör det hela lite mer ovisst. Skulle ett av favoritlagen inleda med några mindre lyckade matcher så möter man kanske ett annat topplag redan i åttondelen. Lite smånyfiken är jag på om Brasilien och Argentina fortsätter att närma sig de europeiska länderna. Handbollen behöver trots allt breddas för att bli ännu mer intressant för allmänheten.
 
Till sist. När ska de internationella förbunden förstå att VM och EM ska spelas var fjärde år istället för vartannat? Redan nu har turneringarna tappat i kvalitet eftersom spelare tackar nej eller är för slitna. Det är bara att jämföra med OS som håller en mycket högre kvalitet. Intresset för VM och EM sjunker också när det är inflation i mästerskap. Förstår inte varför man inte fattar ett sådant beslut. Det skulle inte innebära någon dramatisk förändring om nu mästerskapen skulle spelas var fjärde år. Om man fördelar ut mästerskapen så skulle det innebära ett helt ledigt år på en fyraårsperiod, övriga år så skulle det spelas ett mästerskap. Vad är problemet?

Gnälligt

Det var ju fasen vad gnällig jag var senast. Men jag ser mörkt på framtiden för herrarna. Idag är det upp till bevis igen mot Island. Och sen blir det en fyrlagsturnering mot Tjeckien, Österrike och Norge. Min oro blir inte mindre av att Sverige spelar de här matcherna med flera spelare som antagligen inte kommer att vara med i kvalmatcherna senare i vår. Dessutom tycker jag, precis som Axnér, att man därmed missar en chans att sälja in  handbollen i Sverige. Hur kul var det för alla Växjöbor som kommit för att se landslaget att se ett för dagen otroligt blek Sverige utan flera av de bästa spelarna?
 
Tänker se matchen mot Island live idag. Ska bli kul att se den nya fina arenan i Helsingborg även om det svider när jag jämför med Lunds arena. Och sen kan jag ju inte låta bli att se landskamper när de spelas i närheten. Är dock rädd att de tröga skåningarna inte delar min entusiasm. 
 
Passade på att se Danmark genrepa i helgen. De ser otroligt starka ut. Vilken skillnad det är på bredd och spets om man jämför med svenska landslaget. Danmark slussar hela tiden in nya spelare som håller högsta klass. En detalj som imponerade på mig var när Danmark spelade 3-2-1 försvar mot Montenegro och fullständigt raderade ut Montenegros anfallsspel. Men det finns även några moln på Danmarks himmel. Mikkel Hansen har ont i knäna och kan nog inte spela så mycket som danskarna hade önskat och Niklas Landin verkar inte i form.
 
Kan det bli en final mellan Danmark och Spanien i VM?
 
Glömde skriva något om Roger Blomqvist senast. Det är en märklig kommentator. Han låtsas ofta insatt och kunnig i handboll och gillar att rabbla moderklubbar på spelarna. Men själva spelet förstår han inte. Kul också att han placerade Partille några mil väster om Göteborg. Hamnar man inte ute i havet då?
 
 
 
 
 

Lite av varje

Det är lite surt att Sveriges herrar inte är med i årets VM, men med tanke på landslaget kvalitet just nu så är det väl lika bra. Såg idag Danmarks B-lag på halvfart förnedra Montenegro som besegrade Sverige i VM-kvalet. Och om man då även tänker på hur klent Sverige spelade i EM-kvalet under hösten och mot Tyskland för några dagar sedan så står det fullständigt klart att Sverige idag är sämre än på många år. Och då har vi ändå inte rosat marknaden de senaste 10 åren. Det står jag för även om det blev oavgjort mot Tyskland idag.
 
Vi står oss slätt utan Kim Andersson, Jonas Källman, Magnus Jernemyr m fl. Tyvärr får man konstatera att nuvarande landslag inte håller måttet. Risken är stor att vi även missar nästa års EM. Och nu kommer ett rätt magsurt inlägg.
 
Stenbäcken må ha gjort med sina mått mätt en bra insats, men han håller inte internationellt. Det är inte utan anledning som han nöter bänk i Melsungen. Han är tyvärr alldeles för orörlig och tveksam för att spela i ett landslag. Men om man undantar Kim Ekdahl du Rietz så finns det väl inte många alternativ som vänster nio. Marcus Olsson är bra men frågan är om han inte är för liten och tunn för att funka. Men jag tycker att han borde få chansen.  Han har faktiskt inte gjort bort sig i landskamperna mot Tyskland. Tobias Aren däremot tror jag inte är tillräckligt stabil mentalt.
 
Och vem ska ersätta Kim Andersson? Johan Jakobsson må ha en lysande fysik och ett bra skott men vad hjälper det när han inte kan träffa målet? Det håller inte att missa målet helt och hållet i vartannat skott och i försvaret verkar han helt vilsen. Albin Tingsvall är inte en man för landslaget. Han är väl med för att Staffan Olsson varit hans tränare.
 
Och på mittsex verkar alla tro på heffaklumpen Andreas Nilsson. Men hittills har han inte i någon landskamp visat att han är framtiden. Jag tror betydligt mer på Jesper Nielsen. Man måste faktiskt vara rörlig och spänstig för att lyckas och den förmågan verkar Andreas sakna helt och hållet.
 
Och vem som ska bli vår nya mittnia? Jim Gottfridsson? Ja, kanske om några år när han fått lite mer tempo i kroppen, men han platsar inte just nu, Och det gör inte Patrik Fahlgren heller. Och Lukas Karlsson är ju alltid skadad. Här måste vi nog vänta in Gottfridsson eller varför inte Jesper Konradsson?
 
Zachrisson på höger sex blir nog ingen landslagsspelare. I alla fall inte förrän han inser att man måste ge järnet i landslaget. Det går inte att lalla omkring på halvfart och tro att talangen räcker till internationellt.
 
På målvaktssidan står vi dock bra rustade. Appelgren, Palicka, Sjöstrand m fl är alla bra.
 
Första matchen mot Tyskland spelades i Växjö och på tisdag möter landslaget Island i Helsingborg. Lugi brukade tidigare hälsa publiken välkommen till en av norra Europas bästa handbollsarenor. Men den tiden är länge sedan förbi. Malmö, Kristianstad och Helsingborg har alla bättre arenor i Skåne. Sen kan man lägga till Halmstad och alla hockeyarenor så inser man att Lunds arena inte ens i södra Sverige ligger bland de bästa.
 
Island lär vinna enkelt mot Sverige på tisdag.
 
Såg H65: s damer möta Sävehof idag. Och när jag hör Niklas Harris coacha så inser jag att jag fortfarande inte förstår hur Lugi kunde sparka honom och ta in Dragan Brljevic. Vilken skillnad det är på tränarna! När Harris pratar om att trycka, ha kul, våga och tro på sig själv så skulle Dragan istället ha skällt ut spelarna efter noter. Det är skillnad på en tränare som bygger upp och en som raserar. Medan H65: s spelare är harmoniska och glada så tycker Lugis spelare enligt uppgift mest att altt är jobbigt. Det skulle vara intressant att få veta hur Lugis ledning resonerade när man kickade Harris. Räckte det verkligen att Sabina Jacobsen och hennes mamma Alice var missnöjda med Harris? Med Lugis Vinröda principer i ryggen så borde man ha valt en tränare som jobbar i linje med principerna och inte tagit in en tränare med förlegad syn på ledarskap.
 
Apropå Lugi så var det härligt att se herrarna klassa ut Sävehof i mellandagarna. Vilket försvarsspel från Lugis sida! Det märktes att Axnér var tillbaka igen. Lika oförklarligt som det var när Lugi petade Harris var det när Sävehof kickade Franzén. Bagarn lär väl få max två år sen är han inte kvar längre i Sävehof. Sävehof är inte längre solklara favoriter till SM-guldet. Lugis herrar däremot kan mycket väl nå en SM-final. I alla fall om Anders Hallberg håller sig frisk. Han kunde gott också få chansen i landslaget.
 
Lugi damers dubbla vinster mot Västerås var välkomna. Nu är nog slutspelet säkrat.
 
Som vanligt har Lundaspelen bjudit på den roligaste handbollen som jag sett den senaste tiden. Det går inte att undvika att både bli rörd och hoppfull när man ser alla barn och ungdomar som spelar handboll. Även om det går tungt för landslagen just nu så finns det en framtid i de unga spelarna.  
 
 

RSS 2.0