Grattis Danmark

Till skillnad från Axnér så höll jag på rätt lag i finalen. Det blev en dansk vinst och det känns trots allt väntat och inte helt oförtjänt. Danmark har med åren förvandlats till en kylig vinstmaskin. Det var väl den sjunde medaljen på 10 år? Man vinner som sagt de jämna matcherna och blir bara bättre och bättre ju närmare finalen man kommer. Förutom att man är en samtrimmad lagmaskin så har man två världsstjärnor i Mikkel Hansen och Niklas Landin. Mikkel gjorde nio mål idag och Niklas hade en imponerande räddningsprocent på 61, helt otroligt. Jag kan inte minnas en match där två målvakter spelat så bra. 

Men Serbien kändes lite blekt idag. Kanske kunde man inte ladda om efter semifinalen mot Kroatien. Ur serbisk synvinkel så var det väl den moraliska finalen. Och det är ju helt otroligt att Danmark kunde vinna guld efter att ha gått in i mellanrundan med noll poäng. Det var så otroligt nära att EM tog slut redan i matchen mot Makedonien. Men det var visserligen rätt väntat att Danmark skulle vinna alla matcher i mellanrundan men att både Tyskland och Polen samtidigt skulle tappa en massa poäng var ju ett jäkla flyt.

Guldet till Danmark innebär kanske också att OS-platsen försvann för svenskarna. Ungern och Makedonien blir verkligen ett tufft motstånd. Hoppas nu att det blir fullt på läktarna i Göteborg. Det kommer att behövas. 

Och lite ont i magen får jag när jag tänker på Montenegro i VM-kvalet. Det kan gå illa. Jag är ju en deppig och pessimistisk person och just nu tvivlar jag på svensk handbolls framtid. Samtidigt som framtiden är ljus för dansk handboll med sponsorpengar och ett intresse som gör att fler börjar spela handboll så är det precis tvärtom i svensk handboll. Det känns lite motigt. Dansk tv sände från kl 12.00 idag inför finalen och kommer att sända igen från 13.00 i morgon när laget firas på Rådhusplatsen. Hade svenskarna varit i final så hade man väl inte ens visat prisutdelningen. Kan fortfarande inte smälta att ett juniorlandslag i hockey får mer uppmärksamhet än seniorlandslag i handboll i Sverige. 

Kan konstatera att min kärlek till Axnér sitter i. Tycker fortfarande att det inte funnits en bättre expertkommentator i svensk tv. Och han tog ut ett betydligt mer genomtänkt All star team än det officiella. Förutom en lite väl grabbig ton och inbördes beundran så tycker jag att Jihde och Axnér är en bra duo som gärna får fortsätta att kommentera handboll. Och det tycker jag också att Hellgren och Perlskog är. Jag tycker om deras samspel och de har med åren blivit riktigt roliga att lyssna på. Men Daniel Kristiansson borde ha gjort sitt.

  


Skrammelmusik

Fan vad läckert med blåsorkestern i dagens match mellan Serbien och Kroatien. Jag gillar sån där galen skramlig musik. Om ni har sett "Svart katt, vit katt" så förstår ni. Axnér trodde att Spanien skulle ta guld och jag trodde på Kroatien. Så fel vi kunde ha. Detta Danmark! Tre finaler de senaste sex mästerskapen. Och nu är man väl uppe i sju uddamålsvinster på fem mästerskap. Imponerande. Danmark har fått nästan samma förmåga som Sverige hade när man var som bäst. Man vinner de jämna matcherna och man går långt mästerskapen. Men räcker det till guld mot Serbien? Har fortfarande svårt att fatta att man var så nära att åka ur EM och nu kan man ta guld.

Även om Wilbeks Danmark är ett stabilt vinnarlag så är frågan är om inte Spanien förlorade på någon form av övermod idag. Av någon anledning så verkade Spanien gå på halvfart större delen av matchen och det straffade sig. Spanien kändes ofokuserade och missade fler lägen än vad man brukar. Eller var det nerverna? Man måste nog konstatera att spanjorerna saknar vinnarkultur. Man förlorar alldeles för många matcher när det verkligen gäller. Jag måste dock lyfta på hatten för Ulrik Wilbek. Han är en mycket skicklig tränare. Vilken skillnad det blir i spelet efter de danska time outerna. Han har en fantastisk förmåga att coacha laget. Ola och Staffan har verkligen en hel del att lära.

Matchen mellan Serbien och Kroatien spårade aldrig ur. Det ska spelarna och ledarna samt kanske framförallt domarna ha all heder av. Jag tyckte domarna skötte sig utmärkt. Det kunde ha blivit en sällan skådad skandalmatch men det utvecklade sig istället till en kontrollerad och rätt välspelad match. Men frågan är vad publiken hade gjort om Serbien hade förlorat. Trots vinst så fick matchen ett tråkigt efterspel när en idiot i publiken kastade ner ett föremål som träffade Zarko Sesum i ögat, men som tur är verkar han klara synen. Det var också ett jäkla oskick att använda grön laser mot Kroatiens målvakt. Det är fullständigt ofattbart hur idiotiska människor kan vara.

Svaret på min fråga om Danmark kan ta guldet i morgon är att jag tror att Danmark faktiskt tar sitt andra EM-guld. Jag tror inte att 20 000 serber på läktarna kan ersätta Zarko Sesum och de brister som Serbien har som lag. Det känns också som någon form av rättvisa om man missar guldet pga idioten som kastade ner föremålet som var avsett för Ivano Balic. Det enda som kan hindra Danmark från att ta guld är att man kanske inte vågar vinna. Jag antar att man vill komma hem helskinnade. 

Nu är EM snart slut. Och det är dags att återvända till elitserielunken. Det känns så där. Men det är ju tätt mellan mästerskapen och förhoppningsvis klarar svenskarna av att kvala in till OS. Och när det sen är dags för OS så har vi glömt damernas VM och herrarnas EM och hoppet om nya medaljer har säkert tänts igen. Men före London så ska det ändå bli kul att se SM-finalerna i Malmö i maj. Kanske klarar Lugis damer av att ta sig dit. Laget börjar äntligen få ihop spelet. Vi lundabor är verkligen inte bortskämda med ett lundalag i en SM-final.
 


Yra höns

Kim Andersson gjorde en klockren analys när han sa att svenskarna ibland springer omkring som yra höns i anfallet. För så har det allt för ofta sett ut i EM.

Även om motivationen var högre i det rödvita lägret så gjorde det nästan fysiskt ont att se skillnaden mellan Danmark och Sverige i går. Det är väl bara Kim Andersson som hade kunnat platsa i det danska laget. Danskarna är överlägsna på alla andra positioner. Vi har visserligen bra målvakter men Niklas Landin är bättre. Det är inte bara så att han räddar skotten. Han lyckas ju också dämpa bollarna så att han det inte blir några returer och det gör dessutom att det kan bli snabba kontringar.

Det går inte att blunda för att det svenska passningsspelet i EM har varit uselt. Och det är ju märkligt hur lätt det är att störa det svenska anfallsspelet. Det räcker att man går ut och stöter på de svenska spelarna så slutar de gå på djupet och börjar istället att gå i sidled.

Vägen till toppen kändes plötsligt mycket, mycket lång. Och hur ska det gå utan Kim Andersson i laget?

Axnér gav betyg till spelarna igår. Hans betygsättning kändes inte helt genomtänkt. Först så menade Axnér att laget underpresterat men sen gav han ändå godkänt till alla spelare utom tre. Hur tänkte han där? Och i betygsskalan 1-5 räckte helt plötsligt 2 till godkänt. Men i övrigt så håller jag med om att man måste vara kritisk mot lagets prestation. Mina betyg för spelarna skiljer sig ändå lite från Axnérs, men i min skala måste man ha en 3:a för att vara godkänd.

Sjöstrand 2 - kom aldrig upp i form men gjorde i alla fall en bra match mot Serbien
Palicka 3 - kändes hetare än Sjöstrand
Lundström 4 - säker på kanten
Andersson 4 - hade en svacka i mitten av EM men är ändå vår stora stjärna
Jernemyr 3 - inte så stabil som han brukar. Försvaret gungade betänkligt ibland.
Ekberg 3 - tillhör de tre bästa framåt och även om han brister i försvarsspelet, så borde han få godkänt
Doder 1 - sämst i laget
Stenbäcken 2 - dålig framåt men inte helt usel bakåt
Larholm 2 - den ende som vågade framåt mot Polen. Men slarvade alldeles för mycket. 
Ekdahl du Rietz 3 - pendlar mellan bra insatser och dåliga, mellan aktivitet och passivitet, mellan att gå i sidled och på djupet
Nilsson 1 - fick inte mycket gjort på linjen. Och när han väl fick lägen så brände han flera.
Karlsson 3 - inte så stabil som han brukar. Försvaret gungade betänkligt ibland.
Jakobsson 2 - fick för lite speltid men gjorde inte bort sig när han fick spela
Olsson/Lindgren 2 - man lyckades inte skapa glädje och entusiasm i laget. Truppen var kanske inte optimalt uttagen. Och man verkade handlingsförlamade i många matcher.

Nu får vi hoppas att varken Spanien eller Danmark vinner så att vi får ett lättare OS-kval. Jag tror fortfarande att det blir Kroatien mot Spanien i final. Och den både hoppas och tror jag att Kroatien vinner. Men Spanien ser faktiskt starka ut.

Tänk så små marginaler det ändå är i idrott. Danmark var en räddning av Landin från att åka ur EM. Och nu så finns chansen till guld.

H43

Hoppet lever tydligen för H43. Senast 30 januari hoppas man att följande åtgärder är fixade:

  • 850 000 kronor måste in i en direktinsamling.
  • Femtio nya ideella krafter förbinder sig att jobba minst tjugo timmar under en säsong med start redan den 1 februari i år.
  • 250 personer tecknar årskort på 2000 kronor vardera för nästa säsong.

De två understa punkterna borde vara lätta att fixa. Det är dags för de blå supportrarna att visa vad det innebär att vara en supporter. Och även om jag är Lugist så tänker i alla fall jag lägga en slant i direktinsamlingen. Jag hoppas fler Lundabor gör det samma.

Räddningsplanen känns verkligen möjlig att lyckas.


Konsten att ta time out

Det har varit en del snack om hur och när man ska ta time out i matcherna. Överlag så tycker jag att man i Sverige, inklusive landslaget, gör som man alltid har gjort. Man följer ett slags formulär A för time out där man inte vågar prova något nytt. I detta formulär så är man väldigt passiv med att ta time out. Man väntar ofta alldeles för länge med att lägga ner det gröna kortet eftersom man vill spara det om det skulle behövas vid ett annat tillfälle. Man tar alltså inte time out direkt när det börjar gå åt pipan utan först när man har hamnat i ett stort underläge. Likaså tar man ytterst sällan time out när man leder även om det finns en hel del att förbättra.

Jag tycker att Sverige kan lära av Wilbek och Pytlik i Danmark. De är betydligt mer aktiva när det gäller att använda sig av time out. De kan mycket väl lägga kortet redan efter tre minuter trots att laget inte ligger under. Det måste vara bättre att ta time out innan skadan är skedd än att vänta tills man har hamnat i ett stort underläge.

Hellgren, Lövgren, Axnér och Jihde pratade om svensk herrhandbolls framtid på TV4: s hemsida. De lät optimistiska för framtiden. På kort sikt kan jag hålla med men jag är orolig om man tittar 4-5 år framåt. Laget är tunt redan nu och det blir inte bättre av att några spelare kommer att sluta inom en snar framtid. Det är många positioner som behöver förstärkas eller ersättas. Vem ersätter Kim Andersson och Jonas Källman? Och hur länge håller Jernemyr och Karlsson där bak? Vem kan ersätta dem? Och var hittar vi internationella stjärnor på vänster 6, mitt 6, mitt 9? Och nog fasen behövs någon mer än Kim Ekdahl du Rietz på vänster 9.

Lövgren passade också på att berömma Andreas Nilsson och sa att han hade gjort ett bra EM. Det var väl verkligen att ta i. Det må vara så att han gjort ett bra EM utifrån sina förutsättningar men inte har han gjort ett bra EM inte. Och jag är inte helt säker på att han kommer att fortsätta sin utveckling och bli bättre än vad han är idag. Jag är tveksam till om han är frälsaren för framtiden.

Och Ola Lindgren vill skrota handbollen i OS. Det hoppas jag verkligen inte blir verklighet. Handbollen behöver all medial uppmärksamhet den kan få. Och att välja bort det skyltfönster som OS innebär vore idiotiskt. Istället bör man minska antalet EM och VM. Kunde jag i ett tidigare inlägg lägga upp en plan för detta så borde alla mer kompetenta handbollshjärnor i förbunden kunna göra det samma.

Även om jag tycker att det hade varit roligt att sätta käppar i hjulet för Danmarks drömmar om en semifinalplats så är jag rädd att vi blir utskåpade idag. Danmark är bättre än Sverige, det är bara så. Men Danmark har inget att spela för om nu Tyskland slår Polen i dagens första match, så då blir det antagligen en lugn och stillsam tillställning.

Till sist: Är inte Jihde och Axnér lite väl grabbiga? De känns ibland som buspojkar i småskolan.

Fall framåt

Jag känner mig inte lika tom inombords idag. Visserligen är jag besviken men jag känner ändå någon form av lättnad gränsande till glädje. Även om det fanns tendenser bland de svenska spelarna att vika ner sig så samlade man trots allt ihop sig och krigade sig tillbaka i matchen mot Serbien. Det känns gott i hjärtat. För det är den här viljan som jag saknat mot Tyskland och Polen. 

Även om en match återstår för Sverige så är EM slut nu för svenskarna. Det är väl för tidigt att dra några djupare slutsatser men det har verkligen inte gått på räls för Sverige. Formen var inte riktigt där och sjukdomarna har säkert stört laget. Men det som har varit tydligt är att vi har en alldeles för smal trupp. Det finns för få internationellt gångbara spelare i laget.

Andreas Nilsson är inte tillräckligt bra internationellt. Han behöver mer rutin och antagligen också bättre fysik. Han vägde väldigt lätt på linjen. Och som Axnér sa idag: varför fick Barud inte spela förrän idag? Vi saknar fortfarande en bra mitt 6:a. Kim Andersson inledde EM lysande men föll tillbaka i gamla synder och slutade skjuta. Och Stenbäckens självförtroende verkar inte vara det bästa. Dalibor Doder kom aldrig i form. Han borde inte ha varit med i truppen. Larholm var inte lika bra som i VM. Jag undrar om det snart inte är dags att få fram en ny mitt 9:a i laget. De som däremot varit riktigt bra är kantspelarna Lundström och Ekberg. Och försvaret och målvakterna har gjort en bra insats, toppat med Sjöstrands insats ikväll. Och naturligtvis även Kim Ekdahl du Rietz. Han har tagit stora steg framåt i sin utveckling.

Men frågan är om inte ledarna Ola och Staffan varit sämst i laget. De har visat sig passiva när det har behövts snabba smarta beslut. Och de har varit väldigt fega genom att inte våga använda sig av hela truppen. Man har kört alldeles för hårt för med för få spelare. Och man har framförallt varit usla på att tillföra självförtroende och energi till laget. Det finns en hel del att gå hem och fundera på och det finns en hel del att lära från Ulrik Wilbek. Man ska veta att Danmark vunnit sex matcher de senaste fem turneringarna med uddamålet i slutsekunderna. Det gör man bara om man har självförtroende och vet vad man ska göra.

Men även om jag färre EM spådde att det skulle gå dåligt för EM så tycker jag ändå att det finns positiva tecken. Sverige är i sina bästa stunder riktigt bra så det finns utan tvekan potential i laget. 
 
Nu gäller det att samla ihop sig till det kommande OS-kvalet. Det hade varit roligt med svenskarna i OS. Det kan inte gå sämre där. Men först Danmark på onsdag. Kan inte hjälpa det med det hade inte känts helt fel att spela bort Danmark från medaljerna.

Till sist. Är det inte lite väl mycket inbördes beundran mellan Jihde och Axnér?

Folkhemmet

Jag kan inte hjälpa det men handboll har fortfarande en fot i 40-talets folkhem. Man har inte riktigt hängt med i utvecklingen. Allt för många hallar luktar klister, svett, liniment och damm. Och klubbarna leds i många fall av personer som inte vågar, vill eller har förmågan att utveckla verksamheten.

I efterdyningarna av H43: s ekonomiska sammanbrott så publicerade Sydsvenska Dagbladet ett antal intervjuer. När jag läser dessa uttalanden så tappar jag ärligt talat en hel del av hoppet om handbollens framtid.

De flesta verkar eniga om att sydvästra Skåne inte kan rymma tre elitlag på herrsidan och att det i Lund bara kan finnas plats för ett enda eftersom sponsormarknaden inte är tillräckligt stor. Man utgår alltså från att sponsormarknaden är av en enda viss storlek och att den inte kan växa. Det är så korkat så jag baxnar.

Självklart kan man få antalet sponsorer till handbollen att växa. Det finns naturligtvis ingen naturlag som säger att pengarna inte skulle räcka till fler lag i Skåne. Kan man bara göra ett attraktivt paket av en handbollsmatch så att antalet åskådare växer så kan man också locka fler sponsorer. Det gäller att spänna bågen men istället så viker man ner sig och säger att det är omöjligt att få sponsormarknaden att växa. Hur fasiken ska man då kunna närma sig andra sporter i popularitet? Jag retar mig otroligt på att man så tydligt gett upp.

Fortfarande  tror många klubbar att det räcker att sätta upp en handbollsmatch så kommer publiken. Men så är det inte. Man måste marknadsföra handbollen och locka med annat än bara handboll. Den som har kraft och vilja att utveckla konceptet kommer att bli en vinnare. Och en vinnare lär man inte bli när Lugis sportchef Emme Adébo gör analysen att Lugi på kort sikt kommer att förlora men på lång sikt vinna på H43: s ekonomiska problem. Jag förstår ingenting. Det måste ju vara tvärtom. På kort sikt kan Lugi gynnas men på lång sikt förlorar handbollen i Lund. Om man inte har kompetensen att förstå läget hur ska man då kunna utveckla Lugis verksamhet?

Tyvärr har handbollen en lång väg att vandra. När ett juniorlandslag i hockey och t ex italiensk fotboll får större uppmärksamhet än ett handbolls-EM så inser man hur mycket arbete som återstår i handbollsvärlden. Tyvärr sitter jag här och börjar ge upp. Var finns visionerna? Var finns viljan? Var finns kompetensen? Var finns modet?

Och kom nu inte med någon kommentar om att jag borde ge några konkreta förslag och inte bara gnälla. Det är faktiskt inte mitt mandat. Jag har inte något uppdrag inom handbollen. 

 

Feghet

På förhand så skulle man vara rätt nöjd med ett oavgjort resultat mot Polen. Men som det utvecklades sig så sitter jag här med en stor tomhet fortfarande flera timmar efter matchen. Vilken total genomklappning! Eller fiaskot som de flesta verkar tycka. Jag tror aldrig jag sett ett svenskt herrlag göra så många tekniska fel på en halvlek. Det är helt obegripligt att ett lag som trots allt är rätt rutinerat och spelintelligent helt slutar använda huvudet. Jag har på näthinnan Larholms passning rakt ner på benen på Andreas Nilssons ben från ca en meters håll. 

Man brukar säga att för att vinna måste man våga förlora. Det var väl det som hände svenskarna igår. Man var så rädda för att förlora att man inte klarade av att vinna. Det var en uppvisning i sällan skådad feghet från de svenska spelarna i anfallet. Att det blev så många mål bakåt kan man inte lasta försvaret för. Jag har för mig att Polen gjorde 11 mål i kontringar. Det stör mig att Ola och Staffan efteråt inte tog det fulla ansvaret. För naturligtvis är det deras jobb att se till att laget ligger på rätt mental nivå. Wilbeks sista time-out i Danmarks rysare mot Makedonien gick ut på en enda sak. Han ville bara att spelarna skulle våga gå på avslut. Sen om det blev en miss eller ej spelade ingen roll. Och utan tvekan så misslyckades Ola och Staffan med ett liknande budskap. Axnér som jag faktiskt tycker är den bäste handbollsexpert som svensk tv har haft var inne på att laget saknar en ledare på plan. Och det stämmer säkert. Frågan är bara vem denne ledare skulle vara.   

Och med facit i hand så verkar inte truppen helt optimal. Och man verkar ha misslyckats med att hitta formen. Även om Andreas Nilsson är en stor talang så har han vägt för lätt i EM. Motståndarförsvaren har inga problem att lyfta ut honom. Likaså så är det trots allt lite tunt på vänster nio. Kim Ekdahl har varit bra framåt men har problem bakåt. Och omvänt så är Stenbäcken rätt hyfsad bakåt men alldeles för feg framåt.  Och märkligt nog så har inte försvaret varit så bra som det brukar. Känns som om Jernemyr och Karlsson inte riktigt är i toppform. Lite orolig blir jag inför OS-kvalet. 

Jag gillar inte att TV4 visar matcher på webben i TV4 Premium istället för i någon tv-kanal. Och fy fasiken var dålig Daniel Kristiansson är på handboll. Han har noll koll och det är en rent hån mot oss handbolls-fan att han får fortsätta att kommentera handboll. Och visst är det märkligt att han inte lär sig något om handboll nu när han ändå ser en hel del matcher. I jämförelse så är Roger Blomqvist en riktigt skicklig handbollskommentator. Det säger en hel del om Daniel. Tyvärr så lyckas inte Peter Gentzel som bisittare väga upp Daniels totala inkompetens. 

Trots Sveriges bottennapp så har det hittills varit ett roligt mästerskap. Balkanlagen har lyft sig. Jag lider med Makedonien som förlorat två matcher med uddamålet. Men vilken frisk fläkt laget har varit. Och tänk att både Danmark och Frankrike gick till mellanrundan med noll poäng. Nu tror jag att båda dessa lag kommer att vinna alla sina matcher i mellanrundan men det är inte säkert att det räcker till en semifinalplats. Någonstans i magtrakten så börjar jag känna att det kanske kan bli Kroatien i år. En final mellan Spanien och Kroatien börjar kännas trolig.

 
Mörker

Inför gårdagens matcher kunde Sverige gå vidare till mellanrundan med 4, 3, 2 eller 1 poäng. Det blev olyckligt nog det sämsta utfallet. Och där rök den semifinalplatsen!

Det var en lite märklig match mot Tyskland igår. Matchen var väl jämn i 50 minuter men förlorades under de första 10 minuterna. Under den första  halvleken hade tyskarna inga som helst problem att göra mål. Det svenska försvaret var totalt ihåligt under de första 15-20 minuterna. Men samtidigt så hade inte heller Sverige särskilt stora problem att göra mål. I andra halvlek så fungerade försvaret men då blev naturligtvis det svenska anfallsspelet sämre. Och ändå hade Sverige chansen att komma ikapp. Laget borde t ex ha varit bättre på att utnyttja de tyska utvisningarna i slutet av matchen. Men då slarvade svenskarna samtidigt som den tyske målvakten började ta ett antal bollar.

Efter matchen så menade Ola Lindgren att matchen förlorades på det dåliga försvarsspelet i början på mathen. Men jag skulle vilja påstå att matchen istället förlorades på alla tekniska fel i anfallet. För de var många! Det märkliga är att Sverige i ett läge där man har chansen att vinna gruppen och gå vidare med minst 3 poäng inte riktigt var på plats under matchen. Tyskarna kändes mer heta och fick också den turen som man brukar få då. Var det nerverna som spökade eller trodde svenskarna att man inte behövde anstränga sig för att vinna?

Bäst bland svenskarna var äntligen Kim Ekdahl du Rietz som vågade ta för sig. Men han gjorde också några olyckliga tekniska fel. Högerkanten med Kim Andersson och Nicklas Ekberg var däremot riktigt anonyma. Vilken skillnad från matchen mot Tjeckien. Mattias Andersson gjorde också en bra insats i mål.

En sak som jag inte riktigt förstår är varför Ola och Staffan inte använde fler spelare. Varför fick inte Dalibor Doder chansen? Det syntes tydligt att Kim Andersson var trött.

I den andra gruppen förlorade Danmark ännu en match. Det blev till en uddamålsförlust mot Polen och jag kan tänka mig skriverierna i de danska tidningarna idag. Nu blir det en mellanrundegrupp med Serbien och Tyskland på 4 poäng, Polen på 2, Sverige och överraskningen Makedonien på 1 och sist Danmark på 0 poäng. Vem hade trott att Danmark skulle gå in i mellanrundan med 0 poäng? Nu tror jag visserligen att Danmark kommer att slå både Sverige och Tyskland men frågan är om det räcker till en semifinalplats. Det ska bli intressant att se hur den andra gruppens lag kommer att klara av Makedonien. Bara tänk på matchen mellan Serbien och Makedonien! Det blir tufft för domarna. Och risken för bråk på läktarna måste vara stor. Finns det beredskap för en sådan situation?


Skön seger

Jag borde skämmas som inte trodde på Sverige idag. Men jag är verkligen glad att jag hade fel. Segern var rättvis och trots allt rätt säker även om det blev nervöst några gånger under matchen. Jag är så glad att Kim Andersson äntligen är så bra i landslaget som vi under flera år nästan krävt att han skulle vara. Måtte formen hålla i sig under hela EM och måtte han undvika att bli skadad. Och Niclas Ekberg visar varför han blev rankad som bästa kantspelare i Danmark. Här har Sverige fått en världsstjärna. Henrik Lundström på andra kanten var också riktigt bra. Jag kan räkna upp fler: Palicka i mål, Karlsson och Jernemyr i försvaret men också Joakim Stenbäcken. Stenbäcken visade betydligt mer vilja idag och vågade gå på mål. Verkligen kul att han tog ett steg i rätt riktning.

Även om jag hade fel om Sverige så fick jag rätt att Serbien skulle slå Danmark. Wilbek var tokig efter matchen och menade att domarna avgjorde matchen. Helt klart vek domarna ner sig, vem hade inte gjort det i det publiktrycket, men Danmark verkar inte lika bra i år som de senaste åren. Danmark har nu kniven på strupen mot Polen på torsdag.

Och Tyskland fick jobba lika mycket som Sverige mot Makedonien men de hade lite mer tur och lyckades vinna med uddamålet. Därmed är Sverige klara för mellanrundan och med en vinst mot Tyskland kan det blir en gruppseger och fyra poäng med sig in i mellanrundan. Men vilken tuff mellanrunda som väntar Sverige med Danmark, Serbien och Polen.
EM

Konflikten mellan klubbar och förbund blir allt tydligare. Tyvärr deltar inte längre alla toppspelare i mästerskapen. Det är inte bara Sverige som tappar spelare. Det verkar som om det bara är Frankrike och Danmark som får med alla sina stjärnor. Något måste göras. Jag tycker man borde spela EM och VM var fjärde år istället för varannat. Det har många fördelar. Spelarna blir mindre slitna samt intresset ökar för mästerskapen när de inte spelas lika ofta och om fler duktiga spelare kan delta. Det känns som om det blir rätt lagom med tre mästerskap på fyra år istället för de fem som det är i dagsläget. Alla VM fram till 2017 är väl spikade. Men bara EM fram till 2014. Om man stryker EM 2016 så skulle man kunna göra en övergång till ett glesare schema så här VM 2015, OS 2016, VM 2017, EM 2018, OS 2020, VM 2021, EM 2022, OS 2024 etc. Det blir alltså ett ledigt år mellan EM och OS.

Jag kan inte hjälpa det men jag mådde bra av att se Frankrike förlora mot Spanien. Jag har fortfarande inte kommit över hur dåliga vinnare man var hemma 2001. Men det var en konstig match igår som mest kändes som en träningsmatch. Undrar om inte fransmännen börjar bli lite mätta efter alla mästerskap.

Norge fick med sig en viktig uddamåls vinst mot Slovenien. Undrar om Norge kan hålla längre i mästerskapet denna gång.

Island fick stryk mot Kroatien. Men jag tror faktiskt att Island har passerat bäst-före datum och är på nedgång. Detsamma gäller ju Tyskland. Hoppas de får det lika tufft mot Makedonien idag som Sverige hade det. 

Och Danmark möter Serbien ikväll i en match som avgör gruppvinsten. Det blir ingen lätt match för danskarna. Jag tror faktiskt att Serbien vinner.  Lika viktig match har Sverige mot Tjeckien. Tyvärr tror jag att tjeckerna vinner. De såg imponerande ut mot Tyskland.

Även om mästerskapen kommer tätt så är det ändå förbaskat roligt att se matcherna. En vinter utan handbollsmästerskap hade trots allt känts tomt och innehållslöst.


God natt

Här har man gått och trott att Hammarby skulle bli första klubb att lägga ner elitverksamheten och så går H43 idag ut och meddelar att man inte kommer att klara av elitlicensen för herrlaget. Resultatet för verksamheten denna säsong pekar på en förlust på runt en miljon. Men jag är inte så förvånad. Redan när den här bloggen startade så skrev jag att H43 aldrig skulle komma att ha råd med elitlag både för herrar och damer. Det var bara en fråga om tid. För inte så många år sedan så lade H43 ner damlaget i motsvarande situation. Denna gång så läggs alltså herrarnas elitverksamhet ned men damlaget är också hotat. 

Det känns dock otroligt trist. Det är en mörk dag för handbollen i Lund. I tider när intresset i Lund sakta verkar tyna bort så tappar man alltså också derbynerven och konkurrensen mellan klubbarna. Lugi ska inte vara jubla för mycket, för det här drabbar också Lugi negativt.

På H43: s hemsida står att styrelsen beslutat följande:

Att H43 Lund inte kommer att spela i herrarnas Elitserie under säsongen 2012/2013 utan bli nerflyttade till Allsvenskan
Att H43 Lund låter sina herrelitspelare förhandla med andra klubbar om eventuella övergångar
Att H43 Lund kommer att införa besparingsåtgärder inom herrelitaget
Att H43 Lund under våren kommer att utreda förutsättningarna för damlagets vidare spel i damelitserien

Man kan undra var de mest namnkunniga spelarna kommer att hamna. Vilken blir t ex nästa klubb för Zoran Roganovic?

H43: s plan är förutom att sanera ekonomin nu att satsa på ungdomsverksamheten med sikte på att återkomma till elitserien någon gång i framtiden. Men det kan bli nog så tufft. Det kan dröja längre än vad styrelsen tror. För i takt med att man nedrustar så tappar man naturligtvis också sponsorer. Det blir en negativ spiral och en sådan kan vara svår att vända. Jag hoppas verkligen att man klarar av att komma tillbaka. Handboll i Lund utan H43 känns onekligen mycket fattigare. 

 


Publiktryck

Det blev ju en riktig rysare igår. Jag hade dåliga föraningar före matchen och tyvärr blev det precis som jag misstänkte. Makedonien hade ett otroligt stöd från läktarna. Det här publiktrycket kan mycket väl rita om handbollskartan. Jag antar att Serbiens klara seger mot Polen igår också beror på publikstödet. Det kan bli ett riktigt bra EM för Balkanländerna.  

Och i matcher där publiktrycket är stort och domarna tenderar att vika ner sig så gäller det att visa mod. Att våga på mål och inte bara spela i sidled. Men det modet hade som tur är Kim Andersson. I går var han bäst av svenskarna. Dalibor Doder visade också mod och det var tur att han ändå kom med i truppen trots att han fortfarande letar efter formen. Jag tycker också att Kim Ekdahl du Rietz skötte sig bra framåt, bakåt var det väl lite si så där. Kantspelarna Lundström och Ekberg var också bra. Men vad är det med Jonathan Stenbäcken? Varför skjuter inte karln? Tyvärr verkar han lika osäker som när han spelar i Füchse Berlin. Om man nu inte vågar göra något på plan så förstår jag inte varför han är med i truppen. Och hur är det med Fredrik Petersens finger? Är det brutet? Det skulle i så fall kännas som ett riktigt avbräck. Länge tyckte jag att Johan Sjöstrand skulle bytas ut men sen går han in i slutet av matchen och gör flera viktiga räddningar. För att inte tala om de tre straffräddningar har han gör. Det känns tryggt med honom i mål.  

Överhuvudtaget så tycker jag att det var bra gjort av svenskarna att komma tillbaka de sista tjugo minuterna av matchen. Det tyder ändå på moral. Sen borde man ha avgjort matchen när man ledde med tre mål när det var fem minuter kvar. Det kändes rätt surt. Antagligen hade det blivit en svensk vinst om Dalibor Doder gjort mål till en fyramåls ledning. Men den räddade poängen kan mycket väl visa sig bli viktig. Och nu har Makedonien också något att spela för mot Tyskland i morgon. Ett Tyskland som spelade riktigt taffligt under första halvlek mot Tjeckien igår. Tyskland är inte längre var det har varit. Det känns som om både lagandan och samspelet saknas helt. Ett dåligt mästerskap till och det lär bli byte på tränarposten.  

Och det lär bli tuff match igen mot Tjeckien i morgon. EM är som sagt alltid betydligt tuffare ett VM. Det var snack om att det var den enklaste gruppen, men den kan ändå bli i det tuffaste laget.


Dagen efter

Satt och tänkte på landskampen igår. En rolig syn var när Axnér kastade in bollen på plan för att få igång en snabb kontring men som resulterade i att Palicka höll på att bli skadad. Axnér som visserligen spelade en match för Trelleborg i helgen ska nog akta sig för att hålla på med handbollar under landskamper.

En annan rolig syn var när Ola Lindgren gick fram till representanterna från IFK Kristianstads klack och tog emot både en välkomsthälsning och en orange tröja. Han såg riktigt glad ut. Vilket klipp Kristianstad gjort! Nu har man publik och tränare för att nå toppen. Har man också ekonomin för att få tillräckligt bra spelare för att nå dit? Det ska verkligen bli intressant att följa laget de närmsta åren. Till skillnad från lagen i Lund så verkar det som om laget drar nytta av den nya arenan.

Glömde berömma Johan Jakobsson igår. När alla andra niometers spelare passade i sidled, även när man var så pass nära som 6-7 meter från mål, så vågade Johan gå på avslut och gjorde några riktigt snygga mål.

Svenska Spels EM odds är:
Frankrike        2.35
Danmark         5.50
Spanien          6.00
Kroatien          6.50
Serbien           12.00
Island             22.00
Tyskland         22.00
Sverige           25.00
Polen             30.00
Ryssland        35.00
Slovenien       75.00
Norge             100.00
Tjeckien          125.00
Ungern           125.00
Slovakien       250.00
Makedonien    300.00

Känns inte helt klockrent. Så här tror jag det går, men jag hoppas jag har fel. Jag vill inte att Frankrike vinner igen och jag önskar att Sverige lyckas bätttre:
Frankrike       
Spanien
Danmark        
Serbien               
Kroatien  
Tyskland       
Polen
Island         
Slovenien
Sverige
Ryssland       
Tjeckien
Norge    
Ungern          
Slovakien      
Makedonien   

Hur tror ni det går?


Ännu ett bevis

Idag så fick vi ännu ett bevis för att Lunds arena redan spelat ut sin roll. På HEH står det: "Kristianstad Arena blir spelplatsen för Scandinavian Open 2012 för herrar. Fyrnationsturneringen avgörs 19-20 juli och blir en lämplig uppladdning inför ett eventuellt OS för de blågula herrarna. Övriga nationer blir Danmark, Norge och en ytterligare utomnordisk motståndare." Och inte nog med det! Kristianstad får även damlandslagets avslutande EM-kvalmatch 2-3 juni mot Tjeckien. Kul för Kristianstadborna! Men i artikeln på HEH så reagerade jag på ytterligare en kommentar från kommunstyrelsens ordförande som låter hälsa att "Detta betyder mycket för bygden!". Tänk om ansvariga politiker i Lund också insett att en arena inte enbart handlar om kostnader utan även om att göra PR för kommunen, att arrangemang i en arena också genererar intäkter. Då hade man kanske inte dumsnålat som man gjorde när man byggde arenan i Lund. Jag har fortfarande svårt att smälta att man kunde vara så korkade att bygga en arena i helt fel format och med en standard som redan från början inte höll måttet. Istället för att spara pengar så lyckades man istället slösa bort en hisklig mängd miljoner.   


Rekyl

Inte helt oväntat blev det förlust i den andra matchen mot Ryssland. Ryssarna var mer tända idag och omvänt kändes svenskarna mer loja. Men det handlar kanske inte bara om bristande tändning. Anfallsspelet är rätt skakigt och ojämnt numera. Och det är oroande att det fortfarande finns långa perioder i matcherna när det inte blir några mål framåt. Jag noterade att Kim Andersson bara sköt ett enda skott och föll tillbaka i gammal ovana att passa i sidled istället för att gå på avslut och Dalibor Doder hittade inte heller idag formen. Och hur många bollar slängdes inte ut över sidlinjen? När samtidigt försvarsspelet inte var lika tänt som igår och Johan Sjöstrand inledde första halvlek med att knappt röra bollen en enda gång, så blir det förlust även mot ett lag som känns sämre än Sverige.

Glädjeyran från igår har mattats betydligt och det kan som sagt bli tufft i Serbien.

Gårdagens landskamp

Låt mig först gratulera Kristianstad till en fin arena och ett härligt publikintresse. Nästan 4900 åskådare igår är en riktigt bra siffra för en träningsmatch. Är Kristianstad Sveriges handbollscentrum nummer ett? Lund får bita i det sura äpplet och inse att herrlandskamperna inte längre kommer att gå i Färs och Frosta Sparbank Arena. Och Lund som var så stolt över sin nya arena och fick några landskamper i början. Men det loppet är nu kört. Malmös och Kristianstads betydligt större och finare arenor går naturligtvis inte att konkurrera med.

Det blev ju en säker seger mot Ryssland. Bra försvars- och målvaktsspel från Sverige medan Rysslands spel fortfarande känns stabbigt och omodernt. Både Palicka och Andersson gjorde var sin lysande halvlek. Vem kommer ledningen att skriva in i truppen? Rutin eller framtid? Ska bli intressant att se vad man väljer. Det var mycket snack om Dalibor före matchen, men tyvärr så gjorde han ingen bättre match. Får se hur det går i kväll, men jag tror att han kommer med i truppen ändå.

Det var fler som visade god form igår. Kim Andersson var precis så lysande som man önskat att alltid skulle vara, men så sällan varit i landslaget. Hoppas formen håller i sig till EM. Och vad ska man säga om försvarsspelet med Karlsson och Jernemyr? Lysande! Men man kan också konstatera att truppen känns smal. Vi får hoppas att ingafler blir skadade. Jag kan inte tänka mig att det kan gå bra utan Jernemyr eller Kim Andersson. Men även om det såg bra ut igår så tror jag fortfarande inte att man ska ha några större förhoppningar på en svensk succé i EM. Bara att gå vidare från gruppen kan bli tufft.


Idrott och alkohol

Sverker Olofsson startade ett "krig" i veckan mot alkohol och idrott. Jag tycker att sådan debatt ofta blir riktigt märklig. Alkohol är ett ytterst känsligt ämne i Sverige. Nästan tabubelagt. Det finns ingen som vågar säga
något annat än att alkohol och idrott inte hör ihop. Annars är man körd i den offentliga debatten. Men vad menar man egentligen? Problemet är att man klumpar ihop allt till en enda fråga. Men man måste se till de olika delarna: träning, utövande, publik, fritid mm.

Det finns ju ingen vettig idrottsman som använder alkohol under träningsperioder eller utövande. Men om man nu är mot idrott och alkohol menar man då också att alla idrottsmän måste vara absolutister? Får en idrottsman aldrig använda alkohol på sin lediga tid? Självklart måste det få vara upp till och var och en idrottsutövare. Allt annat är rent förmynderi.

Det finns säkert fler som tycker att det är ok att ta sig ett glas vin eller en öl i samband med ett teaterbesök eller en konsert. Och om man också ser idrott som underhållning så är det inget konstigt att publiken vid ett idrottsarrangemang också tar sig ett glas. Jag förstår faktiskt inte det moraliskt tveksamma i detta. Läktarproblem och alkohol en helt annan sak. Men det är inte detta Sverkers krig handlar om. Utan i hans fall handlar det mer om etik och moral. Men att förbjuda alkohol vid arrangemang kommer inte att gynna idrotten. Idag handlar det inte bara om att se en match eller tävling. Publiken vill ha ett nöjespaket där själva idrottsutövandet bara är en del. Det är naturligt att det ingår mat och dryck i paketet. Ska man kunna locka publik i framtiden så måste det erbjudas alkohol. Det är den vägen man måste gå oavsett vad man tycker om alkohol och idrott.


Träningsmatcher

EM närmar sig och de senaste dagarna har det spelats flera träningslandskamper. Sverige spelade sina i Kroatien medan Danmar förberedde sig på hemmaplan. Sverige vann stort mot både Slovakien och Iran men förlorade idag mot Kroatien. Jag antar att Ola och Staffan är rätt nöjda med utfallet. Försvarsspelet har tydligen funkat rätt bra. Kim Andersson har tydligen visat att han är i form och Kim Ekdahl du Rietz är tillbaka efter tre månaders bortavaro.

Jag passade på att se Danmarks matcher mot Polen och Island. Danmark vann båda matcherna men Wilbek var ändå bekymrad. Försvarsspelet var faktiskt rätt dåligt. Men anfallsspelet var däremot helt ok. Det är inte dåligt att disponera två skyttar av högsta klass, Mikkel Hansen och Nikolaj Markussen. Under matcherna spekulerades det om Wilbek skulle ta med rutinerade Lasse Boesen eller den unge talangen Rasmus Lauge. Det blev till sist så att den sistnämnde spelade till sig en plats under testmatcherna. Nu sägs Wilbek vara klar med 15 av de 16 spelarna i truppen. Men de danska kommentatorerna fick nästan panik idag när målvakten Niklas Landin fick avbryta matchen med känningar i ljumsken. Många experter menar att Danmark inte tar någon medalj utan Landin i mål. I matchen mot Polen blev jag överraskad av en ny polsk linjespelare som var en bit över 2 meter. Nu kommer jag inte ihåg namnet, men han verkade vara en spelare som jag borde komma ihåg namnet på. Han vållade i alla fall Danmark stora problem. Jag tycker att Danmark har hamnat i en svårare grupp än Sverige. Det blir tufft för Danmark mot Polen och Serbien på hemmaplan. Då känns Tyskland och Tjeckien mer överkomliga, men jag kommer att bli nervös före matchen mot FYR Makedonien. Det känns som en obehaglig motståndare. Men jag tror inte att man ska ha för höga förväntningar på Sverige. Det blir svårt att upprepa en semifinalplats i år igen.

Nu väntar två matcher mot Ryssland på hemmaplan före avfärd till Serbien. Själv tänkte jag passa på att se matchen på onsdag i Malmö Arena. Det är alltid lika kul att se de blågula.


Diverse

Så Riksidrottsnämnden halverade Nacor Medinas straff. Det var inte mer än rätt. Och det säger tyvärr en del om handbollsförbundet. Frågan är om man har ett genomtänkt, dokumenterat och kommunicerat regelverk som stöd när man utdelar straff eller om det handlar om slumpmässiga beslut fattade för stunden. Jag hoppas mina misstankar är ogrundade för man kan inte döma utan någon form av känt regelverk. Men orolig blir jag Riksidrottsnämnden kan ha en så pass avvikande bedömning.

Veroljub Kosovac lämnar Skjern omedelbart. Inte helt oväntat. Kritiken har funnits där hela hösten när resultaten uteblivit. Undrar om han kommer tillbaka till Sverige och i så fall till vilken klubb? För min del så är han välkommen tillbaka till elitserien. Det behövs lag i eltiserien som spelar utgrupperat så att vi någon gång lär oss att hantera det sättet att spela handboll.

Och det gick precis som jag skrev när Per Carlén gick till Hamburg. Det var bara en fråga om när han skulle få kicken. Han är en dålig tränare som bara fått sina uppdrag pga Oscars talang. Hur ska han nu klara sig utan Oscar eller kommer Oscar också att lämna Hamburg? Kan de överhuvudtaget vara skiljda åt? Undrar nu vilken klubb som är dum nog att anställa honom?

Tänk att Zoran Roganovic just nu bara ligger femma i skytteligan. Börjar åldern ta ut sin rätt? 

Synd att det är EM-uppehåll nu när Lugis herrar fått upp farten med nio poäng på fem matcher. Lite orolig blir jag eftersom Lugi de senaste säsongerna spelat sämre efter mästerskapsuppehållen. 

Har fortfarande inte kunnat släppa Lundaspelen. Förutom en massa härliga ungdomsmatcher så fick vi se också rullstolshandboll och handboll från de mycket uppskattade lagen med förståndshandikappade. Årets final i den sk special class var en höjdare. Det är så härligt att se äkta spelglädje. Sävehof och Lugi gick sämre än vanligt i turneringen. Sävehof var bara i en final vilken man vann och Lugi i fyra med två vinster. Man kan konstatera att H43 har fått snurr på sin ungdomsverksamhet och fanns också i fyra finaler med en vinst. Och minsann inte Dalhem två titlar. När hände det senast? Lundaspelens 14 deltagande länder och 529 lag är i skuggan av Partille Cup rätt imponerande.

 


RSS 2.0