Island

Och Island blev bästa nordiska land. Det måste uppmärksammas. Kul att de fick sin första medalj från EM. Det är fantastiskt att detta lilla land kan producera så många handbollsspelare. Som lag tycker jag att de spelar en härlig handboll. De kämpar och spelar offensivt med högt tempo. Det är bara att lyfta på hatten för en bronsmedalj.

Med tanke på att det är ett lag utan några större stjärnor, om man undantar Stefansson och Sigurdsson, så kan man alltså nå framgångar med ett bra lagspel. Sverige borde alltså också kunna nå toppen igen.

Återigen Frankrike

Som väntat vann Frankrike EM-finalen, trots att Kroatien med stort publikstöd sprattlade emot hyfsat bra. Men inget lag kan stå emot när Fernandez, Narcisse och Karabatic tillsammans spelar på nio meter. Vilket lag ska kunna rubba fransmännen de närmaste åren innan nuvarande spelare blir för gamla? Men egentligen är truppen ändå rätt tunn. Vad finns bakom Omeyer? Och på ersättaren på linjen för Bobo Gille är inte någon större stjärna framåt. Och vad har man att sätta in om de tre niometersstjärnorna inte kan spela? Egenttligen är det rätt märkligt att man nått sådana framgånger med så få spelare.

Men så rolig handboll spelar inte Frankrike. Det är för lågt tempo, lite för lite finesser och för mycket fysik för att det passa mig. Och så stör det mig att de har lite dumheter för sig, som t ex att Abalo alldeles för ofta är nere helt i onödan. Eller att Fernandez alltid ska se så jäkla arrogant ut.

Men man nådde alltså sin magiska trippel som första herrlag: Tre raka guld i VM, OS och EM.

Kroatien verkar dock vara på väg uppåt, men frågan är hur mycket Balic betyder. Hur bra är man utan honom i framtiden. Men en sak är säkert, publikstöd har man var man än spelar i Europa.

Apropå publikstöd så var det lite smågruffigt på läktarna igår när Polen mötte Kroatien. Det är ovanligt i handboll. Det är ju fantastiskt att man kan blanda supportrar för olika länder på läktarna, utan att det spårar ur. Handboll är på det viset en fantastisk sport. Men jag undrar hur länge det kan vara så här? När har vi läktarvåld även på handbollsmatcher?

Nu laddar vi om för elitserien. Som Lugifan ska det bli intressant att se Kim Ekdahl igen. Kommer han att fortsätta skjuta i elitserien? Och innebär det ett lyft för Lugi att nu få ett skyttehot även från V9?H43: s hemsida

Fick en kommentar idag om H43: s hemsida. Åsikten var den att den informerar för lite om herrarnas elitlag. Det stämmer säkert. Överhuvudtaget så är hemsidan inte så bra. Det finns visserligen rätt mycket information om klubben, men den underhålls för sällan. Och utseendemässigt är den riktigt trist. En elitklubb bör undvika en billig standardwebblösning som passar bäst för mindre föreningar.

Men jag kan ändå tycka att det är bra att H43 marknadsför sin ungdomsverksamhet och sitt damlag för båda dessa visar ju en uppåtgående trend.

Att herrjuniorerna är i steg-5 är anmärkningsvärt. Och damjuniorerna är också i steg-5. När hände det senast att H43 hade två lag i steg-5? Fast man ska veta att damjuniorerna egentligen är spelare från Lundagård.

När det gäller Lundagård så har jag har inte riktigt förstått vitsen med det här samarbetet mellan Lundagård och H43. Vad får Lundagård ut av samarbetet? Jag tror slutresultatet blir att Lundagård riskerar att upphöra som förening.

Några ord om Lågan

Lågan är ett av mina favoritlag. Det kanske är en okänd förening för människor norr om Hässleholm. Men i Skåne är man känd för sin framgångsrika ungdomsverksamhet. Jag gillar när en liten ort, Hörby, klarar av att ha en sån gedigen verksamhet. År efter år så producerar klubben bra ungdomslag. Och det är alltid kul som utsocknes att komma dit. Det finns en fungerande kiosk, hyfsad hall och ordning och reda när det gäller matcher och sin egen turnering Lågan Cup.

Idag spelade herrlaget en viktig match för att slippa nedflyttning till div 2. Tyvärr så förlorade man matchen mot Heid. Men det är bara att ta nya tag och komma tillbaka.


Van att vinna

EM visar tydligt att de lag som är vana att vinna också vinner, som Kroatien idag t ex. Det märktes tydligt när det började dra ihop sig att polackerna började tveka. Istället för att avsluta så började man passa till medspelare. Och omvänt så började kroaterna istället släppa loss. Viss hjälp hade dock kroaterna dock av domarna. Hur många tveksamma offensiva fel fick inte Polen emot sig? Men det hör också till. De framgångsrika lagen har också domarna på sin sida.

Frankrike börjar nu visa styrka. Antagligen har man tränat så att formtoppen ska komma i senare delen av EM. Inte ens Kroatien bör kunna rubba Frankrike i morgon. Fransmännens försvarsspel är helt otroligt. Och framåt har Narcisse, Karabatic, Abalo och Gigou börjat komma igång. Karabatic var i särklass idag.

Tycker ändå att Island ska all heder för sitt spel. Island är antagligen Nordens bästa lag. Även idag så gjorde man många mål framåt, men försvaret kunde inte stoppa fransmännen. Stefansson var konstigt nog ovanligt blek.

I tidigare inlägg har jag nämnt att Danmark är på väg nedåt och att man närmar sig ett generationsskift. Det samma tycker dansk media och även Wilbek. Hvidt meddelar nu att han slutar i landslaget och några andra t ex Lars Christiansen och Kasper Nielsen kommer med största sannolikhet att lämna landslaget. Det ska bli intressant att se hur Danmark klarar av att börja byta ut spelare. Nu måste Danmark ut i kvalspel, något man sluppit under flera år. Det är inte alls säkert att man klarar av att kvala in till mästerskap framöver.

Det har varit roligt med EM men nu börjar jag ändå längta efter elitserien. Nu har vi upplösningen framför oss.


Semifinaler

Några tankar från gårdagens sista mellanrundespel.

Alilovic visade hur viktigt det är med en målvakt som kan spika igen. Jag hävdar fortfarande att vi inte har någon målvakt som kan nå samma höga nivå i en match, men det betyder inte att vi har dåliga målvakter. De har hög nivå och är kanske till och med mer stabila än Alilovic.

Mitt tippade finalpar,Frankrike mot Island, är en omöjlighet. Det lutar åt Frankrike mot Kroatien i final. För inte kan väl de härligt kämpande och skickliga islänningarna rubba fransmännen. Och ett mer taktiskt drivet Kroatien bör slå Polen.

Jag tycker faktiskt att Kroatien har överraskat. Gernerationsbytet i laget har gått bättre än vad jag trodde. Och Balic har också överraskat. Det är ett tag sedan han var så motiverad och bra i landslaget. Vilken lirare han fortfarande är. Men det är trist att han gnäller och spelar teater. Överhuvudtaget är Kroatien rätt trista med sitt eviga gnällande på domarna.

Även Danmark har överraskat på mig. Jag trodde inte att de skulle komma så långt. Det känns som om de trots allt är på nedgång. Generationsskiftet närmar sig. Hvidt, Christiansen, Knudsen, Jörgensen och Nielsen blir inte bättre. Åldern börjar ta ut sin rätt. Wilbek har uttalat sig om att han kan tänka sig att förlänga sitt kontrakt med landslaget, men frågan är om han verkligen vill genomföra ett generationsbyte. Det innebär ju kanske några åed sämre resultat.

Egentligen har fler lag överraskat. Spanien, Österrike och Slovenien var bättre än vad jag trodde, medan Serbien överraskande floppade.

Men visst svider det fortfarande att Sverige missade mellanrundan. Det hade varit intressant att se Sverige mot Frankrike, Spanien och Tjeckien. Och det hade varit nyttigt för lagets utveckling.

H43

H43 går nu ut och säger att man nästan har klart med serbiske vänsternian Ljubomir Palovic. Det kan nog behövas. Just nu verkar man ha extra många skador och efter uppehållet väntar bl a Alingsås och Lugi. Känns tufft. Lite konstigt är det att man släppt iväg Daniel Wolf till Lågan med tanke på den tunna truppen. Men Pelle Käll verkar inte vilja satsa på de unga.


Från Danmark

Som bekant inträffade den väntade första konkursen i dansk handboll i tisdags. GOG fick då ge upp och kommer nu att nedflyttas till div 2. Det är väl högst troligt att både spelare och tränare försvinner. Frågan är om man kommer tillbaks igen. Det är tragiskt för dansk handboll. GOG är ju en av de klassiska klubbarna.

Det har varit en hel del turer kring varför det blev konkurs. Några pekar på Kasper Nielsen, deras högst avlönade spelare. Enligt GOG: s advokat har det inte gått att nå honom under de sista hektiska dagarna före konkursen för att se om han kunde gå ner mer i lön. Men det verkar ju mycket märkligt. Andra menar att det var hans höga lön som knäckte klubben.

Danska handbollsförbundet verkar också chockade över konkursen. Nu går man ut och säger att man kommer att granska klubbarna hårdare och ställa mycket tuffare krav så att fler konkurser kan undvikas.

Alla gillar nog inte Kasi-Jespers tankar på en dansk storklubb. Det finns ett stort motstånd inom FIF (som äger FCK: s elitlicens) mot att överlåta licensen till AG København. Det handlar kanske inte bara om att få ut så mycket pengar som möjligt för licensen, utan också om att man inte gillar tanken att man kan skapa ett lag genom att köpa spelare.

Sverige igen

Förutom att svenskarna precis som norrmännen inte är vana att vinna och därmed inte riktigt tror på sig när det drar ihop sig, så känner jag att Sverige hade behövt:

En världsmålvakt, säga vad man vill om de svenska målvakterna, men ingen har den toppnivå som Hvidt, Ege, Skof, Omeyer, Alilovic, Szmal mm kan ha. För att gå långt måste man ha målvakter som kan ligga runt 50 %.

En mittnia som kan styra spelet. Lukas och Dalibor är dels för lika i spelsättet och dels i högre grad individualister än spelare som styr spelet för kollektivet. Man kan jämföra med Henrik Knudsen i Danmark som påminner om Lukas och Dalibor. Danskarna använder honom som joker istället för att styra spelet.

Och ännu bättre försvarsspelare. Det hade behövts fler att sätta in. Det kändes lite tunt.

Och en ännu bättre mittsexa. Marcus Ahlm hade löst båda dessa brister.

Jag tycker att dessa fyra punkter är ett större problem än bristen på vänsternior.

Göran Kristiansson

Han heter väl så kommentatorn som Axnér tvingas stå ut med. Jag klarar inte av att höra denne Göran längre. Han kan inget om handboll och jag menar verkligen inget. Det är pinsamt att han hela tiden behöver fråga Axnér vad som händer och vad domaren dömt. Jag baxnar när jag t ex hör honom säga att en spelare blivit utvisad dagen innan när han menade att spelaren fått rött kort eller höra honom säga att spelaren fått tre gula kort när han menade att spelaren blivit utvisad tre gånger. Pinsamheterna är oändliga. Jag fattar inte hur Axnér klarar av att hålla masken.


Danmark - Norge

Så torskade Norge återigen när det drar ihop sig. Och ännu en gång med jämna siffror mot Danmark i ett slutspel.

Det säger en hel del om både Norge och Danmark.

Det är inte en slump att Norge under sista minuten missar sin straff medan Danmark sätter sin. Danskarna har samma tro på sig själva och tro att man vinner jämna matcher som Sverige hade under guldåren. Det handlar om mental styrka.

Men Norge borde ha vunnit. Förutom den missade straffen så hade Kjelling ett friläge där Hvidt gör en sanslös räddning. Men Norge har vunnit för lite och är rädda för att förlora och naturligtvis är det då det som händer.

Avslutningen blir dramatisk. Danmark måste slå Kroatien för att vara säkra på semifinal och Island kan få det tufft mot Norge.

Den andra gruppen som jag trodde var avgjord är lite oviss trots allt. Spanien har häng. Vinst för spanjorerna samtidigt som Polen slår Frankrike så riskerar fransmännen att tappa sin semifinalplats. Men nu börjar fransmännen trots allt visa styrka. Det knackiga anfallsspelet börjar lossna.

Och så kan man notera att vårt domarpar Canbro/Claesson återigen blev omdiskuterade. De verkar sakna all form av självkritik. De borde verkligen fundera på om de kanske inte skulle ändra sitt sätt att döma.


Gynnade lag

Avbytarbänken publicerade för några dagar sedan statistik från signaturen "Fortfarande_aktiv" som visar hur hemmalagen bestraffas i förhållande till sina gäster. Jag vet inte hur ofta jag tyckt att Sävehof och Hammarby haft domsluten på sin sida, att de alldeles för ofta får med sig 50/50 situationer, när de spelat i Lund. Då är det intressant att se statistik som verifierar den egna magkänslan.

Ystad undantaget så är det anmärkningsvärt att de fyra lag som missgynnas mest av domarna kommer från Skåne. Är det dialekten som retar upp domarna?

Men varför är det så att vissa lag får med sig domsluten oftare än andra? Det finns naturligtvis olika anledningar. Några kan vara:
 
1. Hur länge en klubb spelat i elitserien. Ju fler år desto mer accepterad blir man.
2. Hur många framgångar man haft. Ju fler desto tyngre blir man som förening.
3. Vem man har som ledare. Lugis Johan Zanotti och Kristianstads Kenneth Anderson som verkligen sticker ut som ledare, deras utspel gör nog domarna mer irriterade än att man får över domarna på sin sida. Då är det säker mer effektivt att gnälla och tråka ut domarna som Rustan och Winther gör. Att ha kontakter in i handbollsförbundet är säkert också en fördel. Staffan Olssons krig mot Kjell Eliasson borde innebära att Hammarby kommer att bli mer missgynnat.
4. Trycket i hemmahallen borde ha en positiv effekt och då är det märkligt att Kristianstad är mest missgynnat. Men de är väl undantaget som bekräftar regeln.


Det drar ihop sig

Som jag skrev innan idag så är grupp 1 jäkligt oviss. Och inte blev det mindre spännande efter dagens resultat. Kroatien hjälpt av tjeckiska domare i matchen mot Island har 5 poäng och sen tre nordiska lag på 4 poäng.

I nästa omgång bör Kroatien ta ytterligare 2 poäng mot Österrike och Island bör göra likadant mot ett Ryssland som inte har något att spela för. Danmark tror jag slår Norge nu när Vatne är skadad. Norge har dessutom ett för dåligt lagspel och kan inte alltid hoppas att Ege spikar igen. Då skulle ställningen efter omgång två vara: Kroatien 7 poäng, Island och Danmark 6 poäng.

Så eftersom Kroatien tappade poäng idag så har Kroatien något att spela för i matchen mot Danmark. Jag tror att Island ligger bäst till för en semifinalplats och jag tror att Norge är chanslösa. Sen är det rätt öppet om Danmark eller Kroatien tar sista semifinalplatsen, men jag tror just nu mest på Kroatien. Men vilken fight det kan bli på torsdag.

Som vanligt kan man inte låta bli att undra vad som händer i handbollens korridorer. De tjeckiska domarna idag kändes köpta av Kroatien. Fast jag minns från de svenska guldåren att andra länder ofta hävdade att domarna dömde till Sveriges fördel. Antagligen är det så att domarna alltid gynnar de stora länderna. Att samma sak även händer i Sverige visar Avbytarbänkens inlägg om vilka lag som gynnas av domarna i Sverige. Det tänker jag skriva om i nästa inlägg.

 

 


Jicha avgjorde grupp 2

På nästan egen hand avgjorde Jicha antagligen grupp 2 igår. Slovenerna fick inte stopp på Jicha som gjorde 12 mål i matchen som vanns av Tjeckien med två bollar efter att ha varit i ledningen med hela 21-12 i halvlek. Tjeckien lyckades alltså hålla undan till skillnad från Sverige att hålla undan.

I och med Polens vinst över Spanien och Frankrikes vinst över Tyskland så börjar gruppen kännas avgjord. De två semifinallagen verkar bli Polen och Frankrike.

Sista matchen i gruppen mellan Polen och Frankrike kan bli intressant. Båda kan ju redan vara klara för semifinal men matchen kan ju t ex handla om vem som vill undvika Kroatien.

I den andra gruppen ska det bli intressant att se om Danmark kan komma tillbaka. De måste passera två av de tre lag de har före sig i tabellen. Svårt men det kan helt klart gå. Ryssland bör man besegra och sen blir det en viktig match mot Norge. Det är nog tur att Danmark möter Kroatien i sista matchen. Ett Kroatien som antagligen då redan är klara för semifinal och som då passar på att kanske vila sina bästa.

Dagens match mellan Island och Kroatien är en annan nyckelmatch. Andra kommande nyckelmatcher är de nordiska matcherna mellan Danmark och Norge samt Island mot Norge. Grupp 1 känns betydligt mer oviss än grupp 2.

Tråkiga Frankrike

Fransmännen gnetar sig fram i EM. Försvarspelet är nästan lika bra som vanligt men anfallsspelet flyter inte på som förr. Resultatet blir en jäkligt tråkig handboll. Överlag känns Le Bleu inte lika säkra som vanligt. I flera matcher har man låtit stora ledningar försvinna. Men det kan mycket väl räcka till guld ändå. Fast EM känns i år ovanligt jämnt. Inget lag har hittills visat tillräcklig styrka för att kännas oövervinnerliga.

Men Polen var ju överlägsna idag mot ett blekt Spanien och kan kanske skrälla i EM. Och så har vi ju Kroatien som också visat klass. Det känns faktiskt riktigt ovisst.


Straffar

Alltså, får inte M6:orna alldeles för många straffar? Vid minsta lilla beröring och om spelaren missat mål så blir det straff. Kantspelarna får mycket mer stryk utan att det blir tal om någon straff. Det känns som om domarna mer använder ryggmärgen än hjärnan.

Tre stjärnor

Ja, inte kunde jag låta bli att se handboll idag. Det går ju inte att missa Frankrike mot Tyskland och sen är det ju rätt kul att se Slovenien igen. Slovenien som är bättre än vad vi trodde före EM. Bottennappet i Sveriges match mot dem handlar mer om att landslaget tappade en stor ledning än att Slovenien är ett dåligt lag.

På Frankrikes tröjor finns tre guldstjärnor på bröstet som symboliserar VM-titlarna. Har Sverige några stjärnor på bröstet? Jag tycker det är rätt coolt och är något som landslaget borde ha.

Sista gruppspelsomgången

Frankrike och Spanien spelade oavgjort i en rätt trist tillställning. Frankrike verkade ha avgjort matchen en bit in i andra halvlek när man ledde med 6-7 bollar, men Spanien kom tillbaka och kvitterade. Det är något som inte stämmer i det franska anfallsspelet. Undrar om favoriterna håller hela vägen. Spanien är svåra att besegra när deras stjärnor lyckas individuellt, men mycket lagspel har man inte. Fast försvaret är nästan lika bra som Frankrikes.

Tjeckien med Jicha i spetsen knep sista mellanrundeplatsen på Ungerns bekostnad. Det var väl rätt väntat egentligen.

Norge vann knappt över Ukraina. Det innebär att man går till mellanrundan på samma poäng som Danmark. Norge riskerar att få spela resterande matcher utan försvarsspecialisten Stian Vatne. Det är en klar försvagning för norrmännen och kan innebära att man tappar semifinalplatsen.

Och så var det matchen mellan Island och Danmark. Högmod går före fall kan man säga. Danskarna med guld i sikte var inte mentalt förberedda på ett taggat Island. Spelet föll ihop och inte blev det bättre av usla svenska domare som ryckte sönder matchen totalt med idiotiska utvisningar. Men trots förlusten så har Danmark ändå stor chans att nå en semifinalplats. Matchen mot Norge blir antagligen avgörande.

Före EM trodde jag att följande lag skulle gå till slutrundan i följande ordning.

Från grupp A: Norge, Kroatien och Ryssland. Rätt lag alltså men Norge och Kroatien i fel ordning.

Från grupp B: Island, Serbien och Danmark. Här var min stora miss. Serbien underpresterade lika mycket som Sverige. Österrike knep överraskande sista platsen till mellanrundan.

Från grupp C : Polen, Tyskland och Slovenien. Rätt lag men Tyskland och Slovenien skulle bytt plats.

Från grupp D: Frankrike, Spanien och Tjeckien vidare. Rätt lag men Frankrike och Spanien i fel ordning.

Än så länge hyfsat tippat tycker jag med 11 av 12 lag rätt. Men det var egentligen inte så svårt. Kroatien, Österrike och Slovenien har överraskat positivt på mig, medan Serbien och Frankrike varit sämre än vad jag trodde från början.

Nu blir det en dag utan handboll och det känns konstigt. Men efter att ha sett minst tre matcher om dagen sen i tisdags så finns det trots allt en viss mättnad.

Fler som underpresterar

Såg matchen mellan Island och Danmark. Det svenska domarparet Canbro/Claesson var nästan pinsamma att se. Det håller naturligtvis inte att lägga sig på en svensk elitserienivå i bedömningen när man dömer internationella stormatcher. Danske handbollsexpterten Bent Nyegaard skriver: "Sluttelig lige et hip til den svenske dommerduo. De virkede slet ikke til at have niveau til en EM-slutrunde, og skabte langt mere usikkerhed end sikkerhed hos aftenens aktører. Og det er definitivt ikke deres opgave". Jag kan bara instämma.

Fortfarande surt

Så förlorade Sverige även den sista matchen. Det innebär tre raka förluster, men inte i någon match har Sverige förlorat stort. Det har varit jämnt men varken flytet eller det rätta virket har funnits när det behövdes som mest. Jihde började prata om fiasko, men det har det ju inte varit. Sverige var rankade 12: a och vi missade den platsen precis. Och vi var flera som inte trodde att Sverige skulle gå vidare: Avbytarbänken, Bent Nyegaard, undertecknad och många fler. Så egentligen var det mer väntat än fiasko.

Det är rätt frustrerande att Sverige varit så nära men ändå inte lyckats. Slovenien kändes som ett bottennapp men de har visat sig vara ett taktisk drivet lag med stor skicklighet, vilket de visade i matcherna mot övriga lag i gruppen. Så förlusten var inte ett fiasko.

Men det är ändå något som inte stämmer i Sverige. Många spelare har inte kommit upp i den nivå vi har rätt att förvänta oss. I gårdagens Skånska Dagbladet så chattade HK Malmös tränare, "Proppen", med läsarna. Han fick bl a frågan om varför svenskarna viker ner sig när det drar ihop sig och hur man ska bygga upp självförtroendet igen. Han tyckte inte att svenskarna vikit ner sig, men helt klart har man inte visat kyla när det stod och vägde i matcherna. Det kanske har varit mer tal om orutin än att man vikit ner sig, men helt klart så funkar inte laget när det är utsatt för press. 

Ola och Staffan får ta en stor del av ansvaret för varför laget inte verkar ha tillräckligt självförtroende. Av någon anledning så kan man helt klart inte bygga upp en stark självkänsla. Rent taktiskt verkar det också finnas brister. Varför fick en Källman som återigen underleverar så mycket speltid på bekostnad av Petersen? Varför väntade man så sent med att spela 5-1 mot Tyskland? Varför var man inte mer förberedd på Sloveniens offensiva försvar?

Sen är ju en viktig faktor att våra målvakter inte kom upp i Skofs och Szmal standard. För att Sverige ska lyckas krävs det en bättre räddningsprocent. De har hållit en godkänd nivå men för att laget ska lyfta krävs att man
ligger på 45-50 % i någon match.

En annan sak jag funderat på är om landslaget inte hade behövt en M9: a som är bättre på att sätta andra spelare i läget än vad Lukas och Dalibor är. Deras styrka är mer att själva vara farliga. De är bättre på att själv göra mål än att spela fram andra. Man kan jämföra med Sloveniens Zorman som själv inte är något större hot, men som är otrolig på att spela fram sina lagkamrater. Men vem denne M9: a vet jag inte just nu. Men det känns som om Lukas och Dalibor är för lika i sitt spelsätt. Jag tror det hade varit bra med ett alternativ.

Avbytarbänken och Lövgren har delat ut betyg till spelarna. Jag tänker också göra ett försök med en femgradig skala.

Dan Beutler 3 - En bra match mot Slovenien men sedan lite mer mänsklig.

Johan Sjöstrand - spelade för lite för att betygsättas.

Mattias Andersson 3 - Riktigt bra mot Tyskland och kunde kanske fått mer speltid mot Polen.

Robert Arrhenius 2,5 - En bra match mot Tyskland men de andra inhoppen var inte så lyckade.

Mattias Gustafsson 3 - Visade bättre vilja och förmåga än Arrhenius.

Jonas Källman 2 - Varför går det så ofta så dåligt i landslaget? Varför verkar han tappa självförtroende, vilja och energi i landslaget? Beror det på ledarna eller på att han känner för stor press? Det är ett mysterium.

Niclas Ekberg 3 - Att vara så pass säker i straffskyttet som debutant är starkt. Kunde dock ha satt fler lägen från kanten.

Janne Lennartsson 1 - För att vara doktorand i matematik så fattar han de mest märkliga (korkade) beslut under den lilla speltid han fick.

Fredrik Petersen 3 - Borde fått mer speltid istället för Källman. Missade dock några avslut i onödan.

Kim Ekdahl du Rietz 3 - Pigga inhopp. Kunde kanske ha fått mer speltid.

Fredrik Larsson 2,5 - Var lite blek när han fick chansen. Visade dock att han utvecklats i Spanien.

Dalibor Doder 3 - Visar mod. Men spelet flöt ändå inte riktigt. Borde ha fått mer speltid.

Lukas Karlsson 3 - Var inte lika bra som jag hade förväntat mig. Formtoppen var inte där. Men visar härlig energi och är trots allt målfarlig.

Kim Andersson 3 - Var totalt obefintlig mot Slovenien. Började skjuta lite mer mot Polen och var riktigt bra mot Tyskland. Jag hånade honom före matchen, men han visade förvånansvärt stor moral mot Tyskland. Visade att han är viktig, men det är så jäkla frustrerande att han bara i en match av tre visar vad han kan. Men han ska naturligtvis inte lämna landslaget, trots att han verkar fundera på att göra så.

Tobias Karlsson 2 - Är viktig i försvaret, men drog på sig alldeles för många onödiga utvisningar mot Slovenien och Polen. Mot Tyskland tyckte jag att han var blek. Ett av skälen till varför det läckte som ett såll i första halvlek.

Oscar Carlén 2 - Är också ett mysterium. Var tog all kaxighet vägen? Framåt var han en stor besvikelse, men bakåt fungerade det hyfsat. Men var kanske den spelare som visade störst brist på självförtroende.

Nu gick det som det gick. Men jag är bekymrad över att laget inte fick chansen att möta fler lag. De behöver skaffa mer erfarenhet från mästerskapsmatcher. Nu blir det ännu svårare att utveckla laget.

Sen är det också oturligt att resultatet i EM inte var den bästa marknadsföringen för nästa års VM i Sverige. Nu blir det inte precis lättare att sälja dessa alltför dyra biljetter.

På frågan om Ola och Staffan ska lämna landslaget måste jag svara att det tycker jag inte. De bör i alla fall få chansen över VM. Jag är emot att byta tränare för ofta, man måste få chansen under några år att förverkliga sin idé. Och bortsett detta EM så har man inte misslyckats tidigare. Så även om jag kan se vissa brister i ledarskapet så bör de få chansen ett tag till.  
En fråga från Sidled

Bloggar kollegan Sidled har frågat vad jag tycker om Tomas Ryde som kommentator. Om honom tycker jag inte. Han är negativ och stöddig och jag tycker gott att han kan bytas ut mot någon annan.


Glömde en sak

Island tappade ju en poäng igår också. Upplösningen verkar ha varit helt otrolig. Island ledde med tre bollar när det återstod mindre än en minut. Och med några få sekunder kvar så har man bollen och går till anfall. Men en stürmerfoul av den rutinerade Olafur Stefansson gör att Österrike får bollen och slänger iväg ett skott mot Islands mål. Och Islands målvakt står av någon anledning vid sidlinjen och försöker springande hinna in i mål för att rädda skottet, men halkar och bollen studsar sakta in över mållinjen. Ridå!

Självmord

Kim Andersson uttalade sig igår och lovade att avrätta den som viker ner sig i dagens match mot Tyskland. Som min ena dotter brukar säga: "Det kommer verkligen från rätt röv". Om det är någon som troligen viker ner sig så är det ju han. Vi pratar alltså om självmord.

Det känns verkligen hopplöst inför dagens match. Det är väl antagligen gruppens två sämsta lag just nu som möts. Men tyskarna kommer antagligen kämpa till slutet för att undvika att missa mellanrundan. Jag tror inte att Sverige kan mobilisera samma vilja, trots Kims uttalande.

I dagens övriga matcher lär Polen vinna över Slovenien medan övriga matcher känss ovissa. Jag ser verkligen fram emot Frankrike-Spanien. Det är hög tid för Frankrike att visa klass mot ett Spanien som verkligen känns vara på gång. Det lär bli en fysiskt tuff match. Ungern mot Tjeckien känns väldigt oviss. Ungern har kanske spelat snäppet bättre än Tjeckien hittills, men jag tror ändå att det kan gå hur som helst i matchen.

Härligt med ännu en handbollskväll! Nu gäller det att hålla tummarna för Sverige!


Kommentatorer

Börjar med det bästa först. Axnér har ju debuterat som expertkommentator under några matcher. Jag tycker han gör det bra. Han blandar handbollsnördiga kunskaper med sedvanliga one-liners. Tycker att det är rätt underhållande. De enda invändningar jag har är att han ibland pratar för tyst och otydligt. Det är lite svårt ibland att höra allt han säger. Jag tycker också att han i sin strävan att sticka ut och väcka uppmärksamhet ibland säger emot sig själv. Igår menade han t ex att Källman och Petersen inte skulle platsa i danska landslaget, tidigare under hösten har han hyllat båda dessa spelare.

Men vad ska man säga om de ordinarie kommentarorerna. Förutom Perlskog är det nästan rent mörker. Är verkligen handboll så svårt att förstå? Jag baxnar ibland över hur lite koll kommentatorerna har.

Mental sport

Har för mig att Claes Hellgren brukar säga att handboll är en mental sport. Det stämmer antagligen. Om vi jämför med Danmark så tycker jag inte, till skillnad från Axnér, att Danmark har bättre spelare än Sverige. Egentligen har inte Danmark några världsstjärnor men vilket lag! Och vilken coach! Danmark spelar med mycket med hjärnan och påminner om Sverige under guldåren. Igår körde ett taggat Danmark fullt av självförtroende över Serbien i första halvlek. När får vi se Sverige ha samma go igen? Jag som tippat att Danmark skulle få svårt i EM får kanske ompröva mitt tips.

Mina övriga tips igår gick hyfsat. Norge vann som jag både hoppades och trodde i en jämn match mot Ryssland. Det känns ändå som Ryssland är på väg tillbaks mot toppen. Nu börjar man få något som liknar ett lagspel.

Kroatien vann programenligt och rätt enkelt mot Ukraina även om matchen var jämn. 

Men Island vann ju inte enkelt mot Österrike. Jag trodde att Österrike hade dansat färdigt i den första matchen, men kom i kapp Island i slutet av matchen. Har dock svårt att tänka mig att Österrike kan slå ut Serbien i sista matchen. Men vad ska vi säga om Island. Först tappar man en poäng mot Serbien genom att missa en straff i slutet. Och nu tappar man ytterligare en poäng mot Österrike i slutet. Det kan stå Island dyrt.

 


Karantän

I dagarna har europeiska handbollsförbundet fastställt den fem år långa karantänen från all internationell handboll för rumänska landslagstränaren och viceordföranden i rumänska förbundet, Palua Petre och Aihan Omer. Både anses skyldiga till att ha försökt muta domarparet i EM-kvalmatchen mellan Montenegro och Rumänien. Undrar hur många sådana här situationer som inte upptäcks?

Ibland känns handbollen som laglöst land. Det är alltför mycket mygel och oegentligheter för att det ska kännas bra.

EM

Ja, det var ju i samma kollaps igår som mot Slovenien. Men förlusten svider ändå. Det handlar ju om samma Polen som vi trots allt hade lätt för i kvalet. Har Polen blivit bättre eller vi sämre? Jag tror på det sistnämnda.

Anfallsspelet flyter inte som det gjorde i EM-kvalet. I båda matcherna har motståndarmålvakterna spikat igen. Jag tror inte det bara handlar om att de har lyckade dagar, utan det handlar nog också om att spelarna avslutar utan tanke. Mot Slovenien sköt man där målvakten förväntade sig skott och igår så missades alltför många frilägen genom att målvakten lurade svenskarna att avsluta där han ville.

Men man kan också undra hur både spelare och ledare tänker. Varför alla dessa idiotutvisningar? Skulle tänka mig att Sverige är det lag som har flest utvisningar pga knuffar. Knuffar brukar ju hänga samman med dåligt fotarbete. Jag ser hellre utvisningar pga hårt spel än att man inte hinner med i försvaret. Det är känns verkligen trist att spelarna dra på sig så många utvisningar genom att putta med raka armar eller att genom putta eller hålla fast fria spelare i avslutsläge.

När det gäller det här med att tänka så uppstår det också hela tiden många andra märkliga situationer på plan. Som när Carlén inte spelar vidare bollen i kontring utan istället springer rakt in i en polack. Det är fortfarande många spelare som känns orutinerade, framförallt när det drar ihop sig i slutet.

Men det var också tveksamt av Ola och Staffan att börja vila de spelare som trots allt ordnat en ledning med fyra bollar, med resultat att Polen kom ikapp. Här skulle jag hellre sett att man red på flytvågen ett tag till.

Men vi kan också ha haft lite oflyt med domarna. Hade vi haft domare som tillåter hårdare spel så hade vi kanske kunnat vinna bägge matcherna. Men jag tror egentligen att det handlar mer om att motståndarna spelar ett smartare försvarsspel, som inte sticker i domarnas ögon.

Men allt var inte mörker igår. Jag har ju tidigare klankat ner lite på Kim Ekdahl du Rietz. Igår skötte han sig verkligen i sin EM-debut,  även om jag fortfarande tycker att han inte satsar fullt ut i vissa lägen. I går så var det en situation där han drev upp bollen över hela planen och när han närmade sig motståndarmålet och började stega igenom så tvekade han i sista steget istället för att satsa fullt ut. Hade han inte tvekat så hade han antagligen antingen gjort mål eller fått straff. Nu blev det ett frikast. Men annars tycker jag att hans insats lovar gott för framtiden. Petersen skötte sig också den tid han fick spela och Beutler visade att han är i bra form. Mattias Gustavsson är också i bra form och gör en bra insats. Den andre Kim sköt betydligt fler skott igår, men jag förväntar mig ändå mer av honom.

Niklas Ekberg fick en rekyl igår. Var återigen säker i straffskyttet men visade brister från kanten. Polske målvakten käkade nästan upp både Niklas och Jan Lennartsson. Den sistnämnde tycker jag inte håller landslagsklass. Här måste Ola och Staffan hitta någon annan att satsa på inför framtiden. Varför inte Alingsås Markus Enström eller Guif: s Zachrisson.

Hur gick det då i de andra matcherna igår?

Tyskland vände ett underläge till nästan vinst, precis som Slovenien gjorde dagen innan. Även om Tyskland inte är lika bra som förr så har man i alla fall en kampmoral som är större än Sveriges. Jag har svårt att tänka mig att Sverige kan vinna i morgon.

Frankrike gjorde återigen en dålig match. Och vann bara med uddamålet. Men första halvlek visade att man trots allt är bra. Och när det spelet inte flyter så har man ändå Omeyer i mål som en räddande ängel. Men det är dags för Frankrike att börja visa klass.

Spanien öste på igår igen mot Ungern. Matchen var egentligen avgjord redan efter fyra-fem minuter. Spanien verkar verkligen vara på gång igen. Man kan snacka om ett tungt lag både bildligt och bokstavligt.

Ikväll avgörs det antagligen om Danmark kommer att gå till semifinal eller ej. Jag tror som sagt att man får svårt mot Serbien. Toskic, Peric, Ilic, Stankovic, Lapcevic är inga dåliga spelare. Har inte Danmark lyckats täta försvaret så blir det förlust ikväll. Och då lär det inte heller bli något guld.

Island kommer att vinna mot Österrike och Kroatien mot Ukraina.

Den andra intressanta matchen idag står mellan Norge och Ryssland. Nu gäller det för Norge att vinna. Med lite självförtroende så har man helt klart chansen. Jag tror Norge är det bättre laget.
Dagen efter

Gårdagens svenska förlust svider fortfarande. Snacka om total kollaps de sista 25 minuterna. Det var ju egentligen pinsamt. Hur kan ett helt lag totalt tappa allt självförtroende och sluta spela handboll? Varför var det bara Beutler som visade kämpaglöd?

Det vill verkligen till andra takter idag mot Polen. Men här bör vi ha lite självförtroende efter ett lyckat EM-kval.

Gårdagens matcher bjöd på några bra matcher och några överraskande resultat.

Grupp A:
Ryssland vann rätt programenligt mot Ukraina. Men det säger kanske mer om Ukraina än om Ryssland.

Norge mot Kroatien var en tät match som kunde ha slutat hur som helst, även om jag tycker att Kroatien hade initiativet större delen av matchen. Tufft försvar och bra målvaktsspel av båda lagens målvakter, men framförallt av Alilovic gjorde det svårt för anfallarna. Jag tycker att Kroatien visade styrka och är antagligen bättre än vad jag trodde före EM. Kan det räcka till semifinal? Norge kan mycket väl vinna både över Ryssland och Kroatien och har alltså fortfarande chansen till en bra placering.

Grupp B:
Danmark vann väntat mot Österrike i en dålig match. Danmark visade helt klart brister i försvaret.

Island och Serbien delade poäng. Och då ska man veta att Island missade en straff i slutsekunderna. Det svider antagligen hos islänningarna. Det ska bli jäkligt intressant att se Danmark möta båda dessa nationer. Det blir tuffa matcher.

Grupp C:
Polen - Tyskland var en härlig match och där båda lagen visade styrka. Men mest från Polen. De kan mycket väl utmana om medaljerna. Men Tyskland var inte så dåliga. Har Lars Kaufmann flyt så kan man säkert rubba vem som helst.

Och så var där en annan match i gruppen som var rätt kass med ett gult lag som vek ner sig.

Grupp D:
Spanien vann lekande lätt mot Tjeckien. Är Spanien på gång i år eller är Tjeckien dåligt? Antagligen har bara Tjeckien en chans om Jicha inte stoppas. Men tar man honom ur spelet så är man antagligen inte bättre än så här.

Frankrike gjorde en sedvanlig trög inledningsmatch och kryssade mot Ungern. Och då saknar ändå Ungern Mocsai och storskytten Nagy. Tror att Frankrike har gjort sin plattmatch nu. Spanien och Frankrike möts i sista matchen och då får vi se vem som är starkast av Spanien och Frankrike.


Inte så lysande av Sverige heller

Ja,  inte var det någon lysande match av Sverige heller. I en tråkig match i lusigt tempo så räckte inte en ledning med sex bollar i paus för att hålla undan i andra. Anfallsspelet gick helt i stå. Det är ju helt otroligt att Sverige aldrig klarar av att spela mot offensivt försvar. Var finns rörligheten? Varför blir alla stående istället för att göra sig spelbara? Lika otroligt är det att det ska gå 53 minuter innan Kim Andersson skjuter sitt enda skott under matchen. Vad är det som händer med Kim i landslaget?

Sverige förlorade alltså och då storspelade ändå Beutler i målet. Klart bästa svensk idag. Näst bäst var Niklas Ekberg som gjorde riktigt bra insats med några kyliga straffar. Lukas var också fullt godkänd och var nästan den ende som vågade något framåt. När jag tänker efter så skötte sig Mattias Gustavsson. Men sen var det mycket mörker.

Nu gäller det att bryta ihop och komma tillbaka, som man säger. Men matchen mellan Polen och Tyskland var på en sån nivå att det är svårt att tänka sig att Sverige ska kunna besegra något av dessa lag.

Ska det verkligen behöva gå lika illa för herrarna som för damerna? Det är ju fan att man ska behöva sitta här och vara både besviken och på dåligt humör.

Den stora skillnaden mellan Sverige och andra lag tror jag till stor del handlar om självförtroende. På Bengans tid visste spelarna att man skulle vinna även om man var pressade. Danskarna, fransmännen och Kroatien har idag samma självförtroende. Men vårt unga landslag saknar den känslan, man blir istället fega när det står och väger.


Inte så lysande av Danmark

Danmark vann väntat mot Österrike med fyra bollar i en rätt dålig match. Men det var min själ inget skönspel. Hade Österrike haft en hyfsad målvakt och hade man inte missat tre straffar så hade det kunnat bli en skräll. Framåt spelade Danmark rätt ok, men bakåt är det lika ihåligt som det var under testmatcherna. Får Danmark inte stopp på det så blir det garanterat inget guld.

Från Danmark kan också rapporteras att Ulf Schefvert fått kicken från GOG Odense. Nu har Ystad ytterligare en tränare man kan kontakta.

Och Polen vann också rätt väntat mot Tyskland med 27-25 i en betydligt bättre match. Imponerande målvaktsspel i första halvlek gjorde ett det var målsnålt i början. Matchen avgjordes i slutet av första när Bielecki bombade in tre raka bollar. I andra halvlek så rasslade målen lite oftare och även om Tyskland vann halvleken så kom man aldrig kapp.


Ytterligare en match

Missade igår att jag även kan se Kroatien - Norge ikväll. Att se fyra EM-matcher ikväll kan antagligen bli ansträngande för både familjen och för mig själv. Men roligt ska det bli.

Danmark har för övrigt helt gått i spinn inför EM. Wilbek, spelare, experter och tippare. Alla verkar tror på guld. Det är ju bra med självförtroende. Men som jag skrev igår. Risken är stor att besvikelsen drabbar Danmark och den ekonomiskt ansträngda danska handbollen. Högmod går före fall som bekant.

Handbollsprofilen Bent Nyegaard tror för övrigt att Sverige inte går till mellanrundan. Det gjorde mig lite irriterad tills jag kom ihåg att jag hade tippat likadant. Bent tror inte heller att Frankrike vinner utan tippar Danmark mot Polen i final och naturligtvis en dansk finalvinst.

Det märks att allvaret närmar sig.  Axnér var återhållsam och seriös i senaste blogginlägget.

Kul att man kunde följa landslagets träning på Nyhetskanalen idag. Kim Ekdahl krutade på förvånansvärt bra. Hoppas att han är på gång. Man kunde också se att målvakterna hade bra koll på kantspelarna och det gör mig lite orolig. Utan kantspel får vi det svårt. Kul också att höra Claes Hellgren handbollsnörderi. Det är tur att det finns någon som är värre än vi bloggare. Men är det inte helt otroligt att Claes fortfarande inte kan uttala du Rietz. Varför går det aldrig in?

HEH gjorde reklam för danska TV2: s managerspel för några dagar sedan. Det är dock inte lätt att delta eftersom man måste ha ett danskt CPR-nummer (personnummer), men det går att knåpa ihop ett sådant med lite tålamod om man provar sig fram.
Damhandboll igen

Signaturen "Tuntankarn" instämde i att sajten Damhandboll.nu ser rätt mossig ut. Det är synd att damhandbollen lever skymundan. Desto viktigare är det att marknadsföra sig på ett nytt sätt. Men allt handlar inte om pengar, utan mer om att våga och vilja att prova något nytt. Tyvärr, är handboll-Sverige alltför tröga när det gäller förändringar. En ny och häftigare sajt för damhandbollen kostar inte särskilt mycket att utveckla men innebär ett lyft marknadsföringsmässigt. Undrar hur lång tid det tar innan det blir ett ansiktslyft?


Diverse

Galningen Gunnar Prokov fick precis som Frank Löke sitt straff sänkt i handbollens sista instans. Hans nya straff är karantän i ett år och 10 000 Euro i böter. Och klubben Hypo Niederösterreich slipper helt och hållet ifrån bestraffning.

Hoppas att det är en slump att de båda sista domar som Europeiska handbollsförbundet utdömt sedan har mildrats efter det att överklagande inlämnats. Det är lite illavarslande att handbollen har svårt att sätta hårt mot hårt.

Danska TV2 har uppmärksammat att Frankrike, om det vinner i EM, kan bli det första lag som samtidigt är Europa-, Världs- och OS-mästare, sen Danmarks damer lyckades med samma bedrift 1997. Det är egentligt rätt coolt och något som inte ens Sverige lyckades uppnå under guldåren.

Enligt Danske Spil (Danmarks motsvarighet till Svenska spel) tror de flesta tipparna i Danmark på sitt hemland. Det finns en stor risk att danskarna kommer att bli besvikna.

Inför morgondagens Sverigematch känns det bra att Dalibor Doder kan spela, trots att han har en lättare stukning i ena foten.

Nu börjar det kännas att EM kör igång i morgon. Livet blir genast lättare att leva. I morgon räknar jag med att se tre matcher: Danmark som i alla fall kommer att få möta ett tufft (i betydelsen våldsamt spel) motstånd mot Österrike, Tyskland mot Polen i en het tränarmatch och så Sverige mot Slovenien i en trolig nyckelmatch. Kan det bli bättre?
Lite damhandboll

Så här dagen före EM för herrar tänkte jag skriva något litet om elitserien för damer.

Lugis damer är just nu på G. Först vinst mot Sävehof borta, väl för första gången i världshistorien, och nu storseger hemma mot Spårvägen. Men Lugi brukar vara ojämna så ännu är det inte säkert att laget ligger bland de fyra bästa även mot slutet.

Sävehof känns inte lika stabila som tidigare år. Själv är jag mycket tveksam till Bagarns kvaliteter. Det gör att jag också är orolig för landslaget.

Skövde verkar segla iväg som ohotad serieledare.

Unga Skuru satte verkligen Eslöv på plats igår, 33-24 imponerar. Natalie Hagman noterades återigen för många mål.

Det känns som om lagen börjar hamna på rätt position i tabellen. Det skiljer visserligen bara tre poäng mellan platserna 3 och 7 men tabellen verkar ändå börja stabilisera sig.  

Men det är hög tid att göra ett ansiktslyft på damhandbollsajten, www.damhandboll.nu. Sajten känns inte särskilt professionell.


Genrep

Så blev Sveriges genrep ändå lyckat. Vinst med fyra bollar över Norge. Nu har jag inte sett matchen och vet inte om Norge matchade sitt starkaste lag, men antagligen gjorde man så. Norge ledde i början med fyra bollar så matchen verkar ha varit lite svängig. Avbytarbänken har haft sur magkänsla och jag har haft dåliga vibbar och ingen av oss har trott på Sverige. Men lite tryggare känns det ändå efter vinsten idag. Men även i genrepet verkar Sverige ha spelat ojämnt. Även i denna match hade landslaget den sedvanliga svackan, något som jag inte tror vi har råd med i EM,. Jag tror alltså fortfarande inte så mycket på Sverige. Har under dagen varit inne och tittat på Nyhetskanalen.se och återupplevt några minnen från Bengans dagar. Kan inte hjälpa att jag blir lite nostalgisk. Hur skönt var det inte under mer än ett decenium när man visste att Sverige skulle ta medalj. Undrar om vi kommer dit igen. 

Nu något helt annat. Fick en kommentar för ca en vecka sen i vilken det stod att Internet och bloggar var de sista ställen där friheten att utrycka sig fortfarande fanns. Och det ligger något i det. Frågan är hur fria t ex Axnérs och Flincks bloggar är. Hur mycket styr Skånska Dagbladet respektive Aftonbladet? Jag vet att Axnér får hjälp med att skriva från Skånska Dagbladet eller rättare sagt man rättar och friserar vad han skriver. Frågan är om man också censurerar. Men med tanke på vad Axnér ibland skriver så kan man ju inte tro att Skånskan gör så, men misstanken finns där ändå eftersom man går in och ändrar i texten. Men mannen som kommenterade ska inte tro att Internet är fritt. För det är det inte. På varje sajt, som t ex www.blogg.se, så finns det regler uppställda. Följer man inte dem så får man inte vara kvar. Ipred-domen visar också att de som vill begränsa friheten och samtidigt tjäna pengar på Internet håller på att få ett övertag. Jag hoppas dock, precis som den som kommenterade, att friheten på Internet kommer att bestå, för frihet att uttrycka sig och frihet att utbyta information är enbart positivt för mänskligheten. Det låter högtravande men alla ni som tror att kampen mot fildelning handlar om att skydda artisternas upphovsrätt har blivit lurade. Det handlar om multinationella företag som vill tjäna pengar på distribution av det som artister skapar. Men det handlar också om stater som vill kontrollera informationen. Det gäller att vara på sin vakt. Frihet som företeelse är alltid hotat.


 
En dag utan inlägg

Jag försöker som ni kanske märkt skriva minst ett inlägg om dagen. Men igår så fick jag inte någon tid över, vilket jag beklagar. Idag så hinner jag inte heller med mer än detta enda. Ska försöka återkomma med mer skrivande i helgen.

Sammangåendet mellan FCK och AG Håndbold verkar få roliga konsekvenser. Den anrika klubben FIF är tydligen den klubb som äger licensen och har hyrt ut den till FCK för 300 00 DKR per år. Och nu vill FIF ha betydligt mer betalt för att släppa licensen till AG København. Samtidig så verkar AG Håndbold kunna gå upp till elitserien av egen kraft. Det blir intressant om FCK kvalificerar sig för Champions League för då har alltså AG København ett val att göra. Antingen spelar på AG Håndbolds licens och slipper då betala något till FIF men missar då Champions League eller så spelar man på FIF: s licens och kan spela i Champions League men får då också punga ut med en rejäl slant till FIF.

En annan konsekvens av samgående är att Mr FCK, Flemming Østergaard, även kallad Don Ø, inte får lov att sitta i styrelsen i två handbollsklubbar. Han måste alltså antingen lämna FCK eller AG København.

GOG tappar ytterligare en spelare nu. Thomas Skoglund går enligt dansk media till Team Tvis Holstebro. Det börjar likna 10 små negerpojkar.

I förrgår skrev jag att Frankrike möter Island i EM-finalen och vilka som blir de sex bästa lagen. Kom att tänka på att Handbollsklubben inte verkade hålla med mig. Några höll på Frankrike, men ingen höll på Island. Och de andra höll på Danmark, medan jag trodde att Danmark skulle floppa. Det ska bli kul att se vem som har mest rätt.

Personerna i Handbollsklubben var ju rätt roliga när de pratade om Sverige. Alla var mycket tveksamma till att Sverige skulle vinna någon match, alla motståndare var svåra. Men sen tippade man ändå Sverige som tvåa i gruppen. Det kändes ologiskt. I reklamen för EM så säger dessutom Lövgren och Jihde att Sverige kan slå de stora. Så lät det inte i Handbollsklubben.

Trist att Handbollsklubben inte är kvar i vår. Känns ju konstigt att detta forum inte finns när det drar ihop sig till slutspel och finaler i Sverige. Det blir aldrig riktigt något av handbollssatsningarna i de svenska tv-kanalerna. Det görs aldrig helhjärtat och det är riktigt trist.

Axnér sa sig förresten ha magiska läsarsiffror för näst senaste inlägget. Själv är jag mycket glad över att siffrorna växer även i denna blogg. För mig är det magiskt med tresiffrigt antal besökare om dagarna även om jag säkert ligger långt efter Axnér.Hur går det i EM?

Tänkte jag skulle våga mig på att sia om hur det går i EM.

I grupp A spelar Kroatien, Ryssland, Norge och Ukraina.
I grupp B spelar Danmark, Island, Serbien och Österrike.
I grupp C spelar Sverige, Tyskland, Slovenien och Polen.
I grupp D spelar Frankrike, Ungern, Spanien och Tjeckien.

I grupp A tror jag Norge skräller. Norge kan mycket väl slå alla lagen. Kroatien utan Metlicic och med en småskadad Balic känns inte så stabilt. Kroatien är inne i en generationsväxling och det brukar sätta sina spår. Jag gissar att Norge, Kroatien och Ryssland går vidare i nämnd ordning.

I grupp B blir jämnt mellan tre av lagen. Danmark som själva tror sig gå vidare som grupp etta, tror jag floppar lite. De är inte lika bra som senast i EM. Sead Hasanefendić: s Serbien blir en skräll. Nyligen slog man Frankrike i en träningsmatch, vilket imponerar även om Frankrike inte matchade sina bästa. Och Islands dubbla träningsvinster mot Tyskland imponerar. Jag tror att Island, Serbien och Danmark går vidare i nämnd ordning.

Grupp C är ett getingbo. Märkligt att herrarna fick en lika svår lottning som damerna. Sverige kan lika gärna missa mellanrundan som vinna gruppen. Och jag vet ärligt talat inte om jag ska tro på Sverige. Helt klart är att Tyskland tappat i styrka och Polen vet man inte var man har. Slovenien känns lika ojämna som Sverige. Jag kan inte hjälpa det men jag får dåliga vibbar och tror att Polen, Tyskland och Slovenien går vidare i nämnd ordning.

I grupp D saknar Ungern båda vänster niorna och stjärnorna Nagy och Mocsai. Det gör att man antagligen får räkna bort Ungern. Spanien kan knappast vara lika dåliga som i VM. Tjeckien spelade inte alls oävet mot Danmark i träningsmatcherna. Från gruppen går Frankrike, Spanien och Tjeckien vidare.

Från mellanrundorna blir semifinallagen från grupp 1: Island och Serbien. Norge får spela om femteplatsen. Från grupp 2 blir det: Frankrike och Polen. Spanien får spela om en femteplats mot Norge. I final möts Frankrike och Island, precis som i OS. Och Frankrike vinner igen.

Jag tvekar om fyra lag. Kanske ska Polen och Spanien samt Serbien och Norge byta plats i semifinalerna? Men jag känner mig rätt säker på vilka lag som är bland de sex bästa.

Hur tror ni själva att det går?

I vilket fall som helst så ska det bli kul att se härlig handboll under några dagar.


Diverse

Signaturen "Perikles" undrar om den här bloggen blivit dansk och efterlyser mer om IFK Kristianstad. Ja, det har varit mycket om Danmark sista tiden. Men det kommer att gå över när Sverige spelar i EM eller när elitserien börjar igen.

Men jag hade gärna skrivit mer om Kristianstad, som verkligen är ett lyft för handbollen. Jag ser fram emot att få se den nya hallen. Men innan dess räknar jag med att få se Kristianstad ta emot Lugi i hemmahallen.

Jag gillar Avbytarbänkens kommentarer. De är kortfattade och ibland syrliga. Det är lätt att tappa självförtroendet. Nu senast menade han att det är svårt att ha ett större underlag för domarstatistiken när det inte spelats fler matcher. Och det stämmer ju. Men det är samtidigt ett dilemma eftersom jag fortfarande tycker att om man ska dra slutsatser om domarparen så bör man nog ha statistik från flera säsonger. Om jag räknade rätt i hastigheten så är snittantalet matcher per domarpar runt 16 stycken. Det känns som en tillfällig formsvacka hos ett domarpar kan påverka statistiken när det inte är fler matcher.

Men som sagt. Jag tycker att alla bör ta del av statistiken för den är intressant. 

Men är det inte lite svårt att veta vilka domare som t ex är hemmadomare? Det verkar som om man dömer rätt olika beroende på om det gäller straffar eller utvisningar. Och det samma gäller antagligen också andra domslut. Det ska bli intressant att se Avbytarbänkens kommande analyser.


Olika förutsättningar

Tänkte beklaga mig lite. Bloggar-Flinck på Aftonbladet har onekligen andra förutsättningar än vi amatör-bloggare. Flinck kan ägna tid åt bloggandet på arbetet, har upparbetade kontakter och ingångar till klubbar, tränare och spelare. Medan undertecknad och många andra bloggare är hänvisade till att sitta på läktaren eller får nöja sig med andrahandsuppgifter i tidningar eller på nätet. Ja, det handlar verkligen om olika förutsättningar. Men ändå tycker jag inte att kvalitetsskillnaden mellan Flincks blogg och andra är så stor. Tycker nog att han borde kunna få ut mer av sin blogg. 

Från Danmark

Den blivande storklubben AG København kommer att spela med FCK: s licens nästa år. Det har alltså stor betydelse vilken placering FCK får i år. Kvalificerar FCK för Champions League så kommer alltså AG København att spela i Champions League. Med anledning av det så vill försvarsresen Lars Jörgensen spela för FCK i vår. Frågan är om Magnus Andersson är intresserad av att ta in honom nu när Magnus Andersson inte är välkommen att vara kvar nästa säsong.

Danska handbollsförbundet hotar idag att straffa tre klubbar. De säger inte vilka klubbar det är och inte om det är herr- eller damlag. Dessa tre klubbar är skyldiga förbundet pengar och nu hotar förbundet alltså med att klubbarna kommer att dömas som förlorare i alla matcher tills de har betalt sina skulder till förbundet. Skälet till förbundets agerande är att man inte tycker det är rättvist mot skötsamma klubbar att tillåta andra klubbar att ha skulder till förbundet. Men det här med att döma klubbarna som förlorare känns inte heller rätt. De klubbar som redan mött de tre klubbarna och som kanske förlorat känner sig säkert orättvist behandlade jämfört med de klubbar som nu får vinster till skänks.

 


Frank Löke har fått sin dom

Idag så fastställdes domen mot Frank Löke. Straffet blir avstängning från internationell klubbhandboll under nio månader från och med idag. Han ska också betala böter på 10 000 Euro. Det känns som ett rätt lindrigt straff. En stor del av de nio månaderna hamnar över sommaren. Han kan också spela i landslaget och lär göra livet surt för Norges motståndare i EM.

Apropå karantän. Gunnar Prokov som blivit avstängd helt och hållet från handboll under tre år, satt ändå bakom bänken och pratade med ledarna under Hypos Champions League-match i helgen. Det var väl att vänta att han inte skulle respektera domen.


Domarstatistik

Just som jag började tycka att Avbytarbänken, till min besvikelse, inte varit lika produktiv ett tag, så slår han till med ett första inlägg om domarstatistik från elitserien, denna gång om hur ofta domarparen dömer straff. Nu är det Alingsås webbmaster som tagit fram statistiken och inte Avbytarbänken, men läsningen är ändå intressant, även om statistiken kunde byggt på fler matcher. Det går inte att göra för långtgående analyser på så få matcher. Men vissa antydningar ger ändå statistiken.

Det är inte så konstigt att vissa domarpar är mer benägna att döma straff än andra. Det handlar ju om olika bedömningsnivåer. Det viktiga är att domarparen är konsekventa och inte gynnar något lag. Att man har pondus och kan ha en dialog med spelarna.

Men av statistiken kan man ana att vissa domarpar gynnar hemmalagen (t ex Gomér/Gomér), men det finns tydligen domarpar som inte vill bli beskyllda för att gynna hemmalagen och istället gynnar bortalagen (t ex Jonsson/Silfverberg). Båda dessa domarpar har en faktor 1,5 i skillnad mellan hemma resp bortalag, vilket känns för mycket. Men de flesta paren tycker jag ändå enbart har en marginell skillnad mellan hemma- och bortalag, vilket känns lugnande.

Jag ser fram emot de kommande statistikinläggen.

En undring bara. Är Alingsås webbmaster hemlig? Går han bara under signaturen Mart och inte under sitt riktiga namn? Som webbmaster för en elitklubb borde man vara offentlig. Jag försökte få fram info om vem som är webbmaster på Alingsås sajt, men får inte upp organisationen. Får felmeddelandet "Done, with error on page".


Lite mer från Danmark

Nu ska ni inte tro att jag fullkomligt snöat in på Danmark bara för att Avbytarbänken gav mig en hyllning. Men det händer en del i dansk handboll just nu, mer än vad som händer i Sverige. Det handlar om ekonomiska problem, storsatsningen AG København, kommande EM mm. 

Idag blev det klart att Mikkel Hansen trots allt lämnar Barcelona för AG København. Mikkels tid i Barcelona var lika tröstlös som Larholms. Förhoppningsvis blommar Mikkel upp nu i Danmark. 

Wilbek uttalar sig för danska TV2 och säger att de kommer att vinna över Österrike och Serbien, även om den sista matchen blir svår. Och att man sedan spelar oavgjort mot Island.

Island imponerade ju genom att besegra Tyskland två gånger om i de senaste träningsmatcherna medan Serbien förlorade med tre bollar borta mot Frankrike i dagarna. Det känns som om Danmark mycket väl kan förlora både mot Serbien och Island.   

Under Wilbeks ledning har Danmark aldrig blivit sämre än fyra i EM och VM. Det är starkt gjort. Han har inskrivet i sitt kontrakt att han slutar omedelbart om Danmark inte kommer bland de åtta bästa under två mästerskap i rad. Men om nu detta inte inträffar så är han kvar till 2012. Men enligt danska TV2 så vill han vara kvar ända till 2014 om Danmark får arrangera EM detta år. Några medaljer till och man kommer att prata om Wilbek-epoken. Och då ska man veta att han har ett antal medaljer från damlandslaget också. Märks det att jag är imponerad av honom?

Ystad IF

Det var ju en del skriverier igår om att Uffe Nyström skulle ta över efter Winther i Ystad IF. Flinck på Aftonbladet skrev ju att allt var klart, men Ystad menar att det finns ytterligare två kandidater. Fan tro´t. Antagligen är Nyström huvudalternativet, annars hade inte hans namn valsat runt i pressen idag, medan de andra alternativen inte nämnts vid namn.

Men är det ett bra val? Uffe Nyström är en bra analytiker men är han en bra ledare? Han har tillräcklig pondus? Jag är inte så säker. Man ska inte underskatta behovet av ledaregenskaper, framförallt i Ystad. Jag tror fortfarande att Ystads ojämna nivå beror på att Winther saknar viss kompetens när det gäller att få laget att växa mentalt. Hade jag suttit i Ystads ledning så hade jag hellre letat efter en som bevisligen är en duktig ledare/coach.

H43/Lundagård

Några ord om H43/Lundagård. H43: s damlag som vann toppmötet mot Kungälv med uddamålet igår. Den enda gången man var i ledningen var när man slog in vinstbollen. Nu är elitserieplatsen nära. Antagligen går man upp om inte man får några skador på Ebba Engdahl och Vanessa Tellenmark. Jag är förvånad att ingen elitserieklubb fått upp ögonen för denna duo. Båda är stora talanger och platsar i vilken elitserieklubb som helst. Annars är antagligen lagets styrka samträningen. I princip är det samma kvarterslag som spelat ihop sen barnsben som är på väg att gå upp. Starkt gjort men så har man också en mycket duktig, om än inte så karismatisk, tränare vid namn Kent Engdahl.

Kim Ekdahl igen

I dagens Skånska Dagbladet så ger Staffan Olsson en fingervisning om varför Kim Ekdahl du Rietz kom med i EM-truppen. Han säger: "Han är den som besitter den största talangen i svensk handboll just nu i mina ögon, med den massan, kroppsbyggnaden, den snabbheten och spänsten som han har".

Men nu handlar det ju inte bara om fysisk förmåga i handboll, hjärnan och psyket måste också vara med. Och där håller Kim ännu inte högsta internationell klass.

Vi som ser Kim på hemmaplan vet att han ena matchen kan vara fullkomligt lysande och på egen hand avgöra en match, för att i nästa match vara helt anonym.

Han är som bäst när han satsar fullt ut i djupet och går på genombrott, men alltför ofta trillar han in i en lunk där han går och spelar handboll, ofta sidledes eller hellre passar bollen vidare istället för att stega igenom. Det finns stunder där han alltför ofta har ryggen mot motståndarmålet.

Jag hoppas att EM gör honom gott och att han blommar ut och visar vad han kan. Det gäller inte bara att ha talang man måste också våga ta för sig. Jag hoppas av hela mitt hjärta att han verkligen blir den stjärna han har kapacitet att bli. Tyvärr lär inte Lugi hinna ha så mycket nytta av talangen. Kim lär bli proffs för eller senare.


Danskt självförtroende

Wilbek är en intressant tränare. Han ser ut som en mesig förskolelärare men har ändå landslaget och media i sin hand. Han är bra på att våga prova nya saker och är duktig på att utveckla handbollen. Men han är även förvånansvärt duktig på att använda media för att plantera rätt tankar i huvudet på sina spelare. Hans senaste drag är att försöka att tona ner förväntningarna samtidigt som han börjar sälja in idén om ett EM-guld.

Nu tror jag inte att Danmark kommer att ta guld. Jag tycker att man hade en stor portion tur när man vann i Norge. Först vann man med uddamålet genom en straff i slutsekunderna mot Tyskland och sen slapp man möta Frankrike i finalen. Och i finalen mot Kroatien gjorde Kasper Hvidt en sanslös match och spikade igen målet. Men denna gång tror jag inte att samma flyt kommer att räcka till eftersom laget verkar lite sämre denna gång. Men det verkar inte Wilbek tycka. Han uttalar sig för media idag och säger att laget spelar bättre anfallsspel nu än vad man gjort på många år. Det verkar märkligt för jag tycker att anfallspelet i träningsmatcherna varit rätt stelt, med undantag för kantspelet. Däremot pekar Wilbek på att försvarsspelet kan bli bättre och det verkar däremot vara en mer rättvisande analys. 

Lite tur har dock Danmark redan haft i EM eftersom man hamnat i en betydligt lättare grupp än Sverige. Ja, man har till och med hamnat i den allra lättaste. Platsen i mellanrundan är garanterad. 

 

EM truppen

Det blev som väntat inga förändringar i den svenska EM-truppen. Enligt SVT: s text-tv så sa sig Kim Ekdahl du Rietz vara förvånad eftersom han enbart är upp i 80 % av sin kapacitet. Kan inte hjälpa att jag tycker att uttagningen av honom är förvånande. Antagligen ser Ola och Staffan detta som en investering för framtiden. Jag hoppas att Kim framförallt vågar ta för sig mer och våga gå på genombrott. Hittills har han varit alltför långsam och spelat för mycket i sidled. Håller axeln för EM så kan Lugi antagligen ha stor nytta av honom i det fortsatta seriespelet. Med ett skyttehot även från vänster så kan Lugi bli riktigt obehagligt för de andra lagen.
Lite mer danskt

Danmark vann även den sista träningsmatchen. Idag vann man med fyra bollar mot Tjeckien i en match som var jämnare än vad siffrorna visar. Tjeckien hängde med i 45 minuter men tappade under sista kvarten. Dansk matchhjälte var målvakten Niklas Landin som hade närmare 50 % i räddningar. Inte heller i dag så tyckte jag att danskarna imponerade. Anfallsspelet kändes fortfarande statiskt och försvarsspelet är ojämnt. Stundtals läcker det som ett såll i mittförsvaret.

Tjeckien kan mycket väl bli en obehaglig överraskning för lagen i grupp D, även om danskarna fick stopp på storstjärnan Filip Jicha genom att spela med en sned 5-1 uppställning. Även i dag så spelade danskarna med en 3-3 uppställning vid några tillfällen. Det ska bli intressant att se om man vågar göra så i EM också.

Från Danmark kan också rapporteras att Lars Christiansen lämnar Flensburg för en dansk klubb. Kontraktet lär vara underskrivet, men klubben är ännu hemlig. Experterna gissar dock på Kolding.

Kasi-Jesper vill ha Mikkel Hansen till AG København, men Mikkel uttalar sig nu för media att han kan tänka sig att stanna kvar i Barcelona hela kontraktstiden. Men uttalandet beror nog mest på att han vill ha mer betalt, för jag tror att han gärna vill lämna Barcelona eftersom han inte får mycket speltid där.

I morgon så spikas den svenska EM truppen och offentliggörs i en presskonferens. Undrar om det blir några korrigeringar jämfört med den trupp som träningsspelat? Tror knappt det.


Lite av varje

Först, signaturen "!" har rätt. Förstår inte vad jag fick för mig att ha betoningen på sista stavelsen i Petersen. Men läsare av denna blogg vet att ibland går vilse. Men det betyder inte att jag alltid har fel.

Apropå ekonomin i dansk handboll. Danska handbollsförbundet har en svart lista på vilken de klubbar finns som inte uppfyller de ekonomiska kraven. Lag på denna lista får varken förlänga eller teckna nya spelaravtal. Men det har inte hindrat t ex Kolding att förlänga kontrakten med bl a Spellerberg och Snuchel. Man kan anta att handbollsförbundet inte är så glada.

Danmark besegrade för övrigt Norge med fyra bollar idagens träningsmatch. Samma Norge som inte hade några större bekymmer med att slå Sverige. Men då ska man veta att Norge ställde upp med ett B-lag. Kjelling, Strand, Löke, Ege m fl spelade inte. Eftersom Norge kan möta Danmark i en ev mellanrunda i EM, så kanske norrmännen inte ville visa sina bästa kort. Och Kasper Hvidt gjorde en bra match och räddade flera avslut. Men Danmark imponerade ändå inte. Tycker att anfallsspelet kändes segt och försvaret läckte som ett såll från linjen. Och då spelade Norge nästan hela matchen med tredjevalet. Sverigebekantingen Henrik Knudsen gjorde en bra insats och fick Mamelund att se ut som en staty några gånger.

Igår vann Danmark över Slovenien och vann med en boll i en match där båda försvaren hade stora problem. Undrar vad det säger om Sloveniens styrka inför EM? Men det är svårt att dra för stora växlar på träningsmatcher. Och det är kanske tur för Sverige, för jag tycker inte att det ser så bra ut. Dalibor Doder pratar om guld, men jag å andra sidan tror det är svårt att gå vidare från gruppspelet.

Till sist vill jag bara tacka Avbytarbänken för de vänliga orden. Jag gillar dansk handboll och försöker hänga med vad som händer där. Det är trevligt med ett land, som trots de ekonomiska problemen, verkligen uppskattar och uppmärksammar handboll. Wilbek är också en tränare som verkligen vågar tänka i nya banor. I dagens match mot Norge spelade t ex man stundtals offensivt i ett 3-3 försvar. Det har jag tidigare bara sett när småbarn spelar handboll.   


Magnus Andersson får "kicken"

Som en konsekvens av sammangåendet mellan FCK och AG Håndbold så förväntas Magnus Andersson enligt dansk media att tvingas sluta i förväg. Ny tränarduo för AG København blir Klavs Bruun Jørgensen och Søren Herskind (har senare tid fungerat som expert i dansk tv).

Enligt danska uppgifter så kommer Magnus Andersson istället jobba tillsammans med Ola Lindgren i Rhein-Neckar Löwen.

Ett lite märkligt beslut från "Kasi-Jesper" kan jag tycka. Magnus har ju varit framgångsrik i FCK, men antagligen vill man ha en dansk prägel på det lag som man hoppas kunna bli Danmarks stolthet. Beslutet antyder också att man inte riktigt är nöjd med Olas arbete i RNL.

Min magkänsla säger att satsningen på AG København inte kommer att bli den succé man tror. Jag tror inte att det finns tillräcklig uppbackning för handboll i Köpenhamnstrakten.

Dessutom blir jag alltid mycket misstänksam när företag utvecklas som Kasi Group gjort hittills. Det känns som en bubbla som mycket väl kan spricka.


Nytt danskt storlag

Det kom nästan som ett bombnedslag idag att FCK: s herrar och storsatsande AG Håndbold går till samman till ett lag. Målsättningen är inte bara att bli bäst i Danmark, utan även att bli ett storlag i Europa. Det nya laget ska heta: AG København.

Dansk media spekulerar redan i hur bra det här laget kommer att bli. Det känns lite som en nostalgitripp med alla dessa gamla danska landslagsspelare. Det kanske är vettigt att dessa båda klubbar inte slåss om samma sponsorer, men annars är jag inte så förtjust i fusioner, som på sikt utarmar handbollen. Det hade säkert t ex inte gynnat handbollen i Lund om Lugi och H43 hade fusionerat. På kort sikt kan man nå fördelar men på sikt så tappar handbollen eftersom man behöver konkurrensen mellan lagen.

Men med tanke på det ekonomiska läget i dansk handboll, så känns ändå den här satsningen som lite skakig. Har man verkligen råd att göra det här laget till ett Europeiskt topplag?

Serieledande Bjerringbro har kommenterat nyheten med att säga att man är positiv till att man får konkurrens av ett nytt storlag, men att man tror sig ha goda chanser att slå dem.

Det nya laget kommer att på sikt ha Bröndby-hallen som hemmaarena.

"Kasi-Jesper" verkar ha fattat något som många i Sverige ännu inte fattat. Han säger: "Samtidig skal der tænkes i nye baner, så hele familien kan få en god oplevelse ud af håndboldkampen. Det handler om at få skabt en event i og omkring håndbolden, som gør, at kampen er en del af en større oplevelse."

Tänk när vi når dit hän i Sverige också. Att man går till Arenan och käkar en bit mat först, ser på lite underhållning och sedan ser en match. Och så avslutar man kanske återigen med lite mat och underhållning.


GOG igen

GOG ställde som bekant in betalningarna igår. Nu har man tre månader på sig att hitta en lösning, men enligt GOG: s advokat så kommer det inte att ta så lång tid. Men läget är fortfarande sådant att man kommer att gå i konkurs om det inte går att komma överens med de som har fordringar eller om man inte får in mer intäkter.

Peter Svensson, Kasper Nielsen och Fredrik Petersen är alla på väg bort. Nu verkar även målvaktstalangen Niklas Landin vara på väg till Bjerringbro för att bli kollega med Anders Persson. Serielederna passar alltså på att förstärka sitt lag.

Det är egentligen helt otroligt hur gungigt det är just nu i dansk handboll. Kolding t ex dras med ett underskott på runt 8 miljoner DKR.

Jag tror inte att GOG är den sista elitklubben som är nära en konkurs.


Fallet Kjell Eliasson

Har glömt att kommentera Elitdomarföreningens inlägg i debatten om Kjell Eliasson. Ordföranden Jonas Åström kom med ett uttalande i förra veckan. Med tanke på hur han och partnern Niclas Widell brukar döma matcher är det inte särskilt förvånande att Elitdomarföreningen eller Jonas Åström inte verkar ha förstått problemet.

Man kan egentligen inte förvänta sig något annat än att domarna sluter leden och ställer upp för domarbasen. Det brukar ju fungera så när en grupp utses för kritik utifrån. Naturligtvis tycker man då att kritikerna har fel och att det inte finns något som helst som är fel i det man själv sysslar med. 

Det är illa att man inte verkar fatta att det inte spelar någon roll om kritiken saknar grund eller ej. Det handlar inte om Kjell Eliasson gjort fel eller ej. Problemet är att flera tränare i elitserien tappat förtroendet för honom.

En förutsättning för att kunna döma eller vara delegat är att de man har i uppdrag att bedöma har förtroende för en. Saknas förtroendet kan man inte utföra sitt uppdrag. Kjell Eliasson verkar ha sålt bort förtroendet hos alltför många elitserietränare för att kunna fungera som domarbas och matchdelegat. Och eftersom jag inte kan se hur Kjell Eliasson skulle kunna bygga upp förtroendet igen, så finns det ju ingen annan utväg än att avgå för handbollen skull. Det är konstigt att varken han eller Elitdomarföreningen verkar förstå detta. För i Elitdomarföreningens svar tas naturligtvis inte upp problemet med att förtroendet saknas och hur man bör göra för att förtroendet ska återskapas. Antagligen är man mer mån om sig själva och sin position än om handbollen. Det handlar mer om prestige än om förnuft.
Matchen igår

Först vill jag bara svara signaturen "!" att jag vet att Petersen saknar accenttecken. Jag tog med det för att visa hur namnet bör uttalas. Kan för övrigt inte fatta hur svårt det kan vara för Hellgren att lära sig hur man ska uttala du Rietz. Fattar inte hur han kan få det till "dö Ri".

Matchen igår ja. Det var ju närmast en bedrövlig tillställning. Men kanske en nyttig påminnelse om att vad som väntas i EM. Svenskarna blev ju nästan handlingsförlamade av det norska försvarsspelet. Det var ju inte särskilt lungnande att se hur Niklas Ekberg tappade självförtroendet mot Ege i mål. Hur ska det då gå mot t ex Bitter?

Om nu ett genrep ska vara dåligt så kan vi alltså förvänta oss en succé i EM. För matchen var ingen bra reklam för handbollen. Tempot saknades, avslutningarna var inte distinkta, tekniska felen var många (hur många bollar tappades inte i anfallet?), och passningsspelet blev statiskt och lättläst för norrmännen. Ingen verkade våga ta några egna initiativ.

Men allt var ju inte mörker. Mattias Andersson gjorde ännu en stormatch i mål och Johan Sjöstrand var inte långt efter. Och Oscar Carlen skötte sig bra i försvaret.

Kim Ekdahl fick en del speltid. Han verkar bättre i axeln än förväntat, men ska han vara till nytta så måste han våga sig på fler genombrott och framförallt höja tempot. Det går inte att lunka runt i elitserietempo under ett EM.

Vi får hoppas att matchen igår mest handlade om att tändningen inte fanns där. Att den dåliga prestationen mer beror på det mentala än att laget inte är bättre än så här.


Matchen igår och lite om GOG

Först, håller med signaturen "!". Hur svår kan det vara att säga Petersén?

Sen, undrar om inte Fredrik Larsson spelat till sig startposition på V9? Jag tycker att han varit förvånansvärt bra i de första två träningsmatcherna. Får se hur det går idag mot Norge, som blir ett betydligt tuffar motstånd.

Tycker att Sverige glimtvis spelar riktigt bra. Men har också lite svackor i spelet. Hoppas det bara beror på träningsmatchandet så att det inte uppstår i EM också. De senaste turneringarna har ju tyvärr visat att vi inte håller samma nivå matcherna igenom.

Mattias Andersson verkar också spela till sig en roll i EM. Kul med en rutinerad och lurig målvakt. Tycker att han är ett bättre val än Per Sandström, i alla fall just nu.

Och så blev det Kim Ekdahl du Rietz som hamnade i EM-truppen och inte Warvne. Lite förvånande trots allt. Kim har ju inte visat upp sig i träningsmatcherna, vill inte ens själv vara med och är fortfarande skadad. Undrar hur Staffan och Ola resonerar.

Det är härligt att det snart är dags för EM. Men Sverige har hamnat i en tuff grupp. Det kan gå hur som helst.

Enligt dansk media så har GOG ännu inte bestämt sig för att ställa in betalningarna. Beskedet väntas först i eftermiddag. Men redan nu så berättas Kasper Nielsen lämnar för att gå till Zagreb där han blir lagkamrat med "skurken" Löke. Hur gick det med hans bestraffning förresten? Någon som hört något? Säsongen har ju gått mer än halvvägs.


GOG igen

Har ännu inte sett det bekräftat om GOG ställde in sina betalningar idag. Men enligt Ekstrabladet skulle detta kunna innebära mer problem för GOG än vad man tidigare trott. Problemet är att GOG antagligen är skyldig det danska handbollsförbundet mer än en halv miljon. Nu spekulerar tidningen i om verkligen förbundet kan låta bli att försätta GOG i konkurs. Hur ska man kunna förklara för andra klubbar att GOG inte behöver betala sina räkningar till förbundet?

Helt klart verkar det däremot att Peter Svensson lämnar GOG och går till serieledarna Bjerringbro-Silkeborg. Och det spekuleras i att Fredrik Petersen kommer att lämna GOG för spanska Valladolid.

Från Danmark kan också nämnas att man tror att Mikkel Hansen lämnar Barcelona och går till AG. Så efter Lars Jörgensen och Joakim Boldsen så väntas alltså en av Danmarks största talanger. Prislappen kan enligt Ekstrabladet hamna i närheten av 10 miljoner DKR. Inte undra på att danska klubbar hamnar i ekonomiska problem.
GOG: s kris

Enligt danska TV2 så kommer GOG troligen att ställa in betalningarna i morgon. Tydligen innebär det att man tappar två poäng i serien, men man får vara kvar i serien och får tre månader på sig att lösa sin ekonomiska situation. De kraftiga lönesänkningarna har alltså inte räckt till.

Det finns enligt TV2 bara två andra alternativ för GOG och det är konkurs eller att det kommer in en storsponsor.

Det har förresten börjat diskuteras att införa ett lönetak i de danska klubbarna, men förbundet är tveksamma. De menar att det riskerar att straffa de skötsamma klubbarna.


Gnälligt igår, gladare idag

Vill bara be om ursäkt för ett kanske lite väl gnälligt inlägg igår om Arenan i Lund. Men jag menade varje ord. Jag tycker att det minst sagt är synd att Lund inte gick hela vägen och fixade även de sista detaljerna.

Idag blev jag betydligt gladare av att se herrarna spela.

Fredrik Larsson visade med sitt spel att han kanske inte var en så dum uttagning ändå av Staffan och Ola. Helt klart en godkänd insats från Fredrik. Skulle gissa att han kommer att få speltid i EM. Kul också att både få se Warvne och Ask spela även om de inte gjorde samma avtryck.

Av kantspelarna tyckte jag att Jan Lennartsson var blekast. Han har lite för lätt för att försvinna i landslaget och bör inte vara ett alternativ för framtiden. Övriga kantspelare var duktiga med kanske bäst betyg för Niklas Ekberg.
Kim, Lukas, Oscar och Dalibor visade hög klass. Kim och Dalibor verkar verkligen trivas ihop.

Karlsson bakåt stabil som alltid. Och Gustafsson bra framåt.

Men bäst av alla i svenska laget var väl målvakterna: Beutler i första och Andersson i andra. Måste säga att det är kul att Andersson fått chansen att spela i landslaget igen. Han har hållit en hög internationell nivå i många år.

Kul också att se Egypten på väg uppåt igen. Stundtals spelade en riktigt underhållande handboll. Hoppas faktiskt att de kan närma sig världstoppen. Vi som såg Frankrike besegra Egypten i Paris VM 1999 unnar dem faktiskt en framgång. Jag tyckte det var riktigt fult av fransmännen att medvetet skjuta den lysande egyptiske målvakten i huvudet två gånger i andra halvlek med resultat att han tvingades byta pga hjärnskakning. Med honom kvar i målet så hade Egypten spelat i final.

Nu blir det match mot Slovakien i morgon. Hoppas de ger lite mer motstånd än det de visade mot Norge idag.
Pokalfinal

Som vanligt gissade jag fel. FCK tog hem båda cuptitlarna i Danmark. Båda matcherna blev riktiga rysare. SK Århus hade chansen att kvittera med en straff i slutsekunden, men missade. Bjerringbro kunde ha kvitterat i sitt sista anfall. Herrmatchen slutade i lite allmänt småbråk när FCK: s jugge medvetet slog en Bjerringbrospelare i ansiktet under sista anfallet. Jag skulle gissa att FCK lägret firar rejält i natt.

Jag har fått några kommentarer om möjligheten att införa cupspel i Sverige. Elitklubbarna vill ju öka antalet matcher för att få större intäkter. En cupturnering hade kunnat erbjuda denna möjlighet. Men hur skulle man kunna få skapa ett intresse för detta i Sverige? Jag har ingen aning. Fotbollsförbundet har t ex inte lyckats.

Man kanske skulle studera hur man gör i Danmark. Dagens finalspel var en riktig folkfest, som en Bjerringbrosupporter sa: "Det har varit hygge hela dagen. Vi har druckit, sjungit och festat. Och vi ska fortsätta hela natten." Nu blev det kanske inte det sista eftersom man förlorade matchen, men uttalandet säger något om hur stämningen borde vara kring handbollsfinaler.


Handbollshallar

Det har ju äntligen börjat komma en hel del nya hallar till handbollen. Lugi och H43 fick sina 2008, Drott sin 2009, Kristianstad och Lindesberg får sina 2010.

Alla dessa hallar kommer att vara en injektion för handbollen i Sverige och innebär en betydlig modernisering av själva handbollskonceptet eller rättare sagt en möjlighet att modernisera handbollskonceptet. Men det gäller att verkligen både att inse och kunna utnyttja de nya möjligheterna. Det är jag inte helt säker på att de svenska klubbarna kan. Det är lite för många glada amatörer som jobbar i de olika klubbarna. Lugi och H43 har t ex varit riktigt dåliga på att utnyttja de nya möjligheterna, utan genomför arrangemangen i princip enligt samma mall som man har använt de senaste 10 åren. Vi får se om alla andra klubbar också gör samma misstag. Ekonomisk vinnare blir den som fattar först.

Jag hoppas också att alla andra klubbar också får chansen till nya arenor. Det är t ex hög tid att Hammarby flyttar in i en modernare hall.

Jag har ju då och då klagat på Lunds Arena. Visst den är fin och har inneburit ett lyft för handbollen i Lund men det stör mig fortfarande att man inte satsade några 10-tals miljoner till. Men tyvärr så valde Lund återigen att vara dumsnåla, precis som man har valt att vara när det gäller ombyggnaden av stadens simanläggning. För hade man investerat ytterligare 10 % så hade man inte ökat nyttan med hallen med 10 % utan betydligt mer. Man hade fått fler sittplatser och mer funktionalitet. Det är inget annat än ett resursslöseri att vara dumsnål. För visst är det irriterande att det är så trångt mellan bänkraderna, att det saknas en jumbotron (nu har man istället små och ljussvaga projektorer vilket gör att det som visas inte syns), att det inte finns två likadana resultattavlor på kortsidorna (den ena saknar möjlighet att visa utvisningsminuter), att man valt kranar utan fotoceller mm. Och om man tittar utanför hallen inser man att Lund inte klarar av att jobba ända fram till mållinjen: det retar mig att cykelställen inte räcker till, att man ännu inte byggt ett nytt parkeringshus till Arenan, att det inte röjs upp i det övergivna koloniområdet fullt med brandhärjade kolonistugor, att man inte lyckats göra en snygg gångväg till Arenan från Stadsparkenhållet (det är mörkt, lerigt, trångt och knappast vettigt att man ska behöva passera en obevakad järnvägsövergång för att komma till Arenan), att "torget" utanför Arenan fortfarande är en öde och lerig grusplan.

Men framförallt kommer Lund att få problem med att konkurrera med arenorna i Malmö, Halmstad och Kristianstad. Lunds arena kommer att vara för liten för att dra till sig de stora arrangemangen och för stor för enbart elitseriehandboll. Jag har svårt att tänka mig att man kommer att kunna få lönsamhet i Arenan i framtiden. Antingen kommer Lunds kommun tvingas att subventionera Arenabolaget eller så måste man bygga ut Arenan. Och varför kunde man inte inse detta när man byggde. Det ska verkligen bli intressant att se hur Lund kommer att hantera problemet med Arenabolagets lönsamhet. Inte blir det bättre av att bolagets företrädare inte heller verkar vara klippta och skurna för uppdraget.

I dagens Skånska Dagbladet kan man läsa om den nya hallen i Kristianstad. Jag kan bara gratulera Kristiandsfansen. Vilken höjdararena man verkar få! För runt 20 miljoner mer så får man t ex ytterligare ca 1000 åskådarplatser. Jag skulle gissa att de här ytterligare 20 miljonerna kommer innebära att man får en helt annan lönsamhet än i Lund och då har man ändå bara en elitklubb.
Danskt

I morgon så är det pokalfinal i dansk handboll, både för herrarna och för damerna. Pokalfinalerna är stort i Danmark precis som i andra länder. Varför är det omöjligt för oss svenskar att engagera oss i cup spel? Varför kan det aldrig bli lika stort i Sverige?

FCK är representerat i båda finalerna. Damerna möter SK Århus (som är en av de klubbar som har störst problem med ekonomin) och herrarna möter serieledande Bjerringbro-Silkeborg. Skulle tro att FCK: s damer och Bjerringbros herrar kommer att vinna.

Danska damlandslagets tränare Jan Pytlick gjorde förresten ett lite märkligt utspel i veckan. Han gick till attack mot Aalborg och kritiserade klubben för att satsa svenskt med resultatet att Aalborg har svårt att behålla sina danska stjärnor. Han menade också att satsningen på svenska spelare i förlängningen försvagar det danska handbollslandslaget. Det är väl tveksamt att orsaken till att det gick dåligt för de danska damerna i VM skulle bero på de svenska spelarna i Aalborg. Men det är nog mycket troligt att alla utländska stjärnor i den danska damligan är skälet till att damerna tappat i slagkraft. De unga danska tjejerna i de olika klubbarna får säkert för lite speltid. Det försvårar sannolikt möjligheten att få fram nya danska talanger.

Noterar dessutom att Ystadbekantingen Henrik Knudsen är uttagen i den danska EM-truppen. Det tog verkligen tid innan han kom med, men tydligen går det verkligen bra för honom i Polen.


Gott Nytt 2010

Efter att ha varit däckad av influensa några dagar så ska jag försöka samla ihop mig till ett inlägg.

Precis som Axnér skriver så påminner Lundaspelen oss varje år om varför vi älskar handboll. Så mycket känslor i ett koncentrat under fyra dagar. Det är inte konstigt att vi Lundabor redan ser fram emot nästa års turnering. Jag kan också inte låta bli att nämna att det var mer folk och större tryck i Arenan när H43: s juniorlag tog sina titlar än när herrlaget spelar i samma Arena.

När vi andra bloggare då och då tappar momentum, som danskarna säger, så fortsätter Avbytarbänken att leverera. Nu senast med en avhyvling av alla idioter som tydligen saknar all form av omdöme och som gör bort sig i gästböcker eller i kommentarer till bloggar. Det positiva med dessa idioter är att de trots allt har ett engagemang för sporten. Men jag tycker det är jäkligt trist att klubbar inte kan ha gästböcker i sina sajter.

Avbytarbänken har precis som Axnér tagit fram ett förslag på AST. Det går ju alltid att diskutera vilka spelare som borde vara med. Det finns rätt många olika kombinationer av lag som i princip är lika rättvisande. Själv skulle jag kunna tänka mig följande lag:

Jesper Larsson, Kristianstad
Niklas Ekberg, Ystad
Erik Fritzon, Sävehof
Niklas Gudmundsson, Lugi
Niklas Forsmoo, Lugi
Gunnar Stein Jonsson, Drott
Kristian Bliznac, Alingsås

Enligt HEH så är danska hårdsatsande AG Håndbold intresserade av Niklas Ekberg. AG som har samma storsponsor som Rhein Neckar Löwen har ju värvat storheter som Joakim Boldsen och Lars Jörgensen och säger sig nu vilja satsa på skandinaviska talanger. Men hur långsiktigt är stödet från storsponsorn Kasi Group? Om jag har förstått rätt så är det företag som distribuerar och marknadsför smycken, framförallt från danska designers. Det ökade sin omsättning från 2 miljoner DKR till 354 miljoner DKR på fem år! Det är ju imponerande, men har man verkligen råd att satsa på två klubbar? Finns det verkligen så mycket pengar att hämta i smyckesbranschen? De är ju dessutom huvudsponsor för fotbollsklubben Bröndby.

Det var tydligen lite tjafs mellan Alingsås och Kristianstads tränare i senaste elitseriematchen. Det fick mig att fundera på om inte handboll har en ovanligt stor andel av tränare som sticker ut och som är minst sagt udda personligheter? I vilka andra idrotter har vi en Johan Zanotti eller Kenneth Andersson?

Apropå tränare så måste jag nämna Pelle Käll. Jag är alltmer säker på att H43 gjorde fel som lyssnade på bl a Axnér och tog in honom som tränare. Man kan knappast säga att laget utvecklats under hans ledning. Enligt uppgift så är många unga spelare livrädda för honom. Och inte vågar han ge ungdomarna så många chanser. Undr hösten har man tappat många poäng genom att matcha gamlingarna alldeles för mycket. Det kan knappast vara bra för framtiden. Inte om man skulle vilja fylla på med egna produkter. Tycker att H43 borde leta efter nya tränarkrafter, men kanske väger Axnérs ord fortfarande tungt.

När det gäller Lugis tränarduo var jag från början rätt tveksam till om det överhuvudtaget skulle fungera. Men det verkar funka bättre och bättre. Nu har man till och med börjat kunna komma överens om att ta time-out i tid.

Och så har vi snart EM men först upptakten med fyrnationsturneringen. Det ska bli intressant att se hur Sverige tänker lösa problemet med V9. Apropå Kim Ekdahl så var det inte rätt anmärkningsvärt att han själv tyckte att han inte borde varit med i truppen, när han blev intervjuad i matchen mot Ystad? 

Axnér tror ju att Sverige bäst blir sjua i EM. Så kan det mycket väl bli men jag väljer att vara mer positivt inställd, en semi-final är inte helt omöjlig. 

  RSS 2.0