Stort

Det blev en rättvis seger igår mellan Guif och Alingsås. Guif är det bättre laget både nu och tidigare i serien. Och finalparet är det rätta. Men jag tycker att Alingsås hade en hel del oflyt igår. De gör kanske sin bästa match på länge men bollarna trillade inte in. Och omvänt så hade Alingsås målvakter en mindre lyckad dag. Aggefors storform från slutspelsserien har varit som bortblåst i semifinalmatcherna. Men det är fler än Aggefors som svek när det behövdes, varken Bliznac eller Bernhardsson gjorde någon bra match.

Jag tycker att det var stort av Alingsås publiken att ställa sig upp och hylla sitt lag i slutet av matchen, trots att matchen var körd. Lundapubliken hade väl redan lämnat hallen i samma situation. Stort också av tränare Wedberg att gratulera Guif. Och det var också stort att se alla dessa blåa tröjor i hallen. Kul att det finns åtminstone två lag som har fans som inte skäms för att stötta sina favoriter. Titta och lär Lundabor!

Som helhet ska nog Alingsås vara nöjda med en semifinalplats. Starten på serien var usel och man nådde aldrig en stabil nivå efter det. Men man blev hela tiden bättre och bättre vilket säger något om Wedberg som tränare. Honom kan inte Alingsås släppa.

Och i finalen hoppas jag att Guif äntligen får ett guld. Det blir för mycket Sävehof annars.

Jag kan också konstatera att tre av seriens kaxigaste lag gick till semifinal: jag tänker på Alingsås, Sävehof och Guif. Det är ingen slump. Lugispelarna känns som söndagsskolebarn i jämförelse. Det kan vara bristen på självförtroende som gjorde att Lugi inte gick till semifinal.

Grattis förresten till Hammarby, Kristianstad och H43 som alla spelar i elitserien i nästa år. Nu får Kristianstad och H43 rycka upp sig. Inte ska man väl spela i en nedflyttningsserie i nästa år också.

Och att Ystad IF tar in Mats Engblom känns rätt vettigt. Det blir bättre än med Pelle Käll i alla fall. Men hur ska det gå för Hammarby med den nya tränartrion: Matsson, Pilfalk och Åström? Jag är tveksam.

Och när kommer Lugi att offentliggöra att Kim Ekdahl du Rietz stannar i klubben? Jag tycker han gör fel om han inte lämnar. Han kommer säkert att utvecklas mer som proffs utomlands, men han kanske inte fixar mentalt att lämna Lugi och Sverige.

Och ikväll ska det bli intressant att se om Lugis damer kan vända sin nedåtgående trend och vinna mot Eslöv. Jag tror det blir både tufft och jämnt.

3 kg

3 kg tyngre efter all påskmat och dryck så var det dags att se semifinal 3 mellan Guif och Alingsås. Och jag måste än en gång nämna Guifpublikens röda färg. Jag tycker det är imponerande och jäkligt roligt att publiken ställer upp så för sitt lag. Det retar mig att det är helt omöjligt att få Lundapubliken att klä sig i sina lags färger. Är det månne under de fisförnäma akademikernas värdighet att klä sig i blått eller vinrött?

Det är bara att konstatera att Alingsås och Guif antagligen har de bästa handbolls-supportrarna i Sverige. Lund ligger långt efter. Och helt klart lyfter publiken dessa båda lag. Och det gör matchserien svårtippad. Jag tycker att Guif är det bättre laget, men kan Alingsås kämpa till sig ännu en seger så känns en femte match rätt öppen.

Båda lagen har förresten spelare som är bland de grinigaste och mest småfula i elitserien. Jimmy Jansson, Bliznac, Kangas, Tholin t ex är inga spelare som är särskilt populära utanför hemmahallen. Lite småintressant ämne: vilka är elitseriens största busar?

Undrar varför Daniel Johansson inte får vara kvar i Guif? Känns som ett märkligt beslut.

Och jag gillar verkligen Robin Andersson. Vilken speed och spelintelligens!!


Retur

Då är det dags för returmötena i herrarnas semifinaler. Drott borde ha vunnit mot Sävehof borta men frågan är om det inte var en engångsföreteelse och att chansen till skräll nu är borta. Jag vet inte, men jag tror Sävehof vinner ikväll och med tre raka så blir man klar för finalen.

Och frågan är om Alingsås repar mod efter utklassningen mot Guif senast. Även om det är hemmaplan så undrar jag om inte det här också blir tre raka vinster för Guif.

Och H43 ska undvika att förlora mot Önnered ikväll. H43 vinner väl 9 av 10 matcher mot Önnered, men vem vet om inte nedflyttningsnerverna kan spöka. Det måste vara otroligt jobbigt för de blå att fortfarande inte vara säkra på förlängt kontrakt.

Varför får förresten IFK Tumba inte spela i en hall som inte uppfyller elitseriens arenabestämmelser när Alingsås får lov att spela i "Skolådan"?

Två semifinaler

Vilken skillnad det var på herrarnas semifinaler idag. Först en jämn match mellan Sävehof och Drott där Drott borde ha vunnit, men där Sävehof som vanligt visade att de vinner de flesta jämna matcher. Matchvinnare för Sävehof var antagligen målvakten Forsberg som räddade några straffar och några frilägen. Sen en utklassning av Guif mot Alingsås och jag som trodde att Alingsås skulle ha en chans att skrälla. Guif är bra och jag hoppas faktiskt att man tar guldet i år. Det är man verkligen värda. Och så imponerande det är att se alla dessa rödklädda människor i publiken. Det vore omöjligt i Lund. Akademikerna i på läktarna i Lund tycker antagligen att det är för folkligt att ta stötta sitt lag genom att ta på sig lagets färger. Alingsås vinner inga matcher i år när Aggefors är mänsklig och det var han idag. Guifs Daniel Johansson var betydligt bättre. Konstigt att han inte får vara kvar i Guif. 

Och H43 är fortfarande i riskzonen att åka ur. Nu är det tre lag på samma poäng: H43, Önnered och IFK Ystad. Hur ska det här sluta? Grattis till Kristianstad och Hammarby som är kvar i elitserien nästa år. Men överlever Hammarby som klubb. Känns ju väldigt osäkert ekonomiskt.
  

Omöjligheter

Alla danska handbollsexperter har förutspått att AG Köpenhamn skulle gå obesegrade genom säsongen, men så blev det inte. Idag så förlorade man i slutspelet mot Nordsjälland, årets danska skräll-lag som tränas av den gamle H43 och Lugispelaren Henrik Kronborg. Det var en märklig match där man hela tiden satt och väntade på att AG skulle rycka ifrån men där Nordsjälland på något konstigt sätt ändå bet sig kvar. Och när det var lika med tre minuter kvar att spela så ryckte helt plötsligt Nordsjälland ifrån med två bollar och skrällen var ett faktum. Men egentligen är det inte så överraskande. AG har tappat fart på slutet och enbart vunnit med några få bollar hittills i slutspelet. Formen verkar på nedåtgående. Framförallt är anfallsspelet inte så lyckat och Mikkel Hansen är numera rätt anonym. Kanske påverkas laget av alla turer och spekulationer om vilka spelare från Rhein Neckar Löwen som kommer att spela i AG nästa år. Idag var två svenska spelare på plan: Niclas Ekberg i AG och Kristian Meijer i Nordsjälland, båda kantspelare till vänster, och Niclas var den bäste idag.

Och Lugis damer missade finalen i Cupvinnarcupen. Det visade sig omöjligt att undvika en förlust med mer än två bollar. Idag så torskade man med sex bollar borta mot Alicante. Det var synd att man inte höll ledningen med åtta bollar som man hade två gånger i hemmamatchen. Starkt gjort ändå av det unga Lugilaget att gå till semifinal. Det var en framgång som svensk klubbhandboll behöver. Nu gäller det för damerna att ladda om och försöka slå ut Eslöv i semifinalspelet. Det kan mycket väl bli tufft.

I morgon så vinner Sävehof över Drott. Men jag undrar om inte Alingsås kan skrälla mot Guif. Vi får se.
 

Slut

Ja, så var det slutspelat för de skånska lagen i slutspelet. Malmö skrällde inte och Lugi kunde inte vinna mot ett Guif som idag inte ställde upp med B-laget. En nackdel med att ha ett slutspel som gruppspel är just att redan säkra lag på det viset kan välja vilka lag som ska följa dem till semifinalerna. Men eftersom Drott vann idag så spelade inte matchen mellan Drott och Guif någon roll.

Malmö var totalt chanslösa mot Alingsås trots att man verkligen var fyllda av kämpaglöd. Men som många andra lag så envisades man att avsluta lågt mot Aggefors vilket är den dummaste man kan göra. På det viset gjorde man Aggefors till en vägg och då kan inget lag slå Alingsås. På det hela verkade Malmö sakna smarthet och slutspelsrutin. Men man måste ändå vara nöjda med säsongen. Malmö gick till slutspel och hade chans på en semifinal. Man skulle ha vunnit hemmamatchen mot Alingsås. En match som var jämn och som slutade med en tvåmåls vinst för Alingsås. Någon enstaka värvning till och Malmö kommer ännu närmare sin vision om SM-guld 2013. Målet känns inte längre helt orealistiskt.

Och Lugi får också vara nöjda. Man undvek det sedvanliga raset på våren och gick till slutspel. Men till skillnad från Malmö så är jag osäker på om man kommer att kunna nå ett ännu bättre resultat nästa år. För det krävs i så fall att man får behålla truppen och att man förstärker på H9.

All heder till RIK som gav Drott en match idag. Starkt att man försökte avsluta säsongen med en vinst.

Nu när Sävehof får möta Drott så är finalplatsen säker för Partillegänget. Däremot så kommer säkert Guif få det tuffare mot Alingsås. Det kan mycket väl gå till fem matcher. Det är starkt av Alingsås att trots allt gå till en semifinal efter den dåliga starten på serien och med ett sällsynt ojämnt spel under säsongen.

Och H43 är efter förlusten idag fortfarande inte säker på sin elitserieplats. Om IFK Ystad vinner mot Önnered så ligger man faktiskt på nedflyttningsmatch. Det hela kan sluta med en avgörande match hemma mot IFK Ystad. Vilken rysare det skulle bli för de blå. Men har H43 tur så vilar Kristianstad kanske sina bästa när de möter H43.

Till sist. Eslöv kvitterade i semifinalspelet mot Lugi. Idag vann man överlägset. Troligen sliter det internationella cupspelet på spelarna. Och skadan på Sanna Åstrand i mål kom också mycket olyckligt. Nu känns det helt plötsligt öppet mellan lagen.
Nu gäller det

Ja, då är det alltså äntligen slut på slutspelets gruppspel och ikväll så avgörs det vilka som blir tvåa i de båda grupperna. HK Malmö och Alingsås är den mest ovissa matchen. Tänk om Malmö mot all förmodan skulle gå till semifinal. Helt otroligt! Värt att notera att Rasmus Skram numera finns som alternativ när det gäller att rösta på All star team. Ibland är det verkligen långt från Skåne till HEH: s kansli för Rasmus borde naturligtvis varit nominerad redan från början. Och det är inte bara långt från Skåne till HEH, samma sak gäller till SVT och TV4. Tänk att Malmö tidigare inte visats i tv i år. Men ikväll så är det dags och vad vore bättre då än med en skrällvinst mot Alingsås.

Den andra semifinalplatsen känns vikt åt Drott. Kan aldrig tänka mig att Lugi vinner mot Guif samtidigt som Drott förlorar mot RIK. Men visst chansen finns. Men semifinalplatsen rök antagligen för Lugis del i bortamatchen mot Drott. Hur kunde man tappa efter en sån bra inledning?
Trött

Här kommer ett långt och deprimerat inlägg.

Som ni säkert märkt har jag börjat bli trött på handboll och på att blogga. Och inte blir jag mer sugen på handboll när jag läser tidningen City idag. Lugis ordförande Thomas Persson går ut och föreslår att Lugi och H43 slås ihop, åtminstone på seniorsidan. Och jag blir så trött. Det här idiotförslaget kommer av någon anledning upp med jämna mellarum i debatten. Precis som om det skulle lösa handbollens problem i Lund.

Motiveringen till förslaget är kort sagt att publiken viker i Lund och man menar att det beror på klubbarnas uteblivna sportsliga framgångar. Bildar man en gemensam klubb så skulle det möjliggöra större sponsorintäkter, större sportsliga framgångar och därmed även ett större publikintresse. På ytan låter det som ett vettigt förslag men om man funderar ett snäpp längre så inser man att argumentationen inte håller.

I år har Lugi gått till slutspel för första gången på tre säsonger. Man har alltså uppnått sportsliga framgångar och då borde publiken ha ökat enligt argumentationen för att slå ihop klubbarna. Men tvärtom så har publiken minskat. Sportsliga framgångar är alltså ingen garanti för att publiken börjar komma till matcherna. Därmed så har ju faktiskt huvudargumentet motbevisats.

Men förslaget att slå ihop Lugi och H43 dyker inte enbart upp för att det verkar vara ett bra förslag, utan kanske främst för att det är ett bekvämt förslag. För förslaget tar bort fokus från den egna verksamhetens eventuella brister och man slipper konfronteras med betydligt svårare interna problem. Och det måste utan tvekan kännas skönt för en pressad styrelse.

När Thomas Persson återkom som ordförande i Lugi så höll han ett tal där han lovade att se över Lugis organisation. Det lät som en nödvändig programförklaring men inget har gjorts. Och ändå är det denna väg Lugi måste gå om man vill växa, inte genom att slå ihop sig med H43. Lugi måste våga att ställa följande frågor: jobbar vi på rätt sätt? vad kan vi göra annorlunda? vad kan vi bli bättre på? har vi rätt personer i styrelsen och i kommittéerna? har vi rätt anställda? Jobbiga frågor men nödvändiga. Undrar om Lugi någon gång vågar gå igenom ett sådant stålbad? Inom parantes så måste jag också säga att samma frågor borde hela handbolls-Sverige ställa sig, från förbund till klubbar. För de vikande publiksiffrorna beror på att handbollen är dålig på att sälja in sin produkt hos sponsorer och allmänhet. Det är detta som är grundproblemet och det är det som man måste sikta in sig på. Handen på hjärtat, även om det är jobbigt att ta till sig, så är det bara att inse de flesta faktiskt tycker det är rätt tråkigt att gå på handboll i Arenan. Ett "HK Lund" gör det antagligen inte roligare.

Jag är rädd att om förslaget genomförs så innebär det tvärtemot förhoppningarna att handbollen skulle växa att man istället helt och hållet tar död på handbollsintresset i Lund. För om det nu inte räcker med sportsliga framgångar för locka åskådare så undrar jag om ett profillöst "HK Lund" där man sålt bort klubbkänsla och klubbrivalitet verkligen skulle kunna locka någon publik. Jag är faktiskt mycket tveksam om jag själv skulle vilja stötta ett "HK Lund" och då är jag ändå en fanatisk handbollsfan. Och med tanke på att varken Lugis eller H43:s organisation är kompetenta nog att få nuvarande klubbar att växa, så lär man knappast kunna förvalta en storklubb.

Till sist. Jag kan tänka mig att Thomas Persson vill lyfta fram AG Köpenhamn som ett lyckat exempel på framgångar för en nybildad klubb. Men det är en dålig jämförelse. Här har man inte ensidigt jobbat med att bygga upp ett storlag, man har parallellt också jobbat med arrangemangen för att göra matcherna till en fest och inte minst lyckats locka sponsorer. Den förmågan eller viljan saknas faktiskt i Lund.

Min förhoppning är att förslaget om att slå ihop Lugi och H43 en gång för alla begravs. Och som tur är verkar det åtminstone finnas någon som har lite vett. I dagens artikel så ställer sig H43: s ordförande Bo Uddenäs helt avvisande till förslaget. Det känns verkligen skönt.Diverse

Vad var det för hotmail Guif fick? Och varför i hela friden vill någon hota Guif? Verkar helt obegripligt.

Och vad sa egentligen Mathias Tholin till Nacor Medina i matchen mot RIK?

Och så valde HEH att fortsätta med poolspelet. Varför? Hur mycket mer pengar drog klubbarna egentligen in? I bästa fall måste det ha varit marginellt eftersom publiksiffrorna inte ökat i år. Har fortfarande svårt att smälta att man säljer ut sportslig rättvisa på det här sättet.

Däremot känns det bra att man skrotar gruppspelet i slutspelet och återgår till kvartsfinalfilerna. Det blev i alla fall ingen slutspelsnerv under Lugis matcher i slutspelet.

Från Danmark kan rapporteras att Krzysztof Lijewski kommer att få en lön på 4,2 miljoner DKR i AG Köpenhamn. Inte så dåligt. Och till det kan man lägga en låg artistskatt. Med tanke på att de andra stjärnorna också har bra betalt, Mikkel Hansen, har runt 4 miljoner, så krävs det att AG verkligen jobbar med att dra in sponsorintäkter. Men hittills verkar det gå enligt plan. Redan nu så överväger man att byta hemmaarena eftersom sponsorerna numera är så många att de inte får plats i den befintliga. 

AG Köpenhamns ägare Kasi-Jesper får inte längre vara ordförande i Rhein Neckar Löwen. Enligt EHF så får man inte sitta i styrelsen i två Champions League-klubbar, vilket blir tillfället nästa år när AG spelar i Champions League. Jag tycker det ska bli riktigt intressant att följa AG i Champions League. Kommer man att kunna utmana de spanska och tyska klubbarna? Och när får vi uppleva en svensk klubb göra det samma?


Ett halmstrå

Lugis herrar tog sista chansen igår genom att vinna över RIK. Det blev lite av en ketchup effekt på slutet, och efter att matchen länge varit jämn, så vann Lugi till sist med åtta bollar.

Det var ingen välspelad match och Lugi kunde mycket väl ha förlorat den. Som vanligt visade Lugi sin oförmåga att spela i numerärt övertag, t ex i bit in i andra halvlek så fick RIK först en man utvisad och efter ytterligare en minut ännu en. Under de två minuter som Lugi var en man mer samt den minut som Lugi var två man mer så spelade man 2-2 mot RIK. Det håller inte i ett jämnt slutspel. Och även om Kim Ekdahl var bra i inledningen så gjorde han också många missar. Han har tappat en del av formen. Men jag tycker också att Kim är ett problem. Det kan knappast vara bra för laget att Kim ska göra allt på egen hand. Det blir inget spel.

Bäst i Lugi var som vanligt sista tiden Anders Hallberg, han var i särklass, och ändå så fanns han inte med bland alternativen som matchens lirare när publiken som vanligt gavs chansen att SMS:a in matchens lirare. Hur tänkte man där? Det är ingen hemlighet att jag tycker det här med att låta publiken SMS:a in matchens lirare är en fullständigt onödig grej. Har svårt att tänka mig att det är många som vill betala för möjligheten att påverka valet. Men även om Anders var bäst så avgjorde antagligen inhoppande målvakten Linus Persson matchen. Med några räddningar när det var kritiskt läge i slutet av matchen, varav tre straffräddningar, vände han matchen åt Lugi.

Kul också att se debutanten Jonatan Leijonberg, en verkligt intressant ung spelare.

Bra jobbat av klacken också. Igår var man några stycken och man jobbade som en klack ska göra.

Några ord om domarparet Niclas Widell & Jonas Åström. Vad är det som får dem att vilja vara domare. De blir utskällda från början till slut i varje match och går blev de också totalt utbuade av publiken. Och så här är det nästan varje match de dömer. De har såna problem att hitta en konsekvent linje i sitt dömande. Jag vill inte säga att de verkar vara korkade, men utan tvekan har de otur när de tänker. Hur kul kan det vara? Varför fortsätter de att döma? Ett mysterium.

Och så Lunds kommun. När ska man egentligen bli klar med vägarbetena runt Arenan? Att man inte var klar till VM var en skandal och att man fortfarande inte är färdiga är helt otroligt. Hur kul är det att ta sig till Arenan genom en byggarbetsplats? Fattar inte att det ska behöva ta så lång tid att asfaltera några vägstumpar och gångvägar.

Och publiken svek igår också, strax över 1100 är dåligt. Men å andra sidan anstränger sig ju inte Lugi för att locka publik, så större publik är väl inte att vänta. Men den fåtaliga publiken satt i alla fall inte tyst. Det var rätt bra tryck på läktaren igår och då är det mycket roligare att gå på handboll.

Sista natten med gänget

Undrar om säsongen tar slut för Lugis herrar idag? En förlust mot RIK ikväll och det återstår bara en meningslös match mot Guif. Mycket pekar på att det roliga tar slut nu. Och även om Lugi vinner ikväll så är det inte ens säkert att en vinst mot Guif räcker till en semifinalplats. Känns lite snöpligt i så fall med tanke på att Lugi spelade riktigt bra veckorna före slutspelet.

Ibland undrar jag om Lugi någonsin kommer att gå till en final. Det kanske stannar vid en dröm för oss vinröda fans. Vi kanske är dömda att för evigt se samma inspringsfilm som visar det enda guldet.

Man kan också konstatera att det är en sak att möta Guif och Sävehof när de har något att spela för än när de redan är klara för semifinal. Det svider antagligen i Lugilägret att man fick Guif i den första slutspelsmatchen.

Och sen är frågan om Malmö kan rå på Alingsås borta. Men det känns mer troligt än ett vinrött lag i semifinal. Ett Alingsås i normal form vinner, men i år så är Alingsås märkligt ojämna, så det känns trots allt rätt öppet. Det ska bli kul att se matchen i tv.Märkligheter

Vem hade trott att Lugis damer skulle gå till semifinal i Cupvinnarcupen? Och vem hade trott att man även skulle vinna dagens match mot spanska Alicante? Det är imponerande gjort. Idag så ledde man några gånger med åtta bollar men tappade på slutet. Frågan är om dagens vinst räcker till en final? Det är tveksamt, men Lugis damer har visat att man brukar spela bra borta, så chansen finns. Jan Wigren på damhandboll.nu var besviken på dagens publiksiffra: 783. Jag tycker att det är bättre än väntat. Om Lundaborna inte går och ser handboll på bra tider så kan man inte tro att de ska komma en lördag kväll kl 19.30.

En annan märklighet. Jag har tjatat några gånger i den här bloggen om att det är märkligt att Per Johansson inte har någon plats för Maria Adler i landslagstruppen. I dag gjorde Maria 13!! mål mot Alicante. Om man nu inte bor i västra Sverige, vad ska man då göra för att kunna få en chans i landslaget?

Och att Sävehofs damer bara skulle vinna med ett mål idag och att segermålet gjordes när det var fyra sekunder kvar av matchen kändes oväntat.

Och så går HK Malmö och vinner mot Sävehof och så har Malmö helt plötsligt chansen till en semifinal. Vem hade trott det? Sävehof lär ha varit gnälliga igår och uppskattade inte Malmös time-out när det återstod 10 sekunder av matchen. Kul att någon vågar vara kaxig mot Sävehof. Men det mesta pekar ändå på att Alingsås vinner den avgörande matchen mot Malmö.

AG Köpenhamn är ju överlägsna i Danmark. Men nu i slutspelet så har man helt plötsligt problem i matcherna. Men man vinner ändå. Idag med uddamålet mot AaB. Märkligt nog så känns inte guldet lika säkert längre.

En annan märklighet är att varför Lugis herrar spelar så dåligt när man är en man mer. Igår mot Drott så startade man bra. Men när man ledde 5-2 och Drott fick en man utvisad så var det Drott som gjorde målen. Efter förlusten igår så blir det svårt för Lugi att nå semifinalen. Målskillnaden är för dålig. Det krävs antagligen 3 poäng på de två sista matcherna. Synd att det verkar bli en antiklimax i slutspelet.

 

Skam

Tobias Pettersson på HEH borde skämmas! Vilken märklig artikel han publicerade på HEH igår. Under rubriken Tomma tunnor skramlar mest går han till attack mot Handbollsmagasinet och Johan Pettersson. Känns det bra nu Tobias?

Låt mig citera: "I tidningens krönikor och artiklar har den forne landslagsspelaren, på egen hand och med hjälp av självutnämnda högljudda profeter, delat ut käftsmällar till höger och vänster om hur dåliga "vi inom handbollen" är på att marknadsföra och sälja sporten/varumärket handboll. När det väl kom till kritan - att göra verkstad av snacket - visade det sig alltså inte vara lika roligt längre för Petersson och hans gelikar."

Snacka om att ha känt sig träffad av tidningens artiklar. Tänk vad HEH upprörda HEH måste vara för att vilja gå ut med en sådan sågning. Bilden att HEH inte tål kritik kan inte bevisas bättre.

Undrar på vilket sätt Johans gelikar, de självutnämnda och högljudda profeterna, saknar grund för sina uttalanden? Det är ju för fasiken bara att gå på fakta så inser man handbollens problem med att marknadsföra sig.

Jag skrev i förra inlägget att handbollens största problem är att man inte jobbar affärsmässigt. Frågan är om inte handbollen har ett större problem med alla dessa inskränkta företrädare som inte tål kritik och som tycker att alla kritiker har fel och att de själva är ofelbara. Tror fan att handbollen har svårt att utvecklas och växa i Sverige.


I sista minuten

Skön vinröd kväll idag. Både damerna och herrarna vann två jämna matcher. Och damernas match lockade fler åskådare roligt nog. Undrar om det har hänt tidigare? Även om damernas match var jämn så var Lugi ändå rätt ohotade. Man hade kommandot större delen av matchen. Återigen visade Maria Adler att det inte bör dröja länge innan hon ges chansen i A-landslaget. Men min största favorit i laget är Anna Lagerquist. Vilket försvarsarbete! Här har Sverige mycket väl en kommande världsstjärna.

Herrarnas match kändes mer oviss. Drott var bäst i första halvlek. Men Lugi kom tillbaka i andra. Målvaktsbytet till Joakim Svensson var matchavgörande. Han måste ha haft en rekordhög målvaktsprocent. Lugi ska vara tacksamma för hans insats idag. För även om försvarsspelet var bra i andra halvlek, så fungerade anfallsspelet aldrig riktigt bra någon gång under matchen. Delvis beror det på att Kim Ekdahl har tappat en del av formen från VM. Men det var fler som hade problem. Lugis kantspelarna hade stora problem med inbytte Robert Bladh. Något som kunde varit matchavgörande är att Lugi fortfarande spelar dåligt när man är en man mer. Här var Drott betydligt bättre. Här måste Lugi bli bättre.

Lugis klack gjorde ett ovanligt bra jobb, men Drotts klack vann i alla fall den matchen. Det är synd att Lugi inte har en proffsig klack som vet hur man ska jobba. Varför finns ingen genuin läktarkultur i Lund?  

Min läktargranne idag hade förresten en teori om varför Lugis herrar börjar tappa publik. Och varför Lugis damer verkar få fler. Han tyckte att Lugi herrarnas nya spelstil, även om den är effektiv, är tråkig att se på. Det är för lite tempo och för mycket individuellt spel. Så är det kanske.

Jag har förresten noterat att Lugi numera har en speaker som man hör vad han säger. Bättre sent än aldrig.

Nu något om H43/Lundagård. Man har förlängt med sina tre unga stjärnor: Emma Friberg, Vanessa Tellenmark och Ebba Engdahl. Det behövdes om man ville överleva nästa säsong i elitserien, men fortsätter utvecklingskurvan på Vanessa så lär hon inte vara kvar i laget någon längre tid. Jag undrar hur det kommer att gå med laget i framtiden. Försvinner någon ur trion så får man problem och man lär inte ha några pengar att ersätta dem. Och jag vet inte heller om Kent Engdahl, hur duktig han än är, är rätt person att utveckla laget. Jag är alltså tveksam till lagets framtid.  

Till min stora förvåning så har Malmö HK fortfarande chansen att gå till semifinal. Det är märkligt, men större under har skett. Sävehof är ju klara för semifinal så man kanske inte går för fullt när man möter Malmö. Det kanske slutar med en avgörande match mellan Alingsås och Malmö.

Till sist måste jag säga något om Lugis sportchefs uttalande i Sydsvenskan idag. På frågan om man inte kunde bjudit på inträdet i den ena av dagens matcher för att få ett dubbelarrangemang, så svarade han journalisten att det inte gick eftersom Lugi drivs affärsmässigt. Men det är verkligen att ta i. Finns det någon svensk handbollsklubb som drivs affärsmässigt? Jag skulle vilja påstå att svensk handbolls största problem är att det är för lite affärsmässigt fokus inom handbollen. Här finns mycket att lära av utlandet eller varför inte av andra idrotter i Sverige.  All star team

Mitt förslag till All star team:

MV

Mikael Appelgren, IFK Skövde. De nominerade målvakterna är alla jämna men Mikael har troligen betytt mest för sitt lag.

V6
Philip Nilsson, Ystads IF. En doldis som jag tycker förtjänar att lyftas fram.

M6
Andreas Nilsson, IFK Skövde. Fritzon är mer rutinerad, men Andreas spelar även i försvaret.

H6
Mattias Zachrisson, Guif. Marcus Enström har inte varit lika bra i år som förra.

V9
Jonathan Stenbäcken, Sävehof. Är stabilare än Kim Ekdahl du Rietz.

M9
Anders Hallberg, Lugi. Lugis lyft i år beror mest på Anders utveckling under året.

H9
Zoran Roganovic, H43. Fortfarande klart bäst på sin position.

Antar att jag kommer att få mothugg.


Bra marknadsföring

Jag brukar ju alltid kritisera Lundaklubbarnas bristande förmåga att marknadsföra sig. Men efter att ha läst ett mail från Uffe Mohlin så kände jag att jag bör lyfta fram två bra saker som H43 gjort. Jag har totalt glömt att skriva om H43: s avtal med McDonalds och Lockarps. På McDonald kan man nu köpa ett H43-meal vilket ger pengar till klubben. Och Lockarps bakar H43-bröd som finns i flera butiker. Jag tycker att det är exempel på två lysande marknadsföringsåtgärder. Förutom att det kan ge pengar till klubben så ökar det också klubbens exponering. Det kan bli en slags snöbollseffekt. Bra jobbat av H43!  

Diverse

Vad ska man säga om lottningen av kvartsfinalerna i herrarnas CL-spel?

Flensburg (GER) - Ciudad Real (ESP)
Barcelona (ESP) - THW Kiel
Hamburg (GER) - Chekhovskie Medvedi (RUS)
Rhein-Neckar Löwen (GER) - Montpellier (FRA)

Toppmatchen är Barcelona och Kiel. Barcelona blir inte mästare i år heller, även om Sjöstrand skulle storspela. Kiel bör vinna.

Och nog bör Ciudad Real kunna slå ut Flensburg även om laget inte känns lika bra längre. Undrar vad som hänt med Ciudad som inte lär bli spanska mästare i år. 

De två andra matcherna känns öppna. Kan det bli tre tyska lag i semifinalerna? Känns ju lite så där, men risken är stor eftersom den tyska ligan är den bästa.

Tycker mer och mer att Per Johansson är rätt partisk som expertkommentator. Nog sjutton höll han både på Sävehof och RIK i helgen. Och det verkar som om han också partisk som ledare för landslaget. Jag tycker det är uppseendeväckande att Maria Adler inte ges chansen nu när damerna ska träningsspela mot Kroatien. Ska det ta lika lång tid för Adler att nå landslaget som för Sabina Jacobsen?

Snart närmar sig den avgörande stunden för Lugis herrar. Nu måste det bli en vinst mot Drott, annars blir det ingen SM-final. Det blir tufft för Lugis herrar, snacka om press. Magkänslan säger att Drott vinner eftersom Lugi har mer att förlora. Samma dag spelar Lugis damer semifinal mot Eslöv. Den sistnämnda matchen bör kunna bli en härlig fajt med mycket publik. Jag tror att det blir jämnt men Lugi känns som favoriter. 

Jag hade dock önskat att Lugi hade gjort ett dubbelarrangemang av matcherna och att man hade sålt biljetter som gällde till båda matcherna, istället för att man nu måste köpa två olika biljetter.

Uppvisning

Idag visade Sävehof att Per Johansson kanske hade rätt ändå när han utropade dem till solklara SM-favoriter. Jag tyckte det var en imponerande uppvisning mot Alingsås. Snacka om en helgjuten laginsats. Som det ser ut nu så finns det två lag i särklass: Guif och Sävehof. Guif var nästan lika övertygande igår mot RIK. Har svårt att tänka mig att det inte blir dessa två lag i finalen. Tror inte att Alingsås slår Guif i semifinalen. Alingsås är lite för ojämna i år.

Men även om Alingsås var chanslösa idag så kan jag inte låta bli att imponeras av publiken i Alingsås. Det var bra tryck hela matchen.

I damernas semifinaler så kommer Sävehof gå till final. Men det känns rätt öppet mellan Lugi och Eslöv. Jag blir inte förvånad om Eslöv slår ut Lugi. Lugis cupspel kanske sliter för mycket.

Och så förlorade Boden Handboll kvalmatchen mot Kungälv idag med 30-20. Fasiken också.

Men Lugis farmarlag Farmen vann å andra sidan klart idag mot Mantorp, div 1 närmar sig.

RSS 2.0