Nya seriesystemet

Låt mig först säga att jag tillhör de som tycker att det måste spelas fler matcher i elitserien. Klubbarna behöver alla pengar de kan få. Dessutom tycker jag att elitspelare bör tåla fler matcher än vad de spelar idag. Flera är ju trots allt heltidsanställda.

Men det är inte så lätt som man kan tro att ha fler matcher. I Danmark har man turen att ha en cupturnering som lever och väcker allmänhetens intresse. På det viset får man de nödvändiga extra matcherna. Men i Sverige kan vi bara laborera med elitserien. Nu har HEH alltså bestämt att de extra matcherna ordnas genom en poolindelning med sju lag i varje pool. Dessa lag möts i ett enkelmöte under hösten, så det blir alltså 6 extra matcher som läggs till seriens 26, summa sumarum alltså 32 matcher. Jag är inte helt förtjust i förslaget eftersom det trots allt inte är sportsligt rättvist. Det kommer att ha betydelse i vilken pool man hamnar i och vem som får hemmamatch. Här kan man alltså ha flyt respektive oflyt. Och det känns inte bra. Jag hade hellre sett att man hade fler lag i elitserien. Varför inte 16 lag så att det hade blivit 30 matcher. Kvalserien har visat att det inte är så stor skillnad mellan allsvenska toppen och elitseriebotten. Och ska man nu spela tre matcher där vissa lag får två hemmamatcher så skulle man lika gärna kunnat ha haft färre lag som mötte varandra tre gånger, 12 lag hade då inneburit 33 matcher. Då hade man också sluppit den orättvisa poolindelningen. Eftersom gällande förslag innehåller sportsliga orättvisor så kommer det att upphöra rätt så snabbt skulle jag tro. Blir det mer än en säsong månne?

Till sist så har vi frågan om hur klubbarna kan hantera det ökade antalet matcher. Det bör innebära att man måste bredda sina trupper om man vill vara med i toppen. Så det man tjänar i ökade intäkter riskerar att ätas upp av ökade spelarkostnader. Framförallt blir det tufft för det lag som spelar i Champions League. Det laget får verkligen en tuff höst. Avbytarbänken ställer frågan: "Vem vill spela i CL?". Ja, det kan man fråga sig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0