Nu gäller det

Efter en lång transportsträcka, där endast matchen mot Island hade någon form av spänning, är vi äntligen framme vid finalspelet. Nu börjar VM på riktigt! Och det kommer att bli en tuff resa mot eventuella medaljer. Det mest troliga är att Sverige tvingas besegra i ordning Egypten, Frankrike och Danmark för att vinna guld. Det känns nästan övermäktigt. Och jag tror fortfarande att det kan bli för tufft. Men det trodde jag å andra sidan också i EM förra året. Låt oss hoppas på det bästa! Och vi kan också konstatera att Sverige absolut inte är chanslösa. 
 
Jag var på plats i Scandinavium i fredags. Det var en riktigt trevlig handbollsfest. Kul att se så många islänningar på plats. Och det var verkligen imponerande att höra publiken både sjunga med i "Stad i ljus" och att sjunga "Du gamla du fria" utan musik. Jag har sett handboll i många år och jag kan konstatera att publiken bara blir bättre och bättre på att sjunga med i nationalsången. För 20 år sen var det alls inte lika många som sjöng och många kunde inte ens texten. Men nu så sitter det som en smäck! 
 
Tycker lite synd om islänningarna som hade ett bra lag i år. Och så går man ändå inte vidare. Tio usla minuter mot Ungern räckte för att förstöra VM. Men det är bara för Island att bita ihop och komma igen. 
 
Handboll är inget undantag. Det är också en sport med en massa mygel. Kan inte låta bli att tycka att det är märkligt att domare som misstänks för ta emot pengar får döma i VM. Och hela upplägget med att gynna arrangörslandet är tveksamt. Sverige har verkligen haft en enkel resa med fler vilodagar till kvartsfinalen. Det är verkligen inte sportsligt. Och så det här tramset med att ifrågasätta klister som den helt klart vänskapskorrumperade Anna Rapp inte såg något problem med när hon blev intervjuad. 
 
Och visst börjar det bli vanligare med filmningar. Tycker det är stötande när stjärnor som t ex Sagossen hela tiden förstärker situationer. Han har verkligen blivit duktig på att kasta sig bakåt. Men det är en farlig utveckling. När domarna inte ens hänger med när spelarna inte filmar, hur ska det då bli när de börjar filma? Det kommer att bli fullständigt ohanterbart. Det finns en risk att intresset för handboll minskar när alla domslut blir slumpmässiga. 
 
Ett annat hot mot handbollen är tempot. Det börjar nästan gå för fort på plan. Domarna hinner inte se alla stegfel. Det händer att fyra, fem eller rent av sex steg godkänns. 
 
Och så har vi diskussionen om det är bra eller dåligt att det är så många blåbärsnationer med i VM. Jag tycker det är ok att sämre lag är med. Det är trots allt ett sätt att öka intresset i fler länder. Men man måste göra om formatet på mästerskapet. Det blev fel när så många dåliga lag gick vidare till mellanrundan. IHF måste ta sig en funderare.
 
Undrar förresten hur många stockholmare som kommer att ta sig till Tele2-arena? Staden är inte direkt känd som ett handbollsfäste. Finns en risk att förbundet gjorde en taktisk miss där. 
 
Men som sagt nu börjar VM på riktigt! Vilka härliga matcher vi har framför oss de närmaste dagarna! Och så hejar vi på Sverige av hela vårt hjärta!
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0